...A ja się Ciebie spytam. Jakich barw uzywasz i jaka muzyke grasz? Kurzweil faktycznie, jest świetny ale w wielu dziedzinach muzyki Korg M3 będzie lepszy niż PC3x.
Jakimi barwami grasz i jaki rodzaj muzyki. Bo pod względem barw Kurzweil jest dość wyspecjalizowany.
Jesli grasz barwami instrumentów elektromechanicznych, pianami i smyczkami to PC3. Jest w tym lepszy od Korga.
Jeśli bawisz się w jakieś gitarki, niesamowite pady i leady (które można również ukręcić w PC3, ale to wymaga już trochu wiedzy), jakieś instrumenty akustyczne typu saksofon, flety, akordeony i inne sprawy, to tutaj bardziej będzie M3.
M3 to workstation. A więc jest on dośc uniwersalnym instumentem do każdej muzyki. Dodatkowo posiada sampler.
PC3 to Performance Controler + włozona w niega synteza VAST (pc2 i pc1 nie miały tej syntezy). ...
A no właśnie wszelkiego rodzaju pianina i instrumenty klasyczne to moja działka.
Siedzę teraz najwięcej w jazzie itp.
Korg mimo że jest świetnym, dość uniwersalnym instrumentem, to widzę jednak, że najlepiej sobie radzi w brzmieniach elektronicznych. Większość combi jest własnie robiona pod te klimaty..
A ja tak naprawdę potrzebuję teraz uniwersalnego nstrumentu z ważoną klawiaturą, dlatego chcę się pozbyć tego Korga, a za to ukręcić sobie tego Kurzka:)