Potrzebuję pomocy. Mianowicie wydarzyła się rzecz straszna. Siadły mi wysokotonówki w monitorach EVENT TR8XL. Byłem na działce, i pod moją nie obecność ktoś z rodzinki prawdopodobnie albo naparzał nimi zbyt głośno, albo przez próbę nieumiejętnego ich podłączania się to wydarzyło
Nie wiem co począć...
Mam nadzieję że znajduje się w nich jakiś bezpiecznik, bo na każdy z głośników jest osobny wzmacniacz.
Proszę pomocy!!!
Event TR8XL - awaria głośników wysokotonowych
- Mefistofelez
Re: Event TR8XL - awaria głośników wysokotonowych
...
Potrzebuję pomocy. Mianowicie wydarzyła się rzecz straszna. Siadły mi wysokotonówki w monitorach EVENT TR8XL. Byłem na działce, i pod moją nie obecność ktoś z rodzinki prawdopodobnie albo naparzał nimi zbyt głośno, albo przez próbę nieumiejętnego ich podłączania się to wydarzyło
Nie wiem co począć...
Mam nadzieję że znajduje się w nich jakiś bezpiecznik, bo na każdy z głośników jest osobny wzmacniacz.
Proszę pomocy!!!...
Moze sie przyda: http://www.thomann.de/gb/event_2020_hochtoener.htm
Przed wymiana jednak warto sprawdzic czy reszta jest ok, zeby nie spalic nowych.
Jesli monitory sa na gwarancji to trzeba pisac tu: techsupport@eventelectronics.com
- Mefistofelez
dzięki za wsparcie.
Tak się tylko zastanawiam czy gdyby były spalone gwizdki, nie wydobywały by czasem jakichś wydźwięków? Bo gdyby się okazało że już nie mam na nie gwarancji, to będe się starał albo zakupić jak narazie choć jeden tweeter, by przeprowadzić test czy zadziała, bądź też dotrzeć jakoś do wzmacniacza, by sprawdzić czy nie ma tam jakiegoś bezpiecznika.
Jeśli posiada ktoś z was wiedzę na temat rozwiązań jakie są stosowane w tego typu monitorach, bardzo będe wdzięczny za podzielenie się nią w tym poscie. Pozdrawiam
- Mefistofelez
Jest problem! Oddałem monitory na gwarancję. Zrobiłem to przez sklep. Monitory pojechały do serwisu pod warszawą, z kąd dostałem telefon, iż monitory nie zostaną naprawione, gdyż serwisant nie może nigdzie dostać do nich tweeterów. Poinformowano mie równierz że będę musiał sobie poradzić na własną rękę, mianowicie zakupić sobie do nich sam te gwizdki, oryginalne bądź też zamienniki, co mi się wcale nie podoba.
Mam z tym problem o tyle że 14 stycznia kończy mi się na nie gwarancja. Jak to rozwiązać?
Rzecznik praw konsumenta doradził mi bym skierował sprawę do sklepu, gdyż to sprzedawca powinien sobie teraz z tym radzić.
Proszę o pomoc, gdyż nie wiem co począć w tej sytuacji.
Jeśli uszkodzenie zostało wywołane z Twojej winy (niewłaściwe użytkowanie przez rodzinkę) to sprawa jest dyskusyjna.
Bo gdyby siadły NIE z Twojej winy to ... zwrot kasy i nic więcej Ciebie nie interesuje.
W zaistniałej sytuacji pozostaje albo szukać takiego modelu z innym uszkodzeniem (np. zniszczone woofery) albo sprzedać swoje egz.
W sumie to Cie nie powinno obchodzić ze nie ma na czesci, skoro jest na gwarancji to maja obowiązek to naprawic i tyle... sklep Cie bedzie odsyłał do serwisu i tak w kółko, moim zdaniem postrasz najpierw serwis UOKiK a jak nie to sprawa do sądu.
Pozatym, jeśli serwisant nie ma dostępu do części to tym bardziej Ty tez nie znajdziesz...
Ani sprzedawca ani importer nie ma obowiązku tego naprawiać ponieważ jest to uszkodzenie wynikające z nieprawidłowego użytkowania.
Swoją drogą to chyba ciężko spalić głośniki wysokotonowe w takich monitorach.
Ja kiedyś testowałem miernik ciśnienia akustycznego. Sprawdzałem na JBL CONTORL ONE czy po podaniu sinusoidy i pełnym wysterowaniu usiągnie się deklarowane 87dB czy ile tam było skuteczności. Faktem jest że JBL podaje dane bardzo rzetelnie. Miernik też się sprawdził. Niestety po kilkunastu sekundach gwizdki się zjarały. Eksperyment kosztował mnie 180zl.
Monitory studyjne powinny bezboleśnie znościć różne tortury. Skoro JBL które nie są w pełni PRO wytrzymały przez kilka sekund sinusoidę (!) na maksymalnym wysterowaniu to tym bardziej takie wielkie EVENTy ciężko czymć zjarać.
Ale może się mylę...
- Mefistofelez
Szczerze to zacząłem nabierać wątpliwości co do awarii tych gwizdków. A dla tego że te eventy mają jakiś system który chroni przed spaleniem. Myślałem że się po prostu jakieś bezpieczniki zjarały. Idąc dalej, serwis, bądź sklep mógł wymienić bezpieczniki, i wymienić me sprawne gwizdki na spalone (bo są niedostępne i się przydały komuś), i teraz mogę być zrobiony w przysłowiowe bambuko!
Biorę to pod uwagę bo z natury jestem dość podejrzliwy, no ale wątpliwość jest.
Myślę że po prostu złoże pismo w sklepie, gdyż sprzedawca odpowiada 2 lata za sprzedany produkt, i niech się już w sklepie martwią.
Z tą opcją jest tak, że jak złożysz takie pismo, i zażądasz naprawy, bądź ewentualnie wymiany na nowy model, to jeśli sklep nie zrobi kontry, to po 14 dniach me żądania nabierają mocy prawnej, czyli sklep godzi się jednocześnie na zawarte w mym piśmie żądania.
Ale czapa z tymi event'ami ... zwłaszcza że seria tr8 xl to naprawdę dobre budżetowe monitory, i kupujący dziś nowe modele w sklepie nie mają pojęcia że takie jajca mogą ich spotkać ...
Weź jakąś wysokotonówkę i sprawdź czy to napewno wina gwizdków(podstaw ją zamiast tych eventowych).To że serwis nie ma do częsci dostępu świadczy tylko o tym że to gówno nie serwis skoro wysokotonówki są dostępne w thomannie.
U mnie jeden zaczyna strzelać ale dopiero w okolicach maksymalnej głośności a tak słucham bardzo rzadko (event tr8 - do tego jest to poziom głośności praktycznie nie do uzyskania z pełnym pasmem podanym na odsłuch - obecnie dolne obcięte od 85 w dół bo resztę daję subowi a to jak wiadomo pozwala też zagrać głośniej :) ) - póki co nie przeszkadza ale z czasem tez pewnie zakupię głośniki także niskotonowe na zapas :).No chyba że zmienię monitory.
Spalanie obydwu to faktycznie dziwna sprawa - ktoś naprawdę ostro musiał je katować.Do mojego pokoju wstęp wzbroniony z tego typu powodów.
Przy okazji to je można gdzieś kupić nowe?z tego co wiem od lat nie są produkowane.
- Mefistofelez
To jest to że właśnie nie ma ich w thomannie ...
Ewidentnie to gwizdki, dziś przyjechały do mnie z serwisu i dokonałem analizy.
Jeśli ktoś z was wpadnie na sklep gdzie można kupić tweetery, będę wdzięczny jeśli się ze mną tą wieścią podzieli ...