Eliminacja sprzężenia na estradzie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mazerlok
Re: Eliminacja sprzężenia na estradzie

Post autor: mazerlok » niedziela 02 sty 2011, 21:05

...Najpierw działałem na pojemnościowych, ale za bardzo było słychać tło, Więc teraz mam dynamiczne ukierunkowane do przodu przez ekranowanie od tyłu.
Są trzy: prawy, lewy i środek bo małe dzieci jak maja solówki to wychodza troche do przodu i wtedy te boczne już ich nie "słyszą".
Boczne mikrofony stoją przed dziećmi schowane za przednimi kotarami, środkowy zwisa z góry nad dzieci które wychodzą do solówek. Kolumny stoją na samym przodzie sceny przed kotarami osłaniającymi mikrofony żeby nie były widoczne. Między mikrofonami a dziećmi nie ma żadnych przeszkód. Za dziećmi również zwisają kotary i do tylnej sciany jest jeszcze około metra dystansu. Scena po bokach również jest obwieszona kotarami. Na kotarach jest namalowana scenografia. Od dzieci do mikrofonów jest dystans ~2,5 m. Do górnego nie ma nawet 1,5m.
Sala ma ze 20 m długości i 10 m szerokości. Do sali przyczepiona jest scena 1.2m wysoka, 5m szeroka i długa, od podłogi sceny do sufitu ~2.5 m.
...
Już się wtrąciłem i poustawiałem tak żeby było jak najlepiej dla akustyki i trochę ładniej optycznie.

Awatar użytkownika
DJDrops

Post autor: DJDrops » niedziela 02 sty 2011, 21:33

Jeśli to możliwe odsuń mikrofony maksymalnie od kolumn.

By dzieciaki coś słyszały użyj odsłuchów (50W na odsłuch wystarczy)

a żeby odsłuchy nie sprzegały się z mikrofonami uzyj kierunkowych mikrofonów.

Skoro to przedstawienie w którym występują dzieci statywy możesz przyizdobić (jako jakoęś kwiatki itp) a w okolicach membrany mikrofony możesz dać bibułę ograniczy sprzęgani i będzie kolorowo i ładnie wyglądać- może się to wydać prymitywną metodą, ale czasem takie są najlepsze.

Jeśli zastosujesz się do moich rad i nic to nie pomoże to przyznaję że nie mam innych pomysłów. Dobrą sprawą jest także porozmawianie z dzieciakami moga śpiewać ciszej przez to że obawiają sie sceny i są miejscem dla nich obcym. Gdy przekonasz i ch do odwarzniejszego śpiewania (powiesz że nie ma się czego bać itp) one poczują się lepiej i być może beda głośniej śpiewać. Często takie psychiczne przygotowanie jest bardzo dobre. Dzieci Cię polubią i lepiej będzie się wam pracować. A to bardzo ważne by artysta z reżyserem wzajemnie się rozumieli( to bardziej ogólna rada)

Mam nadzieję że w czymś Ci to pomoże:)

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 02 sty 2011, 21:33

generalnie temat rzeka...

można robić trochę lepiej:

- mikrofony typu shotgun (bardzo silnie kierunkowe)

- albo powieszone nad sceną mikofony pojemnościowe

- zmieniać ustawienia głośników - czasem nawet obrót o kilka stopni zmienia sytuację diametralnie

- eliminować sprzęgi filtrami typy notch

osobiście nie widzę tutaj możliwości zastosowania mikrofonów dynamicznych

generalnie - zapomnij o kompie!!!! w takich wypadkach tylko i wyłącznie klocek sprzętowy

można tu popatrzeć na wspomnianego DEQ2496 albo spróbować sprzęt firmy Sabine

No i najważniejsze - można to zrobić trochę lepiej, nie można w ten sposób zrobić tego dobrze.

Nagłaśniałem wiele tego typu przedstawień, najlepsze efekty uzyskałem wieszając http://www.thomann.de/pl/audio_technica_pro45_haengemikrofon.htm nad sceną

Ale jak mówie - cudu nie oczekuj

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 03 sty 2011, 00:01

...
 teraz mam dynamiczne ukierunkowane do przodu przez ekranowanie od tyłu.

..

???? mógłbyś rozwinąć?. 

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » poniedziałek 03 sty 2011, 08:58

"Delay audio line-ów, poza robieniem echa i podłosu nic z tego nie wychodzi."

Bo prawdopodobnie nie wiesz jak ich użyć. Ustaw feedback na zero i całkowicie wycisz sygnał "dry" czyli bez efektu - będziesz miał wtedy typową linię opóźniającą a nie echo czy reverb.

"Voice Morpher-y"

A co one mają wspólnego z eliminacją sprzężeń?

mazerlok

Post autor: mazerlok » poniedziałek 03 sty 2011, 15:33

Voice morpher przesuwa widmo częstotliwościowe sygnału. Działa na takiej samej zasadzie jak freqency shifter.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 03 sty 2011, 16:32

...Voice morpher przesuwa widmo częstotliwościowe sygnału.
Nieprawda.

Awatar użytkownika
DJDrops

Post autor: DJDrops » poniedziałek 03 sty 2011, 17:24

Wszystko świetne ale pojemnościówki zawieszone nad sceną napewno nie zbiorą głosu dzieci tak jak kierunkowe, a na pewno nie bedzie ich można zastosować z odsłuchami, a to jeden z problemów.

Jeśli już piszecie coś na forum to czytajcie wcześniejsze wpisy nie rozmawiamy o przypadku ogólnym tylko o przedstawieniu , w którym występują MAŁE dzieci.

Jeżeli miałbym się bawić w mikrofony pojemnościowe wieszanie ich pod sceną i ustawiani ich odpowiednich kątów na chylenia itp. to wolał bym zastosować mikroporty ale nie wiem czy dysponujesz takim sprzętem ( a raczej w takiej ilości).

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 03 sty 2011, 18:51

...Wszystko świetne...

Człowieku, jaki diabel Cię właśnie natchnął cobyś wypisywał takie bzdury?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
DJDrops

Post autor: DJDrops » poniedziałek 03 sty 2011, 18:57

Skoro masz inne lepsze pomysły to się z nami nimi podziel a nie podwarzasz zdanie innych, to forum ma za zadanie wyrażanie swojego zdanie i dzielenie się wiedzą a nie pokazywanie jakim to jest się fajnym i krytykowanie innych:):):)

ODPOWIEDZ