Usuwanie z piosenki efektu flanger

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
richtig
Re: Usuwanie z piosenki efektu flanger

Post autor: richtig » niedziela 02 sty 2011, 19:45

Rzeczywiście, trudno się nie zgodzić :)

Ale mam pytanie: całkowite zniknięcie niektórych częstotliwości (efekt filtracji grzebieniowej) będzie miał miejsce tylko i wyłącznie w przypadku zmiksowania sygnału oryginalnego i opóźnionego w stosunku 1:1, prawda?
Czyli, całkiem teoretycznie, w przypadku flangera z parametrem mix ustawionym np 25% (o ile ten 'mix' rzeczywiście steruje tylko i wyłącznie poziomem głośności opóźnionego sygnału, nie wiem czy zawsze tak musi być) jest możliwe odwrócenie jego działania, domiksowując sygnał opóźniony odwrócony o 180st. Czy dobrze rozumuję?
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
MB

Re: Usuwanie z piosenki efektu flanger

Post autor: MB » niedziela 02 sty 2011, 20:50

Ale mam pytanie: całkowite zniknięcie niektórych częstotliwości (efekt filtracji grzebieniowej) będzie miał miejsce tylko i wyłącznie w przypadku zmiksowania sygnału oryginalnego i opóźnionego w stosunku 1:1, prawda?
Owszem, ale to miażdżąca większość przypadków. W zasadzie efekt flanger bez 100% głębokości jest na tyle subtelny, że w dzisiejszych czasach (gdy wszystko jest hyper, super, in-your-face) używa się go co najmniej w proporcjach 1:1, a najczęściej jeszcze głębiej.

Czyli, całkiem teoretycznie, w przypadku flangera z parametrem mix ustawionym np 25% (o ile ten 'mix' rzeczywiście steruje tylko i wyłącznie poziomem głośności opóźnionego sygnału, nie wiem czy zawsze tak musi być) jest możliwe odwrócenie jego działania, domiksowując sygnał opóźniony odwrócony o 180st. Czy dobrze rozumuję?...
Niestety, nie. Musiałbyś mieć opóźniony sygnał _oryginalny_. Plus dochodzi problem, o którym wspomniałem w drugim akapicie - to nie jest zwykła liniowa suma, bo dochodzi kompresja i miażdżenie dynamiki.

ODPOWIEDZ