Kompatybilność z mono - co z tym zrobić?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Blaviken
Kompatybilność z mono - co z tym zrobić?

Post autor: Blaviken » czwartek 11 lis 2010, 20:08

Witam Was.
Ostatnio wykopuję moją bardzo starą "twórczość" związaną z muzyką Hip Hop i odkopałem nagranie do którego mam wielki sentyment a nigdy nie zostało opublikowane przez mój makabryczny babol. Otóż mam kawałek gdzie perkusja jest kompletnie niekompatybilna z mono i podczas odsłuchu na systemie mono lub z głośników stojących zbyt blisko siebie perkusja po prostu znika z miksu. Mam samą muzykę i nawet projekt we FL Studio gdzie mogę swój błąd naprawić ale nie mam możliwości powtórzenia nagrań wokalnych (minęło już prawie 10 lat!) z tą samą ekipą. Da się poprawić coś takiego na gotowym miksie?

Pozdrawiam.

P.S.
Jak radzicie sobie z archiwizacją starych projektów ze starych wersji swoich DAW? Mam na myśli tematy niekompatybilności nowych i starych wersji wtyczek instrumentalnych, niedziałające w nowych systemach, po latach plug-iny itp.?
www.blaviken.com

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Kompatybilność z mono - co z tym zrobić?

Post autor: DJOZD » piątek 12 lis 2010, 13:22

...Witam Was.
Ostatnio wykopuję moją bardzo starą "twórczość" związaną z muzyką Hip Hop i odkopałem nagranie do którego mam wielki sentyment a nigdy nie zostało opublikowane przez mój makabryczny babol. Otóż mam kawałek gdzie perkusja jest kompletnie niekompatybilna z mono i podczas odsłuchu na systemie mono lub z głośników stojących zbyt blisko siebie perkusja po prostu znika z miksu. Mam samą muzykę i nawet projekt we FL Studio gdzie mogę swój błąd naprawić ale nie mam możliwości powtórzenia nagrań wokalnych (minęło już prawie 10 lat!) z tą samą ekipą. Da się poprawić coś takiego na gotowym miksie?

Pozdrawiam.

P.S.
Jak radzicie sobie z archiwizacją starych projektów ze starych wersji swoich DAW? Mam na myśli tematy niekompatybilności nowych i starych wersji wtyczek instrumentalnych, niedziałające w nowych systemach, po latach plug-iny itp.? ...

Uogolniając - niekompatybilnosc z mono to głownie wina niezgodnosci fazowej zawartosci lewego i prawego kanału. Niezgodnosc ta często wynika ze sztucznie wytworzeonej stereofoni metodą przesunięcia sciezki i skrajnego rozstawienia w panoramie, lub uzycia wtyczek które manipulują opóźnieniem w kanałach, modulacji typu chorus it. Znajdz przyczynę znikania perkusji w mono. Posluchac sladów osobno. Dolna część pasma w naturalny sposob powinna zostac raczej monofoniczna (pomijąc inne żadkie przypadki, jak np. nagrania basitów solowych).  

Co do kompatybinosci starych sesji. Najlepszym sposobem jest poprostu freezowanie na koniec pracy cales sesji. Tal by w efekcie operowac tylko na wav'ach.  Lub odpal stare srodowisko, wktorym to edytowales i tą drogą unikniesz niekompatybilnosci.  

ODPOWIEDZ