Gdybyście mieli tylko jeden....

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
yossarian
Re: Gdybyście mieli tylko jeden....

Post autor: yossarian » czwartek 12 mar 2009, 22:37

To trochę jak z dziewicami - jest ich trochę i każdy chce mieć....
Dodać do tego trendy i wypisz wymaluj esencja tego tematu..
Lepsze wrogiem dobrego ;-)

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 12 mar 2009, 22:41

...a ja z kolei dodam odnosnie tego sm57.
patrz nowa plyta ac/dc, gitary, sm57, werbel 2x sm57, tomy sm 57, wokal! sm57... no i jeszcze na setke

ech ten ich realizator co bezmyslnie uzywa sm57 :>...

czemu wszyscy chcą z nim nagrywać skoro uzywa najgorszych mikrofonów na swiecie

Dodam, ze to ten sam co zepsół płytę Metaliki (wg 99% tu obecnych forumowiczów).

W ogóle to jakiś kiepski typ, nie uzywa pogłosów, komputera, pluginów, robi średni poziom -3,5 dB. Jednym słowem nie zna sie

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 12 mar 2009, 23:16

zepsół(zespół) - zepsuł, syndrom smsa

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » piątek 13 mar 2009, 00:00

Dla mnie istnieje kilka zestawów. Wiem miałbyc jeden, ale nie potrafię.
Wzmaki:
fender twin reverb, marshall jcm 800, vox ac30.
Gitary:
Ibanez Musician i Gibsony z serii es
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » piątek 13 mar 2009, 01:46

......a ja z kolei dodam odnosnie tego sm57.
patrz nowa plyta ac/dc, gitary, sm57, werbel 2x sm57, tomy sm 57, wokal! sm57... no i jeszcze na setke

ech ten ich realizator co bezmyslnie uzywa sm57 :>...

czemu wszyscy chcą z nim nagrywać skoro uzywa najgorszych mikrofonów na swiecie

Dodam, ze to ten sam co zepsół płytę Metaliki (wg 99% tu obecnych forumowiczów).

W ogóle to jakiś kiepski typ, nie uzywa pogłosów, komputera, pluginów, robi średni poziom -3,5 dB. Jednym słowem nie zna sie ...
Pytanie brzmi, czy nowa płyta AC/DC brzmi fajnie ? ( kwestia względna ) a jeżeli się podoba, to dlatego że to AC/DC a nie ze względu na GEAR jaki użył. Ja tylko chciałem zacząć wątek - i cieszę się, że ludziska piszą. SM 57 to taki najpopularniejszy sprzęt, podejrzewam że te sprzed 20 lat brzmią inaczej niż te, które kupujemy teraz. Ja się tylko sprzeciwiam bezmyślnemu łapaniu gitar SM 57 bez sprawdzenia czegoś innego - bo z tym "lepszym" brzmieniem to tak, że każdy z nas już się przyzwyczaił do niego. Inne brzmienie wydaje nam się gorsze, bo mniej znane - skojarzone. Mnie chodziło o to, że na przykład takie brzmienie MOTOWN raczej na SM 57 się nie opierało.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » piątek 13 mar 2009, 01:51

...Dla mnie istnieje kilka zestawów. Wiem miałbyc jeden, ale nie potrafię.
Wzmaki:
fender twin reverb, marshall jcm 800, vox ac30.
Gitary:
Ibanez Musician i Gibsony z serii es...
No ja mażę, aby w końcu ktoś się zjawił z AC 30. mam hopla na punkcie oldskoolowych brzmień, więc jakby przyszedł taki VOX, napędzany powiedzmy TELECASTEREM z pickupami TEXAS, do tego wprawny gitarzysta.... Oj wstęgi i pojemności poszłyby w ruch. takie brzmienie moim zdaniem szkoda kundlić SM 57, taki CVM 3 to byłoby marzenie. Swoją drogą się zastanawiam, czy to to jest gdzieś do dostania, czy się czasem pojawia na ebayu na przykład ?
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » piątek 13 mar 2009, 01:53

...Jako ciekawostke dodam, ze z symulacji Amp-Farma, ktorego uzywam, sprawdzaja mi sie tylko JCM800, inne, zwlaszcza czyste fenderowate, niestety bardzo rzadko......
No cóż, AMP FARM to nie prawdziwy, styrany życiem TWIN albo ROAD KING. Niestety.

Damien

Post autor: Damien » poniedziałek 25 paź 2010, 23:32

Właśnie wróciłem ze studia i na ten przykład do dyspozycji miałem kilka wzmaków z najwyższej pólki: kilka godzin prostych testów i z Mesa Roadking, VHT Pittbull 100, ENGL Steve Morse, Hellstone Prodigy, Custom Audio OD100 oraz jakiegos Kranka i wybrano Hellstone Prodigy oraz do dubli Mesa Roadking a w kilku zagrywkach customa. Co ciekawe, spośród kilku osób słuchających tego testu odczucia były mniej więcej takie:

- grupowy orgazm na temat Custom Audio oraz Hellstona
- VHT światowy, ale jednak nie umywa się do powyższych
- ENGL grzmi genialnie... ale chyba trochę za bardzo
- Mesa legenda - zbiorowy ROTFL z kpinami w odniesieniu do brzmienia tego wzmaka względem custom i Hellstone

Aczkolwiek nakładając Hellstona czy Custom na track mesy zrobił się kosmos jeszcze piękniej podkreślający walory tych dwóch pierwszych (co nie miało miejsca w żadnej innej konfiguracji a było ich sporo). Wszystko na tej samej paczce Engl 4 x 12 XXL PRO

Reasumując czym więcej wzmaków tym lepiej. Trochę żałuje że nie było Diezla VH4 oraz Bognera Uberschall'a ale mamy trucki to reampingu więc jest pewna szansa że jeszcze coś w naszej konfiguracji się zmieni.

Damien

Post autor: Damien » poniedziałek 25 paź 2010, 23:49

a no bo i gitarach tez jest w tym temacie ;) Wybór troche mniejszy:

- Dean Dimebag Tribute, made in Korea - śmiech na sali
- Dean Cadillac - nawet nie podeszlismy do tego tematu
- Gibson Les Paul Custom - piękny, świetnie brzmi ale....
- Suhr Custom Modern - no i to jest to ale... rozwalił w przestrach gibsona w drobny mak (no może nie w taki drobny), świetna gitara, można by powiedzieć że sama gra ;)
- No i jakiś Suhr customowy stylizowany za strata, celowo postarzany - daje se łape uciąć że prawdziwy strat wymiękłby przy tym wiośle w przedbiegach - wszystkie cleany nagrano więc na tym (aczkolwiek tu mam wątpliwości co do słuszności tej decyzji wobec gibsona - w cleanie, przynajmniej przy suhr modern wymiatał jednak gibson, aczkolwiek jedynie delikatnie ;)

Damien

Post autor: Damien » poniedziałek 25 paź 2010, 23:54

A meritum nawiązujać do tematu tego wątku jest takie:

wzmak: Custom Audio OD100
gitara: Suhr Custom Modern

Custom jednak tylko dlatego że Hellstona Prodigy mieć nie można. Jednak zdanie nie jest ostateczne jako że cały czas mam w życiorysie niezbadane przestrzenie brzmieniowe w postaci wzmakówi Bognera ;)

ODPOWIEDZ