Witam kolegów w pierwszy dzień lata :) Pytanie mam następujące. Spotkałem się zarówno z softem EWQL Gold, jak i Gold XP. Szukałem opisu różnic między nimi w necie, ale nie mogłem znaleźć. Czy ktoś mógłby mi króciutko rozjaśnić ten temat?
EWQL Gold Orchestra
Re: EWQL Gold Orchestra
...
Witam kolegów w pierwszy dzień lata :) Pytanie mam następujące. Spotkałem się zarówno z softem EWQL Gold, jak i Gold XP. Szukałem opisu różnic między nimi w necie, ale nie mogłem znaleźć. Czy ktoś mógłby mi króciutko rozjaśnić ten temat?...
Roznice sa w ilosci artykulacji i sampli (ponad 2 razy wiecej). Czesc sampli z wersji gold jest w wersji w XP zupelnie nowych. W wersji XP jest jeszcze jakies piano dodatkowo. Jest troche inny player, pare drobiazgow w nim inaczej dziala.
Ja bym chciał uprzedzić, że jeśli zanosisz się na zakup jednego z nich w wersji Kompakt, to się nie zanoś. Sprzedaż tej wersji zakońcozna została na początku 2009 r, a odsprzedaż, czy przekazanie licencji używanej jest nielegalna.
W obecnej chwili wersja w sprzedaży to edycja PLAY Gold Complete i zawiera wszystkie instrumenty, które niegdyś podzielone były między zwykłym Goldem i Goldem XP.
- Piotr
Komunikatywnie, jednoznacznie i profesjonalnie :) Bardzo Wam dziękuję.
...
Ja bym chciał uprzedzić, że jeśli zanosisz się na zakup jednego z nich w wersji Kompakt, to się nie zanoś. Sprzedaż tej wersji zakońcozna została na początku 2009 r, a odsprzedaż, czy przekazanie licencji używanej jest nielegalna.
W obecnej chwili wersja w sprzedaży to edycja PLAY Gold Complete i zawiera wszystkie instrumenty, które niegdyś podzielone były między zwykłym Goldem i Goldem XP.
- Piotr...
A tak w ogóle, Piotr, to oprócz funkcji Beta Tester spełniłeś się również jako promotor :) Na początku września wybieram się do Thomanna. Zamierzałem tam kupić Ministry of Rock, ale teraz, po Twoim wyjaśnieniu, poszerzam zakupy - o Golda oczywiście :) U nas (Audiofactory) Gold kosztuje 1730 zł, tam (w przeliczeniu) - ok. 880 zł.
- staszek909
W Polsce też był w podobnej cenie, ale tylko w promocji EastWest, która trwała zdaje się do końca maja br.
Może jest dostępny jeszcze w jakimś sklepie (w co wątpię) lub u dystrybutora.
Promocja jest przedłużona do końca czerwca. Zawsze przed zakupem warto posprawdzać różne sklepy ;).
- Piotr
...Skoro już o EWQL Gold Orchestra. Pietro i inni zacni użytkownicy EW: jak sobie radzicie z różnymi rodzajami artykulacji? Chodzi mi o sytuację gdy np. w smyczkach, w obrębie kilku fraz jest dużo zmian artykulacji. I teraz: można "dłubać", czyli nagrywać po kawałku, ale wiadomo, że to co "z ręki" zagrane jest najczęściej lepsze, czyli lepiej nagrać np. całe zdanie muz. niż osobno każdą frazę. A tu jeszcze artykulacja... Pietro, jak w takim przypadku pracujesz?...
Ostatnio rzadko używam EWQLSO ale kiedy na nim pracowałem, to zazwyczaj miałem kilka ścieżek z różnymi artykulacjami jednego instrumentu.
Robiło się tego sporo, ale specjalnie mi to nie przeszkadzało.
Zawsze można też używać techniki keyswitch - czyli pod oktawą C0-C1 mamy przełączniki artykulacji. Ale szczerze mówiąc, mnie się to rzadko sprawdzało. Trochę lepiej teraz z instrumentami Vienny, ale ogólnie nie lubię dłubać w tego typu kontrolerach. Już mi i tak wystarczy, że na większości ścieżek potrzebna jest automatyka CC1 (modwheel) i CC11 (expression).
- Piotr
Po co przepłacać?? :) http://topsound.ru/index.htm niżej po lewej reklama ;)
A tak na poważnie to jaka wirtualna orkiestra w tej chwili najlepiej brzmi?
pozdrawiam