EWQL Gold Orchestra

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Akton
EWQL Gold Orchestra

Post autor: Akton » poniedziałek 21 cze 2010, 09:12

Witam kolegów w pierwszy dzień lata :) Pytanie mam następujące. Spotkałem się zarówno z softem EWQL Gold, jak i Gold XP. Szukałem opisu różnic między nimi w necie, ale nie mogłem znaleźć. Czy ktoś mógłby mi króciutko rozjaśnić ten temat?

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
VCO

Re: EWQL Gold Orchestra

Post autor: VCO » poniedziałek 21 cze 2010, 09:45

...
Witam kolegów w pierwszy dzień lata :) Pytanie mam następujące. Spotkałem się zarówno z softem EWQL Gold, jak i Gold XP. Szukałem opisu różnic między nimi w necie, ale nie mogłem znaleźć. Czy ktoś mógłby mi króciutko rozjaśnić ten temat?...

Roznice sa w ilosci artykulacji i sampli (ponad 2 razy wiecej). Czesc sampli z wersji gold jest w wersji w XP zupelnie nowych. W wersji XP jest jeszcze jakies piano dodatkowo. Jest troche inny player, pare drobiazgow w nim inaczej dziala.

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 21 cze 2010, 10:12

Ja bym chciał uprzedzić, że jeśli zanosisz się na zakup jednego z nich w wersji Kompakt, to się nie zanoś. Sprzedaż tej wersji zakońcozna została na początku 2009 r, a odsprzedaż, czy przekazanie licencji używanej jest nielegalna.

W obecnej chwili wersja w sprzedaży to edycja PLAY Gold Complete i zawiera wszystkie instrumenty, które niegdyś podzielone były między zwykłym Goldem i Goldem XP. 

- Piotr

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 21 cze 2010, 10:21

Komunikatywnie, jednoznacznie i profesjonalnie :) Bardzo Wam dziękuję.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 21 cze 2010, 11:20

...
Ja bym chciał uprzedzić, że jeśli zanosisz się na zakup jednego z nich w wersji Kompakt, to się nie zanoś. Sprzedaż tej wersji zakońcozna została na początku 2009 r, a odsprzedaż, czy przekazanie licencji używanej jest nielegalna.

W obecnej chwili wersja w sprzedaży to edycja PLAY Gold Complete i zawiera wszystkie instrumenty, które niegdyś podzielone były między zwykłym Goldem i Goldem XP. 

- Piotr...

A tak w ogóle, Piotr, to oprócz funkcji Beta Tester spełniłeś się również jako promotor :) Na początku września wybieram się do Thomanna. Zamierzałem tam kupić Ministry of Rock, ale teraz, po Twoim wyjaśnieniu, poszerzam zakupy - o Golda oczywiście :) U nas (Audiofactory) Gold kosztuje 1730 zł, tam (w przeliczeniu) - ok. 880 zł.

Awatar użytkownika
staszek909

Post autor: staszek909 » wtorek 22 cze 2010, 14:30

A tak w ogóle, Piotr, to oprócz funkcji Beta Tester spełniłeś się również jako promotor :) Na początku września wybieram się do Thomanna. Zamierzałem tam kupić Ministry of Rock, ale teraz, po Twoim wyjaśnieniu, poszerzam zakupy - o Golda oczywiście :) U nas (Audiofactory) Gold kosztuje 1730 zł, tam (w przeliczeniu) - ok. 880 zł. ...

W Polsce też był w podobnej cenie, ale tylko w promocji EastWest, która trwała zdaje się do końca maja br.
Może jest dostępny jeszcze w jakimś sklepie (w co wątpię) lub u dystrybutora.

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 22 cze 2010, 14:40

Promocja jest przedłużona do końca czerwca. Zawsze przed zakupem warto posprawdzać różne sklepy ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 23 cze 2010, 13:05

Skoro już o EWQL Gold Orchestra. Pietro i inni zacni użytkownicy EW: jak sobie radzicie z różnymi rodzajami artykulacji? Chodzi mi o sytuację gdy np. w smyczkach, w obrębie kilku fraz jest dużo zmian artykulacji. I teraz: można "dłubać", czyli nagrywać po kawałku, ale wiadomo, że to co "z ręki" zagrane jest najczęściej lepsze, czyli lepiej nagrać np. całe zdanie muz. niż osobno każdą frazę. A tu jeszcze artykulacja... Pietro, jak w takim przypadku pracujesz?

Pietro

Post autor: Pietro » środa 23 cze 2010, 13:29

...Skoro już o EWQL Gold Orchestra. Pietro i inni zacni użytkownicy EW: jak sobie radzicie z różnymi rodzajami artykulacji? Chodzi mi o sytuację gdy np. w smyczkach, w obrębie kilku fraz jest dużo zmian artykulacji. I teraz: można "dłubać", czyli nagrywać po kawałku, ale wiadomo, że to co "z ręki" zagrane jest najczęściej lepsze, czyli lepiej nagrać np. całe zdanie muz. niż osobno każdą frazę. A tu jeszcze artykulacja... Pietro, jak w takim przypadku pracujesz?...  

Ostatnio rzadko używam EWQLSO ale kiedy na nim pracowałem, to zazwyczaj miałem kilka ścieżek z różnymi artykulacjami jednego instrumentu.

Robiło się tego sporo, ale specjalnie mi to nie przeszkadzało.

Zawsze można też używać techniki keyswitch - czyli pod oktawą C0-C1 mamy przełączniki artykulacji. Ale szczerze mówiąc, mnie się to rzadko sprawdzało. Trochę lepiej teraz z instrumentami Vienny, ale ogólnie nie lubię dłubać w tego typu kontrolerach. Już mi i tak wystarczy, że na większości ścieżek potrzebna jest automatyka CC1 (modwheel) i CC11 (expression).

- Piotr 

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » środa 23 cze 2010, 14:11

Po co przepłacać?? :) http://topsound.ru/index.htm  niżej po lewej reklama ;)

A tak na poważnie to jaka wirtualna orkiestra w tej chwili najlepiej brzmi?

pozdrawiam

ODPOWIEDZ