......A co z Unisono?...
A Unisono daje Ci możliwość indywidualnego rozstrojenia głosów? Mało który instrument ma taką opcję. No, może Alesis Ion/Micron...
Unisono moża rozstroić też w Alesis Andromeda A6 , częściowo również w PROPHECIE 08 wybierając jedno z trzech ustawień rozstrojenia, ale nie jest to aż tak znaczne rozstrojenie jak w A6. Bardzo podobny dźwięk do unisono z Alpha Juno udało mi się równbież uzyskać na Rolandzie JX8P korzystając między innymi z unisono rozbitego na 2 oktawy, czyli 3 dżwięki grały we właściwej oktawie a 3 o oktawę niżej. Oczywiście sporo zabawy z modulacją, LFO , pwm no i oczywiście rolandowski chorus ... W każdym razie wyszło naprawdę blisko Alpha Juno. Sporo możliwości zabawy daje też Virus TI w którym można skorzystać z HYPER SAW i unisono. Jest gdzieś nawet w presetach jakiś HOOVER , ale to nie to samo co alpha.
Wiem , że pewnie kolega szuka czegoś z VST , bo w innym wypadku po prostu kupiłby Alpha Juno. W każdym razie MB wytłumaczył już po krótce jak się do tego zabrać
Powinny wystarczyć 2 oscylatory + sub oscylator + jakis chorus , który można modulować szybkością LFO, tak jak w serii juno.
Swoją drogą MB do dziś dnia byłem przekonany, że Alpha juno 1-2 to DCO a nie próbki ROM !
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...