Nr 2/2008 akustyczna adaptacja...
Czy ktoś ma może zapisany ten plik lub wie skąd mógłbym go pobrać?
Re: Nr 2/2008 akustyczna adaptacja...
Odgrzewam temat zwracając się do osób, które mają gdzieś pod ręką egzemplarz EiS 2/2008. Jestem po wielokrotnej lekturze wymienionego w tytule artykułu. Tekst ten, prawie że w pełni, wyczerpuje potrzebny mi temat, oprócz kilku spraw:
w jednym miejscu pisze się, że odległość panelu od ściany pomnożona przez 4 daje długość fali najmocniej przez niego pochłanianej (str.83), czyli np.
0,10 m x 4 = 0,40 m
zaś długość fali dla danej częstotliwości wyliczamy dzieląc szybkość rozchodzenia się dźwieku przez częstotliwość (str.82), czyli, jak rozumiem, aby wyliczyć częstotliwość dla danej długości fali należy prędkość dźwięku podzielić przez długość fali, i tak mamy:
343 : 0,40 = 858 Hz
Na str.83 czytamy, że sam panel z pianki o grubości 5 cm nie pochłania niczego poniżej 300Hz, ale tę sytuację można znacząco zmienić odsuwając go od ściany i podaje się przykład - 5cm pianka 5cm od ściany.
Jak to się ma do kontekstu, gdy powyższe wyliczenia wykazują, że panelem umieszczonym nawet 10 cm od ściany tłumi się 858 Hz, czyli częstotliwość bynajmniej nie basową, a już na pewno wyższą od 300 Hz?
Dalej, na str. 86, wytłuszczonym podpisem ilustracji znów wspomina się o skuteczności ustroju na NISKIE i średnie częstotliwości zbudowanego na zasadzie 6cm wełny 6cm od ściany...
Pewnie czegoś nie rozumiem lub źle liczę, nie mogę dojść, o co chodzi? Wiem, że stopień tłumienia niskich częstotliwości zależny jest od rodzaju użytego w ustroju materiału absorbującego, ale w związku z tym, że wymienia się w zasadzie 2 rodzaje wypełnień (pianka lub wełna) o podobnej grubości (5-6cm), to rozumiem, że przykłady odnoszą się właśnie do tych grubości. Brakuje mi tu jakiegoś wątku. Najprawdopodobniej źle czytam/rozumiem tekst...
Z góry dzięki za poświęcony czas.
Chciałbym się jeszcze odnieść do przykładowych wyliczeń rezonatora Helmholtza zamieszczonych w omawianym artykule na str. 90 (płyta 6mm, śr. otworów 3mm, odległość otw. 6cm, odległość od ściany 15cm). W tekście wychodzi, że jest on wystrojony na 75Hz. Natomiast, gdy te same dane wstawiam do załączonego na płycie DVD kalkulatora (plik "Helmholtz-JS-Cor"), to wychodzi mi częstotliwość rezonansowa 364 Hz. Duża różnica. Może źle wstawiłem czynniki - nie w te komórki, co trzeba (kulawy angielski)?