Korg nanoPAD - problem z padem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:
Korg nanoPAD - problem z padem

Post autor: pawello » czwartek 25 lut 2010, 10:01

Zakupiłem ostatnio używany nanoPAD Korga i mam z nim problemy. Jeden pad odzywa sie losowo (albo gra albo milczy). Pozostałe maja skłonność do nieprzewidywalnych reakcji na dynamikę uderzenia. Poza tym wszystkie przy szybszych uderzeniach lubią pomijać nuty. Kombinowałem już na wszystkie sposoby z tym ustrojstwem - sterownik z Windowsa, sterownik od Korga, różne ustawienia krzywej dynamiki itd. Nic nie pomaga. Może ktoś się z tym jakoś uporał? Może trzeba otworzyć to badziewko i coś w środku wyczyścić? Dodam, że efekt jest z goła ten sam zarówno na moim Dellu PC i MacBooku.

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Szofer

Re: Korg nanoPAD - problem z padem

Post autor: Szofer » czwartek 25 lut 2010, 13:09

...
Zakupiłem ostatnio używany nanoPAD Korga i mam z nim problemy. Jeden pad odzywa sie losowo (albo gra albo milczy). Pozostałe maja skłonność do nieprzewidywalnych reakcji na dynamikę uderzenia. Poza tym wszystkie przy szybszych uderzeniach lubią pomijać nuty. Kombinowałem już na wszystkie sposoby z tym ustrojstwem - sterownik z Windowsa, sterownik od Korga, różne ustawienia krzywej dynamiki itd. Nic nie pomaga. Może ktoś się z tym jakoś uporał? Może trzeba otworzyć to badziewko i coś w środku wyczyścić? Dodam, że efekt jest z goła ten sam zarówno na moim Dellu PC i MacBooku. ...

Hej

No to spróbuj rozkrecić nanoPAD'a i wyczyscic wszystko, moze ktos to zalał czymś i posklejały sie folie albo co tam jest w srodku, próba nie strzelba.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 25 lut 2010, 14:15

Hej

No to spróbuj rozkrecić nanoPAD'a i wyczyscic wszystko, moze ktos to zalał czymś i posklejały sie folie albo co tam jest w srodku, próba nie strzelba.

Hej
.......

Jeszcze nie rozkrecalem... Ale na pewno to zrobie.

[addsig]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 25 lut 2010, 14:37

Jeszcze nie rozkrecalem... Ale na pewno to zrobie. ...

FYI: śrubki są pod gumowymi podkładkami-nóżkami (trzeba je podważyć i odkleić)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 26 lut 2010, 08:44

...

Jeszcze nie rozkrecalem... Ale na pewno to zrobie. ...

FYI: śrubki są pod gumowymi podkładkami-nóżkami (trzeba je podważyć i odkleić)
...

Rozkrecales?

[addsig]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 26 lut 2010, 09:09

Rozkrecales? ...

Tak rozkręcałem ale z powodu uszkodzenia gniazdka USB. W środku wszystko będziesz miał jak na dłoni. Pewnie Twój egzemplarz miał jakieś "podtopienie" więc musisz wszystko wyczyścić. Nie będziesz miał z tym problemu.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 28 lut 2010, 12:15

...

Rozkrecales? ...

Tak rozkręcałem ale z powodu uszkodzenia gniazdka USB. W środku wszystko będziesz miał jak na dłoni. Pewnie Twój egzemplarz miał jakieś "podtopienie" więc musisz wszystko wyczyścić. Nie będziesz miał z tym problemu.
...

No i rozkrecilem i skrecilem nawet. W srodku nie znalazlem zadnej przyczyny dla takiego dziwnego zachowania nanoPad'a. Przeczyscilem jednak czujniki piezo oraz gumowe pady przy pomocy plynu do mycia szyb (rewelacyjny sposob bo nie zostawia po sobie sladu). O dziwo troche pomoglo - pady zaczely reagowac na uderzenia nie gubiac nut. Co do reakcji na dynamike - niewiele sie zmienilo - nie jestem zbyt zadowolony ale sie przyzwyczaje chyba . A jak mnie bedzie wkurzal to go sprzedam i juz.

[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 28 lut 2010, 13:57

A jak mnie bedzie wkurzal to go sprzedam i juz
Dzięki za ostrzeżenie, przynajmniej ludzie będą wiedzieli, żeby nie kupować z drugiej ręki

A tak na serio - nie jesteś pierwszym, który ma kłopoty z produktami tej serii, czytałem też narzekania na jakość klawiatur nano. Wychodzi na to, że cena tych zabawek niestety odzwierciedla ich jakość ...

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 01 mar 2010, 09:58

...A jak mnie bedzie wkurzal to go sprzedam i juz
Dzięki za ostrzeżenie, przynajmniej ludzie będą wiedzieli, żeby nie kupować z drugiej ręki

A tak na serio - nie jesteś pierwszym, który ma kłopoty z produktami tej serii, czytałem też narzekania na jakość klawiatur nano. Wychodzi na to, że cena tych zabawek niestety odzwierciedla ich jakość ......

W sumie dałem ciała na całej linii i strzeliłem sobie sam gola. Trzeba było kupić nowy, wtedy mógłbym oddać na przykład. Muszę kiedyś wybrać się do jakiegoś sporego sklepu ze swoim laptokiem i popukać w pady innych firm aby mieć świadomość różnicy.

[addsig]

Awatar użytkownika
rzarek

Post autor: rzarek » wtorek 02 mar 2010, 16:22

Oj, mam dokładnie ten sam problem - też używka i też po jakimś czasie jeden pad (nr 5) stał się kompletnie nieprzewidywalny (na domiar złego przywykłem już do tego, że mam na nim zmapowany werbel).

Co więcej, zdarzyło się raz, że oprócz tego wszystkie dolne pady nie odpowiadały. Pomyślałem, że to już koniec tego urządzenia, ale podłączyłem po paru dniach i znów kłopoty były tylko z piątką. Przedziwne. Może wpływ niskiej temperatury? No, ale bez przesady, nawet w najzimniejsze dni w domu jest minimum 16 stopni, a po dworze z tym raczej nie latam.

Zauważyłem, że problem jest chyba mechaniczny - kiedy "wyciągnę" padzik w górę, na moment wszystko jest znowu OK. Potem jakby znowu tracił elastyczność i blokował się w pozycji note on.

Dobrze wiedzieć, że da się to ustrojstwo rozkręcić, chyba spróbuję to zrobić, może jakiś paproch tam wpadł. Żadne wypadki typu zalanie się nie zdarzyły.

Swoją drogą, przez parę miesięcy NanoPad działał bez zarzutu. Nie używałem go jakoś superintensywnie, nabijałem tylko czasem jakiś rytm, bo do innych prac mam inne kontrolery. Również NanoKey i NanoControl, które mnie dotąd nie zawiodły (mimo dużo bardziej zabawkowego wyglądu).

Hmm, jeśli rozkręcenie i przedmuchanie nie pomoże, w sumie nie wiem, co zrobić. Przywykłem już do pada i chciałbym, żeby był niezawodny... ale kupić taki sam będę się obawiał. Z kolei produkt bezpośredniej konkurencji (która ma jednak większe doświadczenie w tego typu urządzeniach)... ech, nie ma tego fajnego touchpada, którego używam zamiast joysticka w klawiszach.

ODPOWIEDZ