Monitory do słuchania muzyki
Nie tworzę i nie produkuję muzyki.
Chcę się dowiedzieć jak najwięcej o możliwości użycia monitorów studyjnych
do zwykłego słuchania muzyki.
Czytałem już bardzo dużo o charakterze prezentacji monitorów i wiem że nie są polecane
do słuchania muzyki.
Ale opinie wyrażane o monitorach najczęściej skupiają się o jakości ich równego pasma.
Jeśli monitor jest nierówny to jest zły dla twórców.
I teraz czy do słuchania muzyki ta nierówność to zaleta i jakiego charakteru odtwarzania można się spodziewać ?
Które monitory najskuteczniej "kłamią" w stronę stylu hi-fi ?
Czyli które monitory są nienajrówniejsze w paśmie i nieźle się słucha muzyki ?
Budżet do 2000 PLN.
Nie zależy mi na niskim basie, może być od 45-50 Hz w górę.
Słucham na słuchawkach Sennheisser HD-600, dlatego ten styl przejrzystości mi odpowiada.
Czy możliwość zmiany natężenia pasma twittera jest degradacją dźwięku monitora ?
Pozdrawiam
Re: Monitory do słuchania muzyki
Kiepski monitor do produkcji może być idealnie równy, ale np. mieć duże maskowanie dźwięków.
Ja sam używałem/używam monitorów studyjnych (raczej projektowych) m.in. do słuchania muzyki i ... to mi się podoba :) (więcej ciekawych rzeczy słychać).
Za 2 tys, możesz kupić albo monitory z basiskiem 8", z kiepską przestrzenią/precyzją albo z pewnym niedostatkiem basu (woofer 5") ale za to o bogatym w detale brzmieniu.
Ja osobiście wolę nie ilość ale jakość ... choć szerokości pasma olać sobie nie można.
Za precyzyjny sprzęt za ~2K można uznać Yamaha MSP5 Studio ... a za niedokładny całą masę monitorów budżetowych jak Yamaha HS-80, Fostex PM, KRK RP8 itd. itd.
fostexy i krk uchodzą za dobre w swojej klasie <- nie słyszałem, opinie zasłyszane ;)
msp5 nie uchodzą za dobry odsłuch <- nie słyszałem, ale wiecej opinii negatywnych niz pozytywnych.
Zeby zrobiło sie ciekawiej: porównywalismy hs 80 i behringery b2031a..... I co? Wybralismy behringery, przedewszystkim wiecej srodka i bardziej wyrównane pasmo...
Wnioski? Niech kazdy dobiera monitory wg swojego ucha. Trzeba posłuchać mozliwie najwiecej modeli/producentów monitorów a nie sugerowac sie opiniami innych tymbardziej jesli monitorki maja słuzyc do odsłuchu muzyki.
Pozdr,
Według mnie kupowanie monitorów z 5'' wooferem do słuchania muzyki trochę mija się z celem. Żeby brzmienie targało moszną musi być jednak trochę dołu :)
U siebie codziennie słucham muzyki na KRK RP6 z subem Behringer B2092A, gada to bardzo przyjemnie. Za całość dałem dokładnie 2000zł (nowe KRK i używany sub). Bez suba też jest nieźle, chociaż tu pewnie lepiej sprawdziłby się model na 8''.
Calkowicie sie niezgodze z opiniami przedmowcow, co do hs80. akurat sie sklada ze pracuje na tych paczkach od jakis 3 lat, przed nimi mialem: male esi, srednie wharfedale, srednie krk i jak dla mnie yamaszki to bardzo fajny sprzet, powiedzialbym wystarczajacy. zgadzam sie z opinia ze kazdy powinien wybrac to co jemu sie podoba i to co dla niego dobrze brzmi, nic nowego. a pozatym chyba najwazniejsze: jakie ma warunki odsluchowe. Co do hs80 to wazna rzecza jest to ze miksy na nich zrobione calkiem dobrze sie przenosza na inne systemy, a to jest chyba najwazniejsze! niewiem czy mozna to powiedziec o behringerach, moze i ladniej graja... moja wieza hifi tez lepiej/ladniej gra...
Tobie polecilbym cos z 6 calowym wooferem + subwoofer. moze jakies maudio lub wlasnie esi. Ludzia ktorzy nie zajmuja sie robieniem muzyki w monitorach zazwyczaj brakuje "BASU" i tak np. oceniaja hs80 moi znajomi-sluchacze, mowia: fajnie gra ale basu troche malo... itp.
pozdrawiam i zycze udanego szukania!
To dlatego brnę w temat monitorów studyjnych.
W większości głośników Hi-Fi odcięta jest górka, bo jest zbyt natarczywa.
Moim zdaniem za sprawą złego strojenia i zniekształceń pasywnej zwrotnicy.
Krk Rp8 to fajne monitory, slyszalem jak graja i nawet mi sie podobalo... podobna polka cenowa co Hs80, inne brzmienie to fakt... najlepiej wybrac sie do sklepu gdzie sam mozesz porownac, zapuscic swoje plyty i samemu ocenic, tylko tyle ci moge doradzic... i nie sluchaj wypowiedzi w stylu kupuj te lub tamte bo kazdy zazwyczaj bedzie chwalil to co ma... a tobie niekoniecznie sie musi podobac jak to gra...
...hs80 nie mają srodka <- słuchałem, wiem
fostexy i krk uchodzą za dobre w swojej klasie <- nie słyszałem, opinie zasłyszane ;)
msp5 nie uchodzą za dobry odsłuch <- nie słyszałem, ale wiecej opinii negatywnych niz pozytywnych.
Wykresy HS80 nie potwierdzają za bardzo tego co mówisz.
http://www.ixbt.com/proaudio/yamaha-hs80m.shtml
... jak widać nie ma jakiejś szczególnej zapaści na średnicy.
KRK RP8 zostały kiepsko ocenione na e-muzyk (test porównawczy) i spostrzeżenia recenzentów pokrywają się z tym co ja mogę powiedzieć o RP6 ... czyli brak transparentności i precyzyjnej sceny, brak głębi dźwięku ... po prostu budżetówka.
Jeśłi chodzi o MSP5Studio to też się nie zgodzę. Jeszcze złej opinii o nich nie słyszałem ... wręcz ludzie są zachwyceni dokładnością góry i średnicy (jest lepiej niż dobrze). Co najwyzej są zastrzeżenia do basu ... ale to 5" więc trudno wymagać szerokości pasma jak z Genelec 8050 .