Kontroler MIDI dla Modul8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
kisiel
Kontroler MIDI dla Modul8

Post autor: kisiel » środa 03 lut 2010, 11:52

Witam wszystkich. Zamierzam zakupić kontroler MIDI do kontrolowania VJ-skiego programu Modul8. Tutaj jednak może być łatwiej o odpowiedź na nurtujące mnie pytanie.

Program Modul8 nie akceptuje sygnałów MIDI w formacie "Relative", czyli informujących o zwiększeniu, lub zmniejszeniu parametru, w przeciwieństwie do "Absolute", czyli wysyłających daną wartość liczbową parametru.

Przykład:

Mam pokrętło prędkości, który zmniejszam ze 100% do 50%. Potem oddzielnym przyciskiem chciałbym zresetować prędkość, do 100%. Następnie, gdy delikatnie chociaż poruszę pokrętłem, prędkość ze 100% gwałtownie skacze do 50% i wtedy delikatnie się zmienia. Ja chciałbym uniknąć tego skoku i szukam kontrolera, który mi to umożliwi. Mogłoby to być na zasadzie sparowanego pokrętła (encodera) i przycisku, który modyfikuje aktualną wartość na encoderze.

Bardzo trudno jest mi znaleźć taką informacje w google, napisałem nawet do Novation (myślałem o SL Remote Zero), ale jeszcze nie odpisali. Czy moglibyście mi poradzić jakiś kontroler albo chociaż jak fachowo (czyt. po angielsku :))  nazywa się tę funkcję, o której piszę?

Dzięki z góry za odpowiedź

Awatar użytkownika
MB

Re: Kontroler MIDI dla Modul8

Post autor: MB » środa 03 lut 2010, 12:07

Mam pokrętło prędkości, który zmniejszam ze 100% do 50%. Potem oddzielnym przyciskiem chciałbym zresetować prędkość, do 100%. Następnie, gdy delikatnie chociaż poruszę pokrętłem, prędkość ze 100% gwałtownie skacze do 50% i wtedy delikatnie się zmienia. Ja chciałbym uniknąć tego skoku i szukam kontrolera, który mi to umożliwi.
Chyba szukasz niemożliwego. Resetujesz wartość z 50% do 100% i oczekujesz, że nie będzie gwałtownego skoku. No przecież ten reset właśnie powoduje ten skok.

Awatar użytkownika
kisiel

Post autor: kisiel » środa 03 lut 2010, 12:18

Chyba szukasz niemożliwego. Resetujesz wartość z 50% do 100% i oczekujesz, że nie będzie gwałtownego skoku. No przecież ten reset właśnie powoduje ten skok....

Trochę ciężko mi to klarownie wytłumaczyć... Spróbuję jeszcze raz :) :

Na początku ustawiam encoderem wartość 50%. Po naciśnięciu osobnego przycisku wartość zmienia mi się na 100% (tak jak chcę, gwałtownie). Gdyby program Modul8 obsługiwał encodery typu "Relative", wtedy mógłbym później zmniejszyć delikatnie wartość na np. 95%. Jednak Modul8 obsługuje tylko komunikaty "Absolute", więc przy delikatnym poruszeniu encodera wartość schodzi gwałtownie to 50% (to już jest niepożądane). Teraz: jedynym wyjściem wydaje mi się rozwiązanie problemu w przestrzeni samego kontrolera - żeby encoder i przycisk jakoś "sparować". Tak, żeby po wciśnięciu przycisku wartość zmieniała się na jakąś stałą a jednocześnie żeby potencjometr (encoder) również tą wartość "zapamiętał".

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 03 lut 2010, 15:17

Wydaje mi się, że rozwiązaniem są wszelkie kontrolery z enkoderami. Na przykład Doepfer Pocket Dial albo Behringer BCR-2000. Do gniazdka wejściowego takiego kontrolera można wpiąć kabel MIDI, gdzie będą przekazywane komunikaty o zmianie wartości CC, a kontroler (po odpowiednim zaprogramowaniu) odczytuje te ustawienia i aktualizuje wirtualną pozycję odpowiedniego pokrętła. W Pocket Dial tego nie widać, ale w BCR wskazówka LED po prostu przeskoczy do odpowiedniej nowej pozycji. Komunikacja odbywa się jak najbardziej z wartościami bezwzględnymi. Oczywiście komunikat o "resetowaniu" musi być wygenerowany na zewnątrz kontrolera (może być np. programowo).

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 03 lut 2010, 17:31

Rozwiązałby to projekt do samodzielnego montażu:

http://www.ucapps.de/midibox64.html 

Można wykonać wersję uproszczoną, nawet z jedną gałką i przyciskiem, i bez wyświetlacza.

Te dwie rzeczy są dobrą wskazówką:

* Normal, Snap (Soft-Takeover), Relative and Parallax Mode for pots
* On/Off, On Only, Toggle Mode for buttons

Pomocna by tu zwłaszcza była "migawka" (Snap), zapamiętująca pozycję gałek i ją przywołująca, jak i tryb dla przycisku, który wysyłałby tylko jeden, określony przy programowaniu, komunikat (On Only). A programować można poprzez menu (MIDI Learn), bądź System Exclusive.

Akurat jestem na bieżąco, bo przy nagrywaniu sesji, wyeliminowałem sobie konieczność włączania monitora komputerowego, na który już nie mogę patrzeć:

http://anadyomene-records.com/other/DSC05613_800.JPG

[addsig]
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 03 lut 2010, 17:44

Te dwie rzeczy są dobrą wskazówką:

* Normal, Snap (Soft-Takeover), Relative and Parallax Mode for pots
Ależ Piotrze, te tryby mają sens, jeśli kontroler jest oparty na zwykłych potencjometrach, bo wtedy występuje problem niezgodności bieżącej pozycji potencjometru z pozycją narzuconą. W przypadku kontrolera z enkoderami, o którym pisałem wyżej ten problem w ogóle nie występuje. Po prostu wirtualna wskazówka sama wskakuje na nową pozycję.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 03 lut 2010, 18:12

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:09 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 03 lut 2010, 18:52

Piotrze, pobudka!!!

Enkodery obrotowe są już od ładnych paru lat pospolitym podzespołem elektronicznym, można je kupić w większości sklepów z częściami, są często tańsze niż potencjometry (z wyjątkiem tych najpodlejszych odrzutów z trzeciego sita selekcji poprodukcyjnej). Na znanym portalu aukcyjnym jedna sztuka kosztuje typowo 2,50 - 3,50zł. Naprawdę nie widzę argumentu za tym, żeby w kontrolerze własnej konstrukcji (np w/g ucapps.de) stosować potencjometry zamiast enkoderów i potem walczyć z problemem skoku wartości przy pomocy protez typu snap/paralax.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 03 lut 2010, 19:25

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:09 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 03 lut 2010, 19:46

Modul8 implementuje OSC (OpenSound Control), więc - w miarę posiadanych środków - może lepiej kupić kontroler pracujący w tym standardzie, a nia w MIDI. Główną propozycją jest tu Lemur, dla którego bez trudu można stworzyć projekty nie generujące problemu, o którym pisze autor tematu.

Własny kontroler bazujący na OSC też można zbudować, np. w oparciu o Arduino, jeśli ktoś lubi i ma czas.

Jeśli natomiast szukać w segmencie MIDI, to można pomyśleć o tanim kontrolerze ze zmotoryzowanymi suwakami i możliwością zapisu/odtwarzania scen (Behringer BCF...? - nie wiem niestety, czy posiada pamięć scen) lub Bitstream 3X (nie ma zmotoryzowanych suwaków, ale posiada tzw. 'hook mode", który zapobiega "przeskokom" wartości kontrolera - najlepiej doczytać to sobie w dostępnej w sieci dokumentacji kontrolera).

ODPOWIEDZ