Najlepszy sampler?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
KAFEL
Re: Najlepszy sampler?

Post autor: KAFEL » wtorek 04 gru 2007, 08:39

Kazdy ma swoje upodobania, jedni robia muzyke na komputerze, inni wola na instrumentach. ........ instrumentach które mają system operacyjny, procesor, pamięć, dysk twardy,stację dysków, klawiaturkę i malutki monitorek a nowsze nawet port USB

whookash

Re: Najlepszy sampler?

Post autor: whookash » wtorek 02 lut 2010, 15:36

...Witam
Od dłuższego czasu robię muzykę i chciałbym sie w końcu przesiąść na jakiś fajny hardware by ograniczyć prace z komputerem do minimum;) czyli do miksów i mastera ewentualnie jakieś dogranie klawiszy.
Upatrzyłem sobie rolanda sp 555 ale nie jestem pewien czy jest tam opcja żeby dany sampel rozłożyć w oktawach na pady, a często tego używam w "locie" na samplach. Macie może jakieś propozycje co do samplerów oferujących taką opcję? "MóJ" Sampler musi mieć;D:
- zgrywanie sampli przez line in/w ostateczności może być eksport przez CF
- dużo efektów ile się da (jestem zboczony na punkcie edycji;)
- rozrzucenie sampla w oktawach na pady tak jak ma to miejsce np. w ensoniq'u ASR
Nie mam pomysłu za bardzo na coś innego prócz samplerów rolanda, moze korga electribe. Akai'e mnie nie jarają bo maja stanowczo za mało efektów;/ chyba że jakis akai 5000 plus kontroler midi dow yzwalania próbek jest taka opcja? jakieś pomysły dzięki z góry. Co do muzyki jaka tworzę... hmm od hip hopu do nowych brzmień. ...

wystarczy popatrzeć czego używa większość "najlepszych" producentów , do tej pory najpopularniejszymi samplerami są mpc-tki 60 (tak ciągle welu ich używa ) , 2000 , 3000 , ich brzmienie jest tak bezbłędne że nawet mając możliwość przesiadania się na nowsze - prostsze w obsłudze modele zostają przy starym sprzęcie do tego grona doliczyłbym ensoniq'i ASR oraz SP-1200

jeżli zalezy ci bardzo na szybkim "opanowaniu" obsługi i komforcie pracy ponoć nowe serie jak mpc 2500 pzewyższają swoich poprzedników , chociazby możliwością integracji z komputerem .

Co do Rolandów i Boss'ów nie mam pojecia nigdy nie udało mi się dostac je w swoje rece chociaz na chwile :( 

Stare MPC 2000 xl nie jest dużym wydatkiem porównując do nowszych samplerów , ale jest to juz troche bardziej skomplikowane , jezli chodzi o łączenie hardwaru z komputerem (softem) ale brzmienie ma ponad czasowe ! :) 

Musisz się zastanowić na czym ci najbardziej zalezy

na ebayu mozna równiez za przyzwoitą cene dostać mpc 5000 ale nie bede sie wypowiadał o czymś z czym nie miałem styczności :) 

Żaden soft nie jest w stanie dać ci takiego brzmienia jak hardwerowe samplery (nie ma co do tego żadnych wątpliwośći ) przetworniki w Akai są Legendarne , a i poza HH MPC 3000 jest jedną z najczesciej uzywanych "maszyn do perkusji" :)

Moje typy to Ensoniq (ciężko dostać ) MPC :2,5k 2k

Jeżeli zależy ci na integracji z resztą sprzętu to 2,5k polecam :)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ