Szumy przy phantomie na Soundcraft Compact4

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
JuleC
Szumy przy phantomie na Soundcraft Compact4

Post autor: JuleC » wtorek 26 sty 2010, 18:15

Witam.. mam taki problem..otoz.... Posiadam karte Sound Blaster Audigy OEM, mixer Soundcraft Compact 4 mikrofon Alphard ET 45VC i okablowanie mic-mixer i mixer-karta firmy Die Hard... Problem polega na tym ze wlaczajac phantom aby zasilic majka pojawia sie straszny szum.. nie mam pojecia czym on jest spowodowany... poprzedni majk to Shure PG48- wiec phatoma nie uzywalem i szumow tez nie bylo... kiedy kilkakrotnie wlaczam i wylaczam pohatom szum znika(choc czesto po chwili szum znow sie pojawia) ale to w ta czy w ta chcialbym usunac jakos ta usterke... czym moze byc spowodowany szum? czy phatom tego mixera jest kiepski?

Awatar użytkownika
Gerry

Re: Szumy przy phantomie na Soundcraft Compact4

Post autor: Gerry » wtorek 26 sty 2010, 20:32

I C4 i ten alphard to lipa ale raczej obstawiałbym tego alpharda... Najprostszy sposób to wykombinowanie innego pojemnika i pomiar nauszny czy też szumi...

Mam rozumiec ze w twoim przypadku sygnał nagrywa się z normalną głośnością i przy tym szum jest słyszalny? Jak jest ustawiony Gain w C4? standardowo ma być ustawiony w okolicach godziny 22ej
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

JuleC

Post autor: JuleC » wtorek 26 sty 2010, 21:47

I C4 i ten alphard to lipa ale raczej obstawiałbym tego alpharda... Najprostszy sposób to wykombinowanie innego pojemnika i pomiar nauszny czy też szumi...

Mam rozumiec ze w twoim przypadku sygnał nagrywa się z normalną głośnością i przy tym szum jest słyszalny? Jak jest ustawiony Gain w C4? standardowo ma być ustawiony w okolicach godziny 22

Ten szum takze zostaje zarejstrowany... jak potem odsluchuje sciezke to normalnie go slychac..... RECORD mam na 0dB a GAIN.. tak.. nie wiecej niz godz 10-ta

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 27 sty 2010, 13:05

Witam.. mam taki problem..otoz.... Posiadam karte Sound Blaster Audigy OEM, mixer Soundcraft Compact 4 mikrofon Alphard ET 45VC i okablowanie mic-mixer i mixer-karta firmy Die Hard... Problem polega na tym ze wlaczajac phantom aby zasilic majka pojawia sie straszny szum.. nie mam pojecia czym on jest spowodowany... poprzedni majk to Shure PG48- wiec phatoma nie uzywalem i szumow tez nie bylo... kiedy kilkakrotnie wlaczam i wylaczam pohatom szum znika(choc czesto po chwili szum znow sie pojawia) ale to w ta czy w ta chcialbym usunac jakos ta usterke... czym moze byc spowodowany szum? czy phatom tego mixera jest kiepski?

Wyglada mi to na uszkodzenie miksera (prawdopodobnie wyłacznik fantoma niekontaktuje) ale jak pisze kolega Gerry najpierw podłącz jakis inny pojemnik.

Pozdr.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 27 sty 2010, 16:42

...RECORD mam na 0dB a GAIN.. tak.. nie wiecej niz godz 10-ta

Kolego, wszak jesteś Tu nie od dziś. Jak Ci nie wstyd przyznawać się do takiej fuszerki? Czy naprawdę aż tak ciężko Ci pojąć na czym polega ustawienie odpowiedniej (optymalnej) czułość dla źródła w torze audio?
W te pędy maszeruj do FAQ-a i nie grzesz więcej.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ