Mastering pod wydawnictwo winylowe
-
Re: Mastering pod wydawnictwo winylowe
to sa porady zamieszczone na stronie gzvinyl - jednej z najwiekszych tloczni winyli w europie. moze nie jest tego duzo ale zawsze kilka informacji sie znajdzie.
...http://www.gzvinyl.cz/en/vinyl/customer-area/production-materials/master-for-vinyl/
to sa porady zamieszczone na stronie gzvinyl - jednej z najwiekszych tloczni winyli w europie. moze nie jest tego duzo ale zawsze kilka informacji sie znajdzie....
W odniesieniu do specyfikacji powyżej:
The lowest frequencies of the acoustic zone that are below 300 Hz have to be in phase.
Jek to zrobić dajmy na to w SoundForge - sprawdzić czy częstotliwości poniżej 300Hz są w fazie a jeżeli nie są jak je sfazować??
Filter away all inaudible signals to avoid possible problems during recording and reproduction, e.g. subacoustic signals below 20 Hz (better below 40 Hz) and high frequencies above 16 kHz.
Rozumiem obcięcie dołu (wynika z krzywej RIAA) a czy górę rzeczywiście trzeba obcinać powyżej 16kHz?? ostatni punkt krzywej RIAA to 50kHz.
Reszta jest dla mnie zrozumiała.
Proszę o kompetentną odpowiedź:)
Pozdrawiam!
Stefan
Robert D z Torunia? A kojarzę, kojarzę :)
Jednak z tego co się orientuje kojarzę tego pana bardziej z hip-hopem niźli "francuskobrzmiącą muzyką klubową"
pozdrawiam...
To może Star of 77? Mam na winylu The Fun Box z ich dwoma numerami. Wiem też, że jeden z nich pisał do EIS na temat kompresji side chain we francuskim house, więc może jest na forum? Poszukaj na forum bo był kiedyś wątek dotyczący masteringu pod ten nośnik i nie jestem pewien czy nawet nie bylo artykułu w EIS (nie mam dostępu do swoich numerów więc nie mam jak sprawdzić).