Korg Wavestation SR czy Korg Legacy?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
MaciejMSGT
Korg Wavestation SR czy Korg Legacy?

Post autor: MaciejMSGT » czwartek 07 sty 2010, 09:11

Witam serdecznie,

Jestem użytkownikiem Cubase 3.1 SL oraz Rolanda XV 88.

Jestem raczej początkującym + choć mam ten sprzęt już kilka lat ale nie miałem czasu się nim bardziej zająć ze względu na narodziny dzieci i wynikające z tego obowiązki.

Czasu mam teraz więcej i chcę zwiększyć swoje umiejętności a także coś dokupić.

Proszę poradźcie co lepiej wybrać Korga Wavestation SR (już dosyć leciwy) czy oprogramowanie Korg Legacy.

Jak wypadają brzmienia oprogramowania przy SR?

Trochę się obawiam jak się będzie spisywał SR ze względu na wiek (Słyszałem, że mogą być problemy z bateriami (Memory Backup Battery) - ale może nie trzeba się martwić.

Rozumiem, że zarówno SR jak i oprogramowanie będą bez problemu działały z Rolandem XV 88 i Cubase 3.1 SL.

Bardzo proszę o poradę.

pozdrawiam,

Maciej

Awatar użytkownika
banan

Re: Korg Wavestation SR czy Korg Legacy?

Post autor: banan » piątek 08 sty 2010, 00:49

Myslę, że lepiej będzie kupić soft. Jestem posiadaczem Wavestations EX (czyli SR tylko z klawiaturą) i Wavestation z Legacy Collection. Muszę przyznać, że soft brzmi niemal identycznie, jeśli już są jakiekolwiek różnice - wypadają na korzyść Legacy Collection. No i kupując LC - Digital Collection masz dodatkowo Korga M1 (również posiadam wersję "hard" i soft), który odwzorowany jest naprawdę niesamowicie - wszystkie dostępne próbki z nieosiągalnych kart, legendarne brzmienie, dodany rezonans i mnóstwo ciekawych udogodnień. No i wszystkie brzmienia do instrumentów sprzętowych w formatach sysex są przez możesz zaimportować do programów. Soft jest w tym przypadku dużo lepszym wyjściem (i dużo tańszym).

Pozdrawiam

banan

[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

MaciejMSGT

Post autor: MaciejMSGT » piątek 08 sty 2010, 08:44

Wielkie dzięki! Na takiej odpowiedzi mi zależało.

Biorąc pod uwagę Twoją odpowiedź i wnioski z internetu (Youtube, forum eis oraz fora zagraniczne) dochodzę do konkluzji, że dla mojego amatorskiego grania rozwiązania software'owe będą najlepsze. Planuję poza Korg legacy dokupić EWQL Complete Collection. Musze jedynie zrobić upgrade do Cubase 5. Obecnie posiadam SL 3.1. Z tego co się zorientowałem najkorzystniej wychodzi na stronie producenta - 250 USD.

pozdrawiam,

Maciej 

...
Myslę, że lepiej będzie kupić soft. Jestem posiadaczem Wavestations EX (czyli SR tylko z klawiaturą) i Wavestation z Legacy Collection. Muszę przyznać, że soft brzmi niemal identycznie, jeśli już są jakiekolwiek różnice - wypadają na korzyść Legacy Collection. No i kupując LC - Digital Collection masz dodatkowo Korga M1 (również posiadam wersję "hard" i soft), który odwzorowany jest naprawdę niesamowicie - wszystkie dostępne próbki z nieosiągalnych kart, legendarne brzmienie, dodany rezonans i mnóstwo ciekawych udogodnień. No i wszystkie brzmienia do instrumentów sprzętowych w formatach sysex są przez możesz zaimportować do programów. Soft jest w tym przypadku dużo lepszym wyjściem (i dużo tańszym).

Pozdrawiam

banan ...

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » piątek 08 sty 2010, 12:54

Co prawda nie miałem za dużo doczynienia z Hardwarem (co nie znaczy, że w ogóle) ale posiadam Korg Legacy Collection i musze przyznać że brzmi na prawdę super. M1 jest odzworowany po prostu idealnie. Sama wtyczka działa sprawnie w Cubasie, to samo Wavstation. Bierz soft. Mniejsza cena, te same (a może i większe) możliwości, bogata biblioteka brzmień.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ