Reverence w Cubase - da się z tego coś ukręcić na wokalu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Mamoń
Kontakt:
Reverence w Cubase - da się z tego coś ukręcić na wokalu?

Post autor: Mamoń » niedziela 06 gru 2009, 17:41

Od niedawna jestem posiadaczem C5 i jestem ciekawy Waszych opini. Używałem do tej pory sir-a, bądź też sprzętowych pogłosów. Ztego co widziałem zjada dużo procka...

Pozdrawiam
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
cool

Re: Reverence w Cubase - da się z tego coś ukręcić na wokalu?

Post autor: cool » niedziela 06 gru 2009, 21:38

...Od niedawna jestem posiadaczem C5 i jestem ciekawy Waszych opini. Używałem do tej pory sir-a, bądź też sprzętowych pogłosów. Ztego co widziałem zjada dużo procka...

Pozdrawiam...

Kolego zerknij do archiwum. Kilka dni temu przewijał się wątek opini o C5, pozdrawiam.

Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » niedziela 06 gru 2009, 22:01

Kolego zerknij do archiwum. Kilka dni temu przewijał się wątek opini o C5, pozdrawiam.... 

Ale ja nie pytam o cały C5 bo jest naprawdę spoko, ale o konkretną wtyczkę z tego programu. Nie wysyłaj mnie więc do wyszukiwarki, bo na ten temat jeszcze nic konkretnego nie ma..., a jak nic nie wiesz to po co zaśmiecasz forum ?

Pozdro 

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 06 gru 2009, 22:12

Skoro do tej pory używałeś SIR, to wiesz z czym to się je (obciążenie CPU będzie zbliżone z Reverence). Możesz przecież nawet używać tych samych impulsów, co wcześniej. To, czy da się coś z tego "ukręcić" zależy od impulsów, ustawień i dobrego ucha.

- Piotr 

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » niedziela 06 gru 2009, 22:28

...Od niedawna jestem posiadaczem C5 i jestem ciekawy Waszych opini.

Skąd ta nerwowość kolego? Skoro napisałeś jak wyżej, myślę że wskazówka była na miejscu. Pozdrawiam.

Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » niedziela 06 gru 2009, 23:55

To, czy da się coś z tego "ukręcić" zależy od impulsów, ustawień i dobrego ucha.

Właśnie coś mi nie pasuje z tymi impulsami. Dają trochę za dużo ingerencji w barwę, albo może za mało znam ten efekt, a czasu jak na lekarstwo żeby podłubać... 

Pozdro

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 07 gru 2009, 13:55

Właśnie coś mi nie pasuje z tymi impulsami. Dają trochę za dużo ingerencji w barwę, albo może za mało znam ten efekt, a czasu jak na lekarstwo żeby podłubać... 

Reverence po załadowaniu impulsu domyślnie ustawia stopień nasycenia efektu na 100% czyli to co słyszysz, to właściwie sam przetworzony sygnał z Reverence bez cienia oryginalnego źródła. Pierwsze co trzeba zrobić to właśnie ustawić ten parametr, w zależności od impulsu i zastosowań 10-20% powinno dać obraz tego, jak z tym pracować.

- Piotr 

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » wtorek 08 gru 2009, 08:43

O to mi chodziło:) Dzięki. Zanim bym się wczytał w angielskie instrukcje to już przestałbym tego używać...

Pozdro 

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » wtorek 08 gru 2009, 08:50

...

Reverence po załadowaniu impulsu domyślnie ustawia stopień nasycenia efektu na 100% czyli to co słyszysz, to właściwie sam przetworzony sygnał z Reverence bez cienia oryginalnego źródła. Pierwsze co trzeba zrobić to właśnie ustawić ten parametr, w zależności od impulsu i zastosowań 10-20% powinno dać obraz tego, jak z tym pracować.

- Piotr ...

No nie do końca, bo jeśli używasz reverence jako pogłosu to dobrze go wpiąć jako wysyłkę (mozna wtedy uzyć go dla wielu kanałów), ustawić na maksa wpływ wtyczki (mix na 100), a ilość pogłosu regulować wysyłką.

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 08 gru 2009, 14:48

No nie do końca, bo jeśli używasz reverence jako pogłosu to dobrze go wpiąć jako wysyłkę (mozna wtedy uzyć go dla wielu kanałów), ustawić na maksa wpływ wtyczki (mix na 100), a ilość pogłosu regulować wysyłką.

...

No można i tak, ale wtedy i tak ustawiasz proporcje między oryginalnym sygnałem a powrotem pogłosu.

Jeśli Mamoń mówi, że pogłos ma za duży wpływ na brzmienie, to znaczy że najprawdopodobniej ma tego pogłosu go za dużo.

- Piotr 

ODPOWIEDZ