Dobra karta Firewire x8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
nori
Re: Dobra karta Firewire x8

Post autor: nori » piątek 20 lis 2009, 21:16

...
Właśnie się dowiedziałem, że przedstawiciel Motu w Polsce nie sprowadza obecnie kart 828, ponieważ okazały się one bardzo awaryjne, a serwis jest w USA, więc złożenie reklamacji wiąże się z oczekiwaniem na sprzęt nawet do roku (szok)!!! Podobno pada układ odpowiedzialny za komunikację FireWire i komputer przestaje widzieć kartę.

Zdecydowałem się na Focusritte Pro 40 + Duende Mini, co suma sumarum wyjdzie tylko trochę drożej niż Motu 828 mk3, a Duende w wersji podstawowej ma fajne EQ i procesory dynamiki, dodatkowo przecież można dokupić procesor pogłosowy, bębnowy i wokalny... mam nadzieję, że to dobre rozwiązanie, ale jak ktoś ma jakieś uwagi, to chętnie przyjmę! Laughing

pozdrawiam ...

rozważ jeszcze motu ultralite. praktycznie to samo co 828/III, tylko bez wordclocka. malutki, poręczny, 10/14 we/wy, dwa przedwzmacniacze mikrofonowe i bardzo dobrze działa zasilany wyłącznie z firewire, nie potrzeba dodatkowo zasilacza - dzięki temu można go zabrać z laptopem i nie potrzeba zasilaczy, a różnicy w działaniu żadnej - z firewire jest nawet phantom.

może też działać jako samodzielny mikser. ma nawet jakieś tam efekty (tak samo jak 828) ale ja i tak ich nie używam. a brzmi... cóż, brzmi znakomicie.

wiem, że są czasem problemy z pecetami, gdzie montowane są marne interfejsy firewire (to jest przyczyna problemów o których piszesz) ja korzystam z maka i działa od razu po podłączeniu, nie potrzeba dodatkowych sterowników. dodatkowo w komplecie dostajesz pełną wersję audiodesk.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » piątek 20 lis 2009, 21:20

...
Właśnie się dowiedziałem, że przedstawiciel Motu w Polsce nie sprowadza obecnie kart 828, ponieważ okazały się one bardzo awaryjne, a serwis jest w USA, więc złożenie reklamacji wiąże się z oczekiwaniem na sprzęt nawet do roku (szok)!!! Podobno pada układ odpowiedzialny za komunikację FireWire i komputer przestaje widzieć kartę.

Zdecydowałem się na Focusritte Pro 40 + Duende Mini, co suma sumarum wyjdzie tylko trochę drożej niż Motu 828 mk3, a Duende w wersji podstawowej ma fajne EQ i procesory dynamiki, dodatkowo przecież można dokupić procesor pogłosowy, bębnowy i wokalny... mam nadzieję, że to dobre rozwiązanie, ale jak ktoś ma jakieś uwagi, to chętnie przyjmę! Laughing

pozdrawiam ...

Ja kupiłem dwa miechy temu swoją Saffire 40PRO nową z gwarancją za 1500zł. na e-bay. Polecam

ps. bez kompa niestety nie grajet...

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » piątek 20 lis 2009, 21:56

cofam... http://www.infomusic.pl/artykul/view/27878 ... już grajet! :)

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » sobota 21 lis 2009, 23:50

...

cofam... http://www.infomusic.pl/artykul/view/27878 ... już grajet! :)

...

Nori - pewnie i masz rację, ale jakoś zraziła mnie ta informacja o sprzęcie motu. Głównie to, że w Polsce nie ma dobrego serwisu i w razie problemów "matw się sam"... Postawnowiłem zatem, że wejdę w Focusritte 40 - tym bardziej, ze właśnie napisali soft, który pozwala tej karcie działać bez ognistego kabelka! Ale - dziękuję za podpowiedź!!

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

OpenMusicStudio

Post autor: OpenMusicStudio » niedziela 22 lis 2009, 00:30

Witam.Ja używam 896 mk3.

Pogłos faktycznie raczej średni.tu minus.

Ale a to - genialny headroom 12 db z limiterem- uwaga przy zgrywkach- można się omylić;)

nie zapominajmy,że każty kanał tak na prawdę posiada kompresor i- kompresor-limiter wzorowany na la-2a.czyli podwojone kompresowanie. i powiem szczerze,że zaskoczyła mnie jakość symulacji optycznego la-2a.to na prawdę dobrze działa.

cała seria mk3 posiada den sam quemix, więc 828 ma też taki element dsp.

Aha i ładnie ,ciepło grający eq-choć raczej do live niż podczas rejestracji.

pozrawiam

[addsig]
Motu896 mk3,IGS AUDIO DT2,2-1176,Stype bus compressor,OSX
www.OpenMusicStudio.pl zapraszam!

ODPOWIEDZ