Czy Thomann ma rację odmawiając prawa do gwarancji?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lakiernik
Czy Thomann ma rację odmawiając prawa do gwarancji?

Post autor: lakiernik » poniedziałek 26 paź 2009, 11:14

Witajcie!

Posiadam kupiony z drugiej ręki DSI Mono Evolver Keyboard.Od pierwszego właściciela otrzymałem fakturę wystawioną przez Thomann Musikhaus dnia XX.10.2009r. wraz z zapewnieniem, że ta faktura jest również gwarancją i to w dodatku 3 letnią bo tyle Thomann zwyczajowo daje. I faktycznie na odwrocie faktury są warunki gwarancji po niemiecku i doczytałem o "3 jahre gurantiee" czy jak to tam było po temu niemieckiemuWink

W rzeczonym Evolverze zaczeła mi właśnie szwankować gałeczka-enkoder i to najwazniejsza bo frequency w low pass filter...no i piszę do nich, że chciałbym skorzystać z ichniejszej gwarancji, przesłąłem skana tej faktury itd.

Po kilku dniach przychodzi mail, że nie mam prawa do gwarancji ponieważ na fakturze widnieje inna osoba (pierwszy owner) niz ja....Mają rację ? Troche się zdziwiłem, bo myślałem że gwarancja jest przypisana do instrumentu a nie osoby....Mają rację ? hmmmm....

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Czy Thomann ma rację odmawiając prawa do gwarancji?

Post autor: lakiernik » poniedziałek 26 paź 2009, 11:16

Edycja: faktura wystawiona była XX.10.2008r - ale to i tak nic nie zmienia.

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Kudłaty123

Post autor: Kudłaty123 » poniedziałek 26 paź 2009, 11:56

Miałem identyczną sytuację. Mają rację. Jedyne wyjście to kontakt z osobą od której kupiłeś i prośba o to by ona wysłała sprzęt z fakturą i formularzem gwarancyjnym.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 26 paź 2009, 15:12

Ja jakiś czas temu kupiłem na allegro używany Chip do samochodu który był na gwarancji i tak się złożyło że coś w nim padło lecz producent za darmo wymienił i jeszcze opłacił przesyłkę oraz dał bonus:)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 26 paź 2009, 15:52

...
Witajcie!

Posiadam kupiony z drugiej ręki DSI Mono Evolver Keyboard.Od pierwszego właściciela otrzymałem fakturę wystawioną przez Thomann Musikhaus dnia XX.10.2009r. wraz z zapewnieniem, że ta faktura jest również gwarancją i to w dodatku 3 letnią bo tyle Thomann zwyczajowo daje. I faktycznie na odwrocie faktury są warunki gwarancji po niemiecku i doczytałem o "3 jahre gurantiee" czy jak to tam było po temu niemieckiemuWink

W rzeczonym Evolverze zaczeła mi właśnie szwankować gałeczka-enkoder i to najwazniejsza bo frequency w low pass filter...no i piszę do nich, że chciałbym skorzystać z ichniejszej gwarancji, przesłąłem skana tej faktury itd.

Po kilku dniach przychodzi mail, że nie mam prawa do gwarancji ponieważ na fakturze widnieje inna osoba (pierwszy owner) niz ja....Mają rację ? Troche się zdziwiłem, bo myślałem że gwarancja jest przypisana do instrumentu a nie osoby....Mają rację ? hmmmm.... ...

Jak dla mnie to co najmniej dziwne... Jestem przekonany, że gwarancja jest udzielana na sprzęt, a nie na kupującego, który przecież zawsze taki przedmiot może zbyć. Nie wiem jak wyglądają te warunki, jak możesz podeslij mi scan to po starej znajomości Ci to przetłumaczę. Adres mój chyba masz :)

pozdrawiam Opole ^^

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 26 paź 2009, 19:48

...

W rzeczonym Evolverze zaczeła mi właśnie szwankować gałeczka-enkoder i to najwazniejsza bo frequency w low pass filter...

Tak z ciekawości - co konkretnie się dzieje ? W Prophetach 08 bardzo często enkoderom odbijała palma i np kręcąc w prawo enkodery wariowały i pokazywały wartości w przeciwnym kierunku lub przeskakiwały losowo ( również w moim ).Pomógł DEOXIT czy jakoś tak , który otrzymałem bezpośrednio od producenta czyli DSI. Zadzwoniłem , że taka i taka sprawa i jakieś 3-4 dni później miałem już od nich DEOXIT + 2 zapasowe enkodery , gdyby nie pomogło. Rewelacyjny support.

Wystarczyło kapnąć po 1-2 kropelki na enkodery , nawet bez rozkręcania obudowy jak zalecano i jest cacy. Myślę , że zamiast użerać się z Thomann-em zadzwoń do DSI ( uwzględniając strefę czasową ) i rozwiążesz problem 3 x szybciej.

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Suave

Post autor: Suave » poniedziałek 26 paź 2009, 21:42

Gwarancja jest udzielana kupującemu w momencie umowy kupna-sprzedaży, czyli jest na przedmiot ale umowa jest zawarta z konkretną osobą. Być może jest gdzieś dalej zapis, że kupujący nie ma praw do przeniesienia gwarancji na osoby trzecie?

Soter Group
Suave Records

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 26 paź 2009, 22:18

Myślę , że zamiast użerać się z Thomann-em zadzwoń do DSI ( uwzględniając strefę czasową ) i rozwiążesz problem 3 x szybciej. ... 

też uważam zwróć się bezpośrenio do DSIi najlepiej na spokojnie przez mejla,

o supporcie DSI słyszałem same dobre rzeczy, i sam jak chciałem kupić od nich soft do evolvera i nie było Polski na liście krajów po mejlu w parę godzin już się pojawiła

[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 27 paź 2009, 08:20

...
...

W rzeczonym Evolverze zaczeła mi właśnie szwankować gałeczka-enkoder i to najwazniejsza bo frequency w low pass filter...

Tak z ciekawości - co konkretnie się dzieje ? W Prophetach 08 bardzo często enkoderom odbijała palma i np kręcąc w prawo enkodery wariowały i pokazywały wartości w przeciwnym kierunku lub przeskakiwały losowo ( również w moim ).Pomógł DEOXIT czy jakoś tak , który otrzymałem bezpośrednio od producenta czyli DSI. Zadzwoniłem , że taka i taka sprawa i jakieś 3-4 dni później miałem już od nich DEOXIT + 2 zapasowe enkodery , gdyby nie pomogło. Rewelacyjny support.

Wystarczyło kapnąć po 1-2 kropelki na enkodery , nawet bez rozkręcania obudowy jak zalecano i jest cacy. Myślę , że zamiast użerać się z Thomann-em zadzwoń do DSI ( uwzględniając strefę czasową ) i rozwiążesz problem 3 x szybciej.

Pozdrawiam
...

Dzieje się dokładnie to co opisałeś. Kręcę Low Passem i zamiast go otwierać on mi się zamyka....muszę obracać enkoderem b. wolno aby gała działała jak należy, a przecież wiadomo co tygrysy lubią najbardziej ! - szybkie kręcenie:))

W takim układzie faktycznie daruje sobie Thomanna i uderzam do żródła, może poznam samego Dave'a;)

dzięki AdamZ !

dzięki Morpheus za ofertę pomocy, ale tym razem odpuszczamy Niemiaszkom :)

Pozdro Breslaw !

[addsig]

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » wtorek 27 paź 2009, 17:06

Gdybyś miał problem z dystrybutorem, to informuję, że ten płyn mozna również nabyć w kraju za ok 60zł. tubka ;)

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

ODPOWIEDZ