AKG C 2000 B

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
R.B.
AKG C 2000 B

Post autor: R.B. » wtorek 28 paź 2003, 13:15

Co sądzicie o tym mikrofonie, czy warto go kupić i do jakich zastosowań w studiu się nadaje.

Dzięki za pomoc - pozdrawiam wszystkich.
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: AKG C 2000 B

Post autor: Tadeo » wtorek 28 paź 2003, 22:49

...Co sądzicie o tym mikrofonie, czy warto go kupić i do jakich zastosowań w studiu się nadaje.

Dzięki za pomoc - pozdrawiam wszystkich....

Z całym szacunkiem, ale odradzam. Brzmi płytko. Już lepszym rozwiązaniem jest zakup np: wielkomembranowego Studio Project model B1

Pozdrawiam.

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » środa 29 paź 2003, 09:15

Popieram, nagrywalismy kiedys w studiu na takim miku, teraz nagrywamy na B1 ( wyciszona kabina ) w domu i brzmi to lepiej... a pozatym za cene nowego AKG mozesz kupic dwa B1, lub B1+jakis prosty preamp wybor jest prosty ...

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 29 paź 2003, 17:12

...Co sądzicie o tym mikrofonie, czy warto go kupić i do jakich zastosowań w studiu się nadaje.

Dzięki za pomoc - pozdrawiam wszystkich....

jest strasznie "spłaszczony i szorstki" - sprzedałem szybciej jak kupiłem.polecam mikrofony oktava lub studio project - pozdro.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » czwartek 30 paź 2003, 09:08

...Popieram, nagrywalismy kiedys w studiu na takim miku, teraz nagrywamy na B1 ( wyciszona kabina ) w domu i brzmi to lepiej... a pozatym za cene nowego AKG mozesz kupic dwa B1, lub B1+jakis prosty preamp wybor jest prosty ......

Z całym szacunkiem, ale cudów nie ma - owszem, może SP w podobnej cenie do C2000 może być lepszy, ale chiński mikrofon za 500.... wybacz. Poza tym pewnie znacie starą wersję C2000, nowa jest całkiem spoko, śmiem twierdzić, że jest ciekawszy od C3000 choć ja osobiście do tzw. "ogólnego użytku" preferuję C1000. Poza tym pamiętaj, że chińskie mikrofony to jedynie kopie istniejących modeli innych firm, więc jakim to sposobem mogą być od nich lepsze? Co najwyżej tańsze.

Pozdrawiam

Hofi

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 30 paź 2003, 09:29

...C2000, nowa jest ca?kiem spoko, s´miem twierdzic´, z˙e jest ciekawszy od C3000 choc´ ja osobis´cie do tzw. "ogólnego uz˙ytku" preferuje˛ C1000. Poza tym pamie˛taj, z˙e chin´skie mikrofony to jedynie kopie istnieja˛cych modeli innych firm...

To prawda ze w budzetowj serii "tysiaczek" AKG im nizszy model tym wiekszym uznaniem cieszy sie wsrod uzytkownikow. Dlatego modele 2000 i 3000 poprawiono do wersji B, ale mimo wszystko nie sa zbyt kochane. Natomiast najtanszy model 1000 jest praktycznie taki jaki byl, za wyjatkiem dodania diody LED sygnalizujacej wyczerpanie baterii, bo oprocz zasilania fantomem mozna go tez karmic bateria 9V. Moim zdaniem majac np budzet na C3000B, lepiej kupic 2 szt C1000S, pilnujac przy tym zeby byly sparowane.

A co do chinskich mikrofonow to zaczynaja to byc kopie kopii, co w nastepnej generacji zaowocuje kopiami kopii kopii. Niestety nie sa to kopie cyfrowe i nie obywa sie bez strat jakosci...

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » czwartek 30 paź 2003, 10:50

Jest to kwestia gustu, a z tego co zauwazylem, ten kto posiada drozszy mikrofon, nigdy nie powie ze chinczyk jest lepszy, a w wielu przypadkach bedzie sie upieral ze jest gorszy, nawet jak go nie slyszal, wiadomo markowe jest drozsze to markowe jest lepsze.... ja napisalem swoja opinie... dla mnie zakup B1+preampa np. Presonus TubePre jest lepsza opcja.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » czwartek 30 paź 2003, 12:22

...Jest to kwestia gustu, a z tego co zauwazylem, ten kto posiada drozszy mikrofon, nigdy nie powie ze chinczyk jest lepszy, a w wielu przypadkach bedzie sie upieral ze jest gorszy,

Szanuję Twoją opinię, że B1 + preamp to lepsza opcja, natomiast prawda jest taka, że jak ktoś ma lepszy sprzęt to mówi, że ma lepszy i tyle, trudno, żeby było inaczej. Tak czy siak liczy się efekt końcowy.

Pozdrawiam

Hofi

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » czwartek 30 paź 2003, 12:56

Fakt, efekt koncowy sie liczy i jak napisalem w 1 poscie, my w domu osiagnelismy lepszy efekt na Sp niz na AKG w studiu. Moze to wina realizatora z tego studia, trudno powiedziec. Nie powiem fajnie nawet to brzmialo ( AKG ) , ale faktycznie strasznie ostro, SP jest bardziej miekki brzmieniowo i to mi bardziej pasuje.

ODPOWIEDZ