No cóż, kolejne forum gdzie 'realizatorzy' próbują zgnoić człowieka za to że zadał pytanie. Nie pytałem o to czy (a już na pewno jak) zmienić brzmienie samego pianina ale oczywiście musiałem "otrzymać" podpowiedź od "rzeczoznawcy". Nie muszę dodawać, że jest ona całkiem zbędna i nie wnosząca nic do dyskusji.
Pan JoachimK, którego wiedza z zakresu produkcji wtyczek (a i zepewne brzmienia) jest ogromna, w swoim stylu odpowiedział i ok, rozumiem sarkazm tylko nie wziął pod uwagę że standardowo nie powinno się w ogóle solić bo sól zatrzymuje wodę w organizmie.
Pan Pietro jako jedyny zauważył słuszność z którą sam oczywiście się zgadzam - wszystko na słuch. Ale niepewność moja wynika z braku doświadczenia na polu powiedzmy "rejestracji" czy może lepiej - odtworzenia brzmienia pianina sztucznie wygenerowanego w zadanej przestrzeni akustycznej. Brak mi osłuchania pogłosów pomieszczenia poza własnym mini studyjkiem i paroma pokojami moich znajomych. Dlatego zadałem pytanie o "standard". Widzę, że jako takiego nie ma, że nie można powiedzieć czy standardowo daję się w granicach 10-20% na całość.
Także VanChesco wskazał argumenty z którymi nie sposób się nie zgodzić :) Jednakże animacja przez nas produkowana jest na zasadzie "non profit" celem pokazania na konkursie graficznym. Muzyka jest integralną jej częścią ale nie najważniejszą. Grafik/animator zdecydował, że muzyka będzie "stała" w miejscu w panoramie i przestrzeni. Jeśli okażę się na tyle dobra (np. wygra jeden konkurs) to kolejnym krokiem będzie uprzestrzennienie jej do 5.1 a wtedy wiadomo - to już będzie "rzeźnia" :) Nie mniej parametry to mniej więcej 3 rząd takiej salki http://www.acoustics.net/ir/ir_samp.asp?ir_id=141 z wykorzystaniem owej odpowiedzi impulsowej.
Reasumując:
Widać tu także panuje zasada - jeśli nie masz odpowiedniej ilości kreseczek pod nickiem wskazującym na aktywność, to musisz być debilem a takim nie będziemy pomagać. I doskonale to ilustruje powyższy przykład. Chyba jednym z nielicznych wyjątków jest Pan MB, który jak już wypowie się w jakimś temacie, to jest to wypowiedź rzeczowa, na temat i nie rzadko okraszona linkami do konkretnych artykółów w sieci.