Maksymalne natężenie dźwięku

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
wishmaster101
Maksymalne natężenie dźwięku

Post autor: wishmaster101 » poniedziałek 24 sie 2009, 08:55

Natezenie dzwieku mierzone w dB, popularnie zwane halasem. Pewnie kazdy zna stopniujaca tabelke ze skrajnym 190 dB. Prawdopodobnie w przyrodzie wystepuja podobne halasy bardzo rzadko (moze wybuchy wulkanow, albo uderzenie pioruna, zreszta nie wiem) ale ciekawi mnie jaki jest maksymalny "absorbowalny" przez powietrze halas? Jak bardzo powietrze moze "dgac"? Co sie wtedy dzieje? Np. co by sie dzialo (fizycznie) przy 1000 dB, 10.000 dB, 100tys dB? Gdzie i na czym polega granica mozliwosci? Z fizyki jestem noga, a ciekawia mnie takie rzeczy. Np. czy czlowiekowi by glowa (doslownie) wybuchla? No i najważniejsze - czy poprawny miks w takich warunkach bylby mozliwy? :)

senjin
Kontakt:

Re: Maksymalne natężenie dźwięku

Post autor: senjin » poniedziałek 24 sie 2009, 10:54

w wikipedia ktoś napisał tak:

shockwave (distorted sound waves > 1 atm; waveform valleys
are clipped at zero pressure) >101,325 Pa
(peak-to-peak) >194 dB

prez

Post autor: prez » poniedziałek 24 sie 2009, 11:14

...
Według Altona Everesta poziom ciśnienia akustycznego 194 dB mozna uzyskać po zdetonowaniu 25 kg trotylu mierzone z odległości 3 m. Poziom ciśnienia dźwieku jest wtedy równy cisnieniu atmosferycznemu. Życzę miłych pomiarów, nota bene wynika z tego że poziom ciśnienia akustycznego pod wodą może być o wiele wyższy.

zawodowo pracujący akustyk live i studio

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 24 sie 2009, 13:20

...Natezenie dzwieku mierzone w dB, popularnie zwane halasem. Pewnie kazdy zna stopniujaca tabelke ze skrajnym 190 dB. Prawdopodobnie w przyrodzie wystepuja podobne halasy bardzo rzadko (moze wybuchy wulkanow, albo uderzenie pioruna, zreszta nie wiem) ale ciekawi mnie jaki jest maksymalny "absorbowalny" przez powietrze halas? Jak bardzo powietrze moze "dgac"? Co sie wtedy dzieje? Np. co by sie dzialo (fizycznie) przy 1000 dB, 10.000 dB, 100tys dB? Gdzie i na czym polega granica mozliwosci? Z fizyki jestem noga, a ciekawia mnie takie rzeczy. Np. czy czlowiekowi by glowa (doslownie) wybuchla? No i najważniejsze - czy poprawny miks w takich warunkach bylby mozliwy? :)... 

decybel sam w sobie nie jest jednostka tylko logarytmiczna reprezentacja jakies innej wartosci (jednostki)

sam dB nie wystarcza, zeby okreslic co soba reprezentuje - dopiero cos takiego jak dBSPL wyraza konkretne wartosci zmian cisnienia dzwieku, gdzie 0 dBSPL = 2×10−5 Pa (RMS)

[addsig]

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 26 sie 2009, 16:09

... Np. co by sie dzialo (fizycznie) przy 1000 dB, 10.000 dB, 100tys dB? Gdzie i na czym polega granica mozliwosci? Z fizyki jestem noga, a ciekawia mnie takie rzeczy. Np. czy czlowiekowi by glowa (doslownie) wybuchla?...
Pierwsze obserwacje możesz przeprowadzić oczywiście sam zamykając się ze wzmacniaczami w bardzo małym szczelnym pomieszczeniu... Smile 

jednak żeby się poddać torturom dźwięki wcale nie muszą być głośne - włącz pierwszą lepszą tzw. listę przebojów ... no ale o tym już było nie raz

[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

ODPOWIEDZ