Mix oszukuje

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Szofer
Re: Mix oszukuje

Post autor: Szofer » poniedziałek 03 sie 2009, 10:49

...
na 99% jakiś problem na styku Cubase-tromba Cool

Rozwiązania dwa:

- robić freeze, czy to wbudowaną w kubusia czy "ręczne" zgranie na ścieżkę

- realtime mixdown
...

Hej

U kolegi dzieje sie to w Midi a u mnie w audio (zgrany instrument przez mic+karte=audio w PC) i na to wychodzi ze cubus robi sobie "jaja" ale nie zawsze jak juz pisalem zalezy od glosnosci trackow i calego mixu ale pod mastera to juz calkiem za glosno(wychodzi prawie jak po masterze),

czasem slucham ulubiona muze na tym zestawie i wlasnie przez WMP i nie zaobserwowalem zeby dzialo sie to ze sprzetem (roznice w glosnosci) czy winamp jest odpowiedni? sugestie do jakiegos innego odtwarzacza?

Jakies inne sugestie rozwiazania problemu? przesiadke planuje za jakis czas na cubusia 5 ale troche jeszcze to potrwa a muze nagrywac trzeba bo patenty czasem z glowy ulatuja.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 03 sie 2009, 11:36

U kolegi dzieje sie to w Midi a u mnie w audio

No właśnie. Jako że miałem te problemy ze ścieżkami MIDI, więc zgrałem je jako tracki AUDIO. Nie uwierzycie, ale problem pozostał. W Cubase poziomy ok, po mixdown na płycie najpierw trąbka, później długo nic i dopiero inne instrumenty. Oczywiście nie korzystam przy miksie z WMP - to oczywiste :) Chciałem jedynie sprawdzić, jak to jest w innych odtwarzaczach.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 sie 2009, 12:30

Czy to winamp, foobar, wmp czy cubase sonar i inne - WSZYSTKIE GRAJA TAK SAMO (o ile odsłuchujący czegoś nie spieprzył) - i nie ważne czy asio czy wdm - łatwo to sprawdzic

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 03 sie 2009, 12:47

spróbujcie powyłączać wtyczki zapięte na sladach które robią problemy

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » poniedziałek 03 sie 2009, 13:52

...
spróbujcie powyłączać wtyczki zapięte na sladach które robią problemy...

Hej

no wlasnie nie do konca bo jak juz pisalem po dopaleniu trakow (DaTube) jest ok ale mix jest za glosny.

jedyne co moze to powodowac to wydaje mi sie ze compresor/limiter wiec co ten z cubusia jesd do ...

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 03 sie 2009, 13:55

no wlasnie nie do konca bo jak juz pisalem po dopaleniu trakow (DaTube) jest ok ale mix jest za glosny.

---------------------

?

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » poniedziałek 03 sie 2009, 14:17

...

U kolegi dzieje sie to w Midi a u mnie w audio

No właśnie. Jako że miałem te problemy ze ścieżkami MIDI, więc zgrałem je jako tracki AUDIO. Nie uwierzycie, ale problem pozostał. W Cubase poziomy ok, po mixdown na płycie najpierw trąbka, później długo nic i dopiero inne instrumenty. Oczywiście nie korzystam przy miksie z WMP - to oczywiste :) Chciałem jedynie sprawdzić, jak to jest w innych odtwarzaczach.
...

a mozesz zapodac jakis krotki fragment? moze tez ew. zgranie na zywca z Cubase, dla porownania. Jak panoramujesz? Czym odpalasz tego sampla?

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » poniedziałek 03 sie 2009, 17:24

...

---------------------

?

...

Hej

Wiec np. nagrywam gitarke z Pod'a X3 wyjscia XLR i wejscie na karte saffire nagrywam trak z odpowiednia glosnoscia (bez przesteru sygnalu) ustawiam EQ i po mixdown dzieja sie kwiatuszki po odsluchaniu (nie w cubusiu) sprawdzam w cubusiu i jest ok poziom jest jak nalezy wiec zapinam DeTube na sume i po mixdown jest juz ok

andrzej887

Post autor: andrzej887 » wtorek 04 sie 2009, 17:10

...
na 99% jakiś problem na styku Cubase-tromba Cool

Rozwiązania dwa:

- robić freeze, czy to wbudowaną w kubusia czy "ręczne" zgranie na ścieżkę

- realtime mixdown
...

Też poleciłbym to rozwiązanie , u mnie kiedyś pomogło . 

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 15 sie 2009, 10:32

Czy to winamp, foobar, wmp czy cubase sonar i inne - WSZYSTKIE GRAJA TAK SAMO (o ile odsłuchujący czegoś nie spieprzył) - i nie ważne czy asio czy wdm - łatwo to sprawdzic

Odsłuchujący niczego nie spieprzył A różnice są dość wyraźne i wiadomo z czego wynikają(.dll). Szkoda, że nie możemy podyskutować na ten temat

ODPOWIEDZ