Polecam lekture
http://www.aqdi.com/zerocap.htm
Tyle mowiono o tym ze kable sa bez znaczenia... a tu po przykladach audio slychac roznice - potworna!
Polecam lekture
Tyle mowiono o tym ze kable sa bez znaczenia... a tu po przykladach audio slychac roznice - potworna!
tak, tylko ciekawe ile w tym prawdy. Jak mi ktos nagra takie porownanie w domu to moze uwierze. Zaden problem obrobic to equalizerem i podpisac odpowiednio. A temat ciekawy, bo sam nosze sie z zamiarem nabycia Monster Jazz lub Planet Waves custom pro. Obecnie mam Sommer spirit xxl. Jak cos kupie to nagram probki i zobaczymy, ale wszelkie popowiedzi w tym temacie mile widziane
...
Polecam lekture
Tyle mowiono o tym ze kable sa bez znaczenia... a tu po przykladach audio slychac roznice - potworna!...
W przypadku gitary różnica jest widoczna, ale też nie ma tu żadnego voodoo - jak wiadomo przetwornik gitarowy ma impedancję wyjściową rzędu megaomów, i w tym przypadku pojemność kabla rzędu pikofaradów tworzy w połączeniu z rezystancją przetwornika filtr dolnoprzepustowy. Dla przykładu - załóżmy Rw przetwornika 1MOhm, C kabla 1pf, częstotliwość 3dB spadku dla takiego filtru to 159Hz - widać więc, że w tym wypadku zmiany pojemności kabla mogą dać bardzo duże zmiany w brzmieniu - ale jest to wszystko mierzalne i policzalne.
Natomiast w przypadku sygnałów liniowych, gdzie impedancje wyjściowe urządzeń są pomijalnie małe (wyjścia wzmacniaczy operacyjnych) - pominąc można również wpływ pojemności kabla i innych jego parametrów.
jak wiadomo przetwornik gitarowy ma impedancję wyjściową rzędu megaomów
KILOOMOW a nie mega, taki drobiazg
Oczywiście w przypadku impedancji gitary troche przesadziłem - pomyliło mi się z przetwornikiem piezzo - sorry Za to kabelki zwykle mają ciut większa pojemność, więc tak czy inaczej, dla gitary jej wpływ jest istotny. Ogólnie - fg=1/2*pi*RC gdzie R to rezystancja wyjściowa gitary a C to pojemność kabla.
...
Oczywiście w przypadku impedancji gitary troche przesadziłem - pomyliło mi się z przetwornikiem piezzo - sorry Za to kabelki zwykle mają ciut większa pojemność, więc tak czy inaczej, dla gitary jej wpływ jest istotny. Ogólnie - fg=1/2*pi*RC gdzie R to rezystancja wyjściowa gitary a C to pojemność kabla.
...
Czy wpływ pojemności i impedancji 3-metrowego kabla gitarowego na dźwięk jest porównywalnie duży jak regulatorów barwy na wzmacniaczu gitarowym, przesteru i głośnika gitarowego? Jeśli powiedzmy kabeł zmienia barwę brzmienia, czy nie da się tego łatwo skompensować prostym ruchem gałki wysokich lub niskich tonów?
Czy wpływ pojemności i impedancji 3-metrowego kabla gitarowego na dźwięk jest porównywalnie duży jak regulatorów barwy na wzmacniaczu gitarowym, przesteru i głośnika gitarowego? Jeśli powiedzmy kabeł zmienia barwę brzmienia, czy nie da się tego łatwo skompensować prostym ruchem gałki wysokich lub niskich tonów?...
Nie da się, bo eq we wzmacniaczu jest zazwyczaj za przesterem.
Lekcja teorii napewno sie przyda, ale teraz powiedzcie jaki kabel wybrac
...
Lekcja teorii napewno sie przyda, ale teraz powiedzcie jaki kabel wybrac
...
Z jak najniższą pojemnością, zwłaszcza jeśli jest długi (5-10m).