Tascam czy Delta 1010LT?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sroka
Tascam czy Delta 1010LT?

Post autor: Sroka » wtorek 21 paź 2003, 19:59

Proszę o radę który wariant jest lepszy w domowym studio.

Posiadam obecnie kartę Delta 1010LT i nie wiem czy lepiej jest dokupić mixer czy pozbyć się tej karty a kupić Tascam US428 Digital Workstation Controller

http://www.tascam.com/product_info.php?pid=270&page=1

Może mi ktoś w skrócie powiedzieć która opcja jest bardziej korzystna

I przy którym zestawie będę miał lepszą jakość audio.

Dodam że pracuje na Cubase VST

Pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Tascam czy Delta 1010LT?

Post autor: Sroka » wtorek 21 paź 2003, 22:55

??????????????

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 21 paź 2003, 23:05

...?????????????? ...

More data!

Co chcesz osiagnac? Ten Tascam to tylko kontroler - jezeli zyc nie mozesz bez rzezczywistych "hebelkow", to kupuj. Slyszale, ze to niezbyt dobrze dziala, ale to mogly byc stare wiadomosci - zreszta chyba to sprawdzidsz. Jezeli takie hebelki nie sa niezbedne - a ja zrobilem juz parenascie plyt mysza i klawiatura - to do czego potrzebny jest mikser? Jezeli masz duzo wejsc w karcie, to moze ewentualnie jakies przedwzmacniacze czy cos i jakis system odsluchowy - choc ty rzeczywiscie prosty mikser bedzie tanszy

Krotko mowiac - do czego toto?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 21 paź 2003, 23:07

Przepraszam za literowki, ale chyba da sie odczytac. Ten Tascam ma jakies wejscia i wyjscia - nie wiem, czy sie nie beda marnowac, bo pomijajac problemy z synchronizacja chyba dwoch naraz kart sie nie da wykorzystac

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » środa 22 paź 2003, 00:18

Miałem na myśli wywalenie Delta 1010LT a używanie TAscam jako kontroler i interface audio.

pozdrawiam

Sroka

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 22 paź 2003, 08:24

Co chcesz osiagnac? Ten Tascam to tylko kontroler

=======

Ten TASCAM to nie tylko kontroler. Mam go i używam od roku.

US-428 to kompletny interfejs audio/midi:

4 line in w tym dwa specjalizowane mirofonowe na gniazdach RCL, i dwa przełączane ze względu na impedancję GIT/MIC/LINE. Czułości wejść sterowane sprzętowo - potencjometrycznie i/lub programowo. Direct monitoring.

Line out - regulowany potencjometrycznie

Headphone out - regulowany potencjometrycznie

In/OUT S/PDIF

2 MIDI OUT

2 MIDI IN

24 bitowe przetworniki AD/DA

sampling 16/24/44/48

Doskonałe sterowniki ASIO - latencja 2ms

Idealna współpraca z innymi interfejsami audio - nawet jeśli korzystasz z innych sterowników (innej karty) to US-428 zawsze jest widziany jako kontroler. Przy użyciu ASIO multimedia uzyskasz 4 wejścia US-428 i tyle wejść ile dają Ci pozostałe karty ( niestety kosztem latencji) ale w domowym czy projektowym studiu cztery wejscia liniowe to jest coś.

Ja na codzień uzywam US-428 często we współpracy z drugim interfejsem USB GuitarPort - NIGDY się nie pogryzły!!!

Doskonałą kompatybilność z softem STEINBERGA - i z systemami operacyjnymi od 98SE wzwyż. Zewnetrzne zasilanie. Załączony soft- CUBASIS VST

No i oczywiście wunderwaffe : kontroling

osiem suwaków do nadzorowania śladami, przełączany bankami (po osiem) wzwyż do x...., dedykowane potencjometry sekcji EQ, sprzętowe właczniki sekcji EQ, sprzętowe włączniki Eff-SEND i INSERT, sprzętowy Ttansport BAr, sprzętowe pan, mute, rocord i solo. Programowane klawisze funkcyjne do czego tylko zapragniesz. Sprzętowe włączanie trybu Direct Monitoring.

Jesli mam radzić ( choć były już głosy nie tak entuzjastyczne jak mój )

TASCAM !!! - nie widziałem (a szukałem długo) nieczego lepszego w tej kategorii cenowej. Potem są juz tylko droższe urządzenia Edirola i TASCAMa już ze zmotoryzowanymi tłumikami itd...ale to ju inna bajka

NA stronie TASCAMA jest reklamowa formułka: US-428 rules in DAW contollers world !!! (OSLT...) Ja uważam że to prawda.

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 22 paź 2003, 08:27

...Miałem na myśli wywalenie Delta 1010LT a używanie TAscam jako kontroler i interface audio

Kiepski pomysl - USB do audio to nienajlepsze polaczenie. Poza tym ten Tascam chyba ma mniej wejsc - jezeli to nie problem, to ostatecznie... Ale USB ma sens tylko w urzadzeniach przenosnych, a jezeli masz wybor, to sie nie zastanawiaj, tylko karta PCI, ewentusalnie firewire, choc firewire osobiscie nie testowalem, wiec nie wiem.

Poza tym najwazniejsze - po co to - bo tak w ogole to polecam PT HD Accel i juz - wszystko inne to polsrodki

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 22 paź 2003, 11:08

Prosze - jest opinia uzytkownika - jak pasuje, to kupuj. Od siebie dodam tylko, ze urzadzenia USB roznie pracuja z roznym sprzetem (konkretnie plytami glownymi) - sprawdzone doswiadczalnie, wiec ostroznie, zapewnij sobie mozliwosc sprawdzenia.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » środa 22 paź 2003, 13:18

Dzięki za odpowiedzi.

pozdrwiam

Sroka

ODPOWIEDZ