Kontakt tnie przez dysk

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
edneysis
Kontakt tnie przez dysk

Post autor: edneysis » środa 24 cze 2009, 12:47

Mam problem z kontaktem , laduje dosc obszerna biblioteke pianin i w czasie grania co jakis czas przycina mi wszystkie voice'y, kontakt pokazuje ze dysk nie wyrabia w tych momentak , co zrobic zeby tego uniknac?? bawilem sie w dfd ale nie chcialo pomoc , moze jakies szczegolne ustawienia , czekam na odp.thnx

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Kontakt tnie przez dysk

Post autor: DJOZD » środa 24 cze 2009, 13:11

...Mam problem z kontaktem , laduje dosc obszerna biblioteke pianin i w czasie grania co jakis czas przycina mi wszystkie voice'y, kontakt pokazuje ze dysk nie wyrabia w tych momentak , co zrobic zeby tego uniknac?? bawilem sie w dfd ale nie chcialo pomoc , moze jakies szczegolne ustawienia , czekam na odp.thnx...
To normalne ze w pewnym momencie dysk niewyrobi kiedy uzyjesz w jednym monecie duzo dziwieków. Szczegolnie kiedy gra sie z pedałem, wybrzmiewajace sample nadal ciągną strumien z dysku. Coz mozna ci poradzic. Jezeli jest mozliwosc zwiekszenia bufora, zwiekszt to. Jezeli sample masz na partycji systemowej lub tej z ktorej jakas inna aplikacja korzysta, czym predzej zmien lokalizacje sampli na inny fizyczny dysk twardy, mozliwie najszybszy w odczycie. Z defragmentuj dysk metodą optymaknego dostepu(polecam O&O Defrag i metoda COMPLETTE/Acces), czyli tam gdzie masz sample pliku są poukladane jeden kolo drugiego, wtedy dostep do nich jest szybszy. Glowica nie szuka, co oszczedza cenne ms.

Lub utworz RAMDysk jezeli masz duzo ramu. Wtedy otrzymujesz dysk o predkosci kosci pamieci (kilka GB/sec)

ODPOWIEDZ