Synchronizacja dwóch komputerów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
moondancer
Synchronizacja dwóch komputerów

Post autor: moondancer » piątek 12 cze 2009, 17:51

Witam ponownie.

Już raz pisałem tego posta i nie wiedzieć czemu został usunięty. Tak więc piszę jeszcze raz tylko tym bardziej go rozwinę :).
Chcę z kolegą zagrać live i zalezy nam aby zsynchronizować komputery. Ja mam Macbooka Pro, a kolega ma Sony Vaio. Ja używam abletona a kolega reasona. Wiem że ableton ma możliwość synchronizacji. Ale czy reason ma? Jak to zrobić. Największy problem się okazał takie ze po wczytaniu się w instrukcję można to połączenie (dwóch abletonów na pewno) zrobić za pomocą kabla MIDI pomiędzy moim a jego kontrolerem. tylko ze wystąpił jeden problem. Kolega w swoim auto-magicznym kontrolerze nie ma złącz MIDI. Jest tylko USB. Jest wogóle wykonalne zsynchonizowanie tych dwóch kompów? Jeśli tak to jak to zrobić? Myślałem nad takim rozwiązaniem: są "interface'y" MIDI na kablu z jednej strony wtyk USB a zdrugiej 2x MIDI czy może to zadziałać jak w jego kompa wepnę wtyk USB a w mój kontroler MIDI i ableton zacznie wysyłać komunikaty MIDI przez mój kontroler do jego kompa. Jeśli to możliwe to, czy reason będzie się synchronizował z abletonem, czy kolega musi zainstalować abletona (on ma lite 6 bo dostał go wraz z kontrolerem) i przez rewire połączyć go reasonem - taka metoda dookoła.

Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
Na razie zbrakło nam kasy aby kupowac więcej gratów tylu lepsze kontrolery, już wystarczająco wyłuskaliśmy się obaj z kasy.
Mamy co najwyżej waluty na ten "interface" na kablu który kosztuje około 120zł.
Tak więc proszę nie robić docinek czy aby mamy oprogramowanie legalne czy nie bo mamy :)
[addsig]

ODPOWIEDZ