Sampel typu "Sub"

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bean
Sampel typu "Sub"

Post autor: bean » piątek 05 cze 2009, 21:50

Znacie może miejsce występowania, albo macie może taki sampelek typu "Sub"? z jakimś dłuższym wybrzmiewaniem? Bo mam kilka takich "zjeżdżających w dól" subów (o takie mi chodzi) ale wszystkie są szybkie, a żaden time streach itd nic nie dają.. tzn. za krótki sampel żeby z niego coś wycisnąć...

:)
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Sampel typu "Sub"

Post autor: Soundscape » piątek 05 cze 2009, 21:55

...Znacie może miejsce występowania, albo macie może taki sampelek typu "Sub"? z jakimś dłuższym wybrzmiewaniem? Bo mam kilka takich "zjeżdżających w dól" subów (o takie mi chodzi) ale wszystkie są szybkie, a żaden time streach itd nic nie dają.. tzn. za krótki sampel żeby z niego coś wycisnąć...

:)...

Takie suby można łatwo wykręcić. Nie próbowałeś kombinować z sin`em?

Goddard

Post autor: Goddard » sobota 06 cze 2009, 15:28

...Znacie może miejsce występowania, albo macie może taki sampelek typu "Sub"? z jakimś dłuższym wybrzmiewaniem? Bo mam kilka takich "zjeżdżających w dól" subów (o takie mi chodzi) ale wszystkie są szybkie, a żaden time streach itd nic nie dają.. tzn. za krótki sampel żeby z niego coś wycisnąć...

:)...
Dobra wiadomość dla Ciebie - ktoś wycisnął taki sampelek. Wybrzmiewanie dosyć długie. Zjeżdża w dół też, i to aż do samych trzewi, bym powiedział. Oto on.

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » sobota 06 cze 2009, 17:27

Powiem Wam tak Panowie.. Tak jak wy to nawet Goździkowa nie pomaga..
[addsig]
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » sobota 06 cze 2009, 23:21

...Powiem Wam tak Panowie.. Tak jak wy to nawet Goździkowa nie pomaga..
...
Nie wiem czy trafiłem w to czego poszukujesz a jeśli tak to w FxPansion Guru jest jest trochę tego. Pozdrawiam;)
http://wyslijto.pl/plik/a3sjb8yerp
Pozdrawiam

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » niedziela 07 cze 2009, 14:12

Bean - nie wiem co masz na myśli mówiąc "zjeżdżający w dół". Chodzi o to, że faktycznie spada częstotliwość pierwszej harmonicznej (o ile dobrze się wyrażam) czy może, że filtr się zamyka.
W obu przypadkach osobiście użyłbym syntezatora mniej więcej tak:

1) Jakiś prosty przebieg - trójkąt, piła, prostokąt.
2) Stromy filtr dolno-przepustowy
3) Opadająca obwiednia na sterowanie odcięcia filtra (jeżeli ma tylko wycinać częstotliwości) lub na wysokość oscylatora.
Jeśli to prosty syntezator bez dodatkowej obwiedni - użyj LFO (sinus lub piła) i dopilnuj żeby obwiednia wzmacniacza wyciszyła dźwięk zanim nastąpi ponowne otwarcie filtra/strojenie oscylatora przez LFO.
Jeśli chodzi o tylko obniżenie częstotliwości dźwięku i masz problemy z tym LFO możesz użyć opcji gry legato i zwiększyć parametr portamento.
5) Pozostaje już tylko dostroić parametry filtra, i sprawdzić czy inne przebiegi nie zabrzmią lepiej.

ODPOWIEDZ