Ile klawiszy powinna mieć klawiatura MIDI?
Witam wszystkich.
Stoję przed zakupem pierwszego instrumentu nie posiadającego strun - klawiatury sterującej midi pod USB.
Zamierzam za jej pomocą grać na wirtualnych instrumentach pod Sonarem.
Kłopot w tym że jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o grę na klawiszach i będę się jej uczył od zera - skąd mam w takiej sytuacji wiedzieć, czy potrzebny mi keyboard z 49 czy 61 klawiszami?
Z jednej strony znajduję porady w stylu "do nauki klawiatura musi mieć minimum 61 klawiszy", a z drugiej po coś muszą produkować te mniejsze zabawki.
Doradźcie mi jaką klawiaturę wybrać: 49 czy 61 klawiszy.
PS. Co do modelu - Edirol PCR-500 lub 800. Jest też prostszy PCR-M50 ale to chyba nie najszczęśliwszy pomysł, podobnie jak e-mu Xboard 49/61, ale mogęsię przecież mylić.
Z góry dzięki za wskazówki,
Michał
Stoję przed zakupem pierwszego instrumentu nie posiadającego strun - klawiatury sterującej midi pod USB.
Zamierzam za jej pomocą grać na wirtualnych instrumentach pod Sonarem.
Kłopot w tym że jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o grę na klawiszach i będę się jej uczył od zera - skąd mam w takiej sytuacji wiedzieć, czy potrzebny mi keyboard z 49 czy 61 klawiszami?
Z jednej strony znajduję porady w stylu "do nauki klawiatura musi mieć minimum 61 klawiszy", a z drugiej po coś muszą produkować te mniejsze zabawki.
Doradźcie mi jaką klawiaturę wybrać: 49 czy 61 klawiszy.
PS. Co do modelu - Edirol PCR-500 lub 800. Jest też prostszy PCR-M50 ale to chyba nie najszczęśliwszy pomysł, podobnie jak e-mu Xboard 49/61, ale mogęsię przecież mylić.
Z góry dzięki za wskazówki,
Michał
Re: Ile klawiszy powinna mieć klawiatura MIDI?
Temat pewnie zostanie usunięty, ale może jeszcze zdąże odpowiedzieć. Najważniejszym czynnikiem jest tu gatunek muzyki jaką zamierzasz tworzyć. Jeśli wykorzytywanie klawiatury będzie się ograniczać do dogrywania kilku nutek, to można spokojnie kupić 49 (w skrajnym przypadkach nawet 25). Znam paniczów, co potrafią zdziałać świetne rzeczy na klawiaturze dwuoktakowej (z tym, że tu wykorzystujemy jedynie jedną rączkę). Według mnie, 49 klawiszy to takie rozsądne minimum, bo w tym przypadku można zacząć się bawić w dwie ręce
Jeśli jednak różnica w cenie między 49 a 61 nie będzie duża, to oczywiście proponuje 61. Z czasem nabierzesz wprawy i zacznie Ci tej 5 oktawy brakować.

...Temat pewnie zostanie usunięty, ale może jeszcze zdąże odpowiedzieć. Najważniejszym czynnikiem jest tu gatunek muzyki jaką zamierzasz tworzyć. Jeśli wykorzytywanie klawiatury będzie się ograniczać do dogrywania kilku nutek, to można spokojnie kupić 49 (w skrajnym przypadkach nawet 25). Znam paniczów, co potrafią zdziałać świetne rzeczy na klawiaturze dwuoktakowej (z tym, że tu wykorzystujemy jedynie jedną rączkę). Według mnie, 49 klawiszy to takie rozsądne minimum, bo w tym przypadku można zacząć się bawić w dwie ręce
Jeśli jednak różnica w cenie między 49 a 61 nie będzie duża, to oczywiście proponuje 61. Z czasem nabierzesz wprawy i zacznie Ci tej 5 oktawy brakować.
...
Jak dla mnie 88 klawiszy. Im więcej tym lepiej, bo więcej oktaw się zmieści. Jednak zależy czy masz miejsce.

Jak dla mnie 88 klawiszy. Im więcej tym lepiej, bo więcej oktaw się zmieści. Jednak zależy czy masz miejsce.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
Aby w pełni skorzystać z MIDI klawiatura musi mieć 128 klawiszy.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
Jeśli będziesz się uczyć to będziesz pewnie grać z nut. A prędzej czy później wyjdziesz poza te 4 oktawy. dość dużo jest utworów które korzystają z wyższych dźwięków - nawet te do nauki. Bez zastanawiania radzę kupić tą większą. 4 oktawy to typowa klawiatura dla tych co grają jedną ręką i nie wiążą z tym instrumentem żadnych poważnych planów.
...A czy przy tej okazji może mi ktoś podpowiedzieć, dlaczego ktoś miałby usunąć ten temat?...
Bo to raczej nie jest forum dla początkujących. Dla nas jest archiwum

......A czy przy tej okazji może mi ktoś podpowiedzieć, dlaczego ktoś miałby usunąć ten temat?...
...
A może przymiarka do płatności za posty sms-em
Czyli że jednak 61 klawiszy? Cóż, nie mam pojęcia, co i iloma rękami
będę grywał, być może rzeczywiście będzie to wystukiwanie pojedynczych nut na VST, ale po pierwsze dobrze byloby poznać ten instrument, a po drugie różnica w cenie nie jest duża. Kłopot czyni jedynie wymiar - na biurku będzie potrzebne piętro na mysz. Ale skoro tak trzeba to tak zrobię.
Jeszcze jakieś głosy w sprawie pierwszeńsrwa liczby 61 nad 49 i vice versa?

A może przymiarka do płatności za posty sms-em

Czyli że jednak 61 klawiszy? Cóż, nie mam pojęcia, co i iloma rękami

Jeszcze jakieś głosy w sprawie pierwszeńsrwa liczby 61 nad 49 i vice versa?
A co do tego co będę grał. Planuję trzy etapy:
1) urozmaicenie dotychczasowych miksow (rock/akustycznie/alternatywnie) nowymi brzmieniami'
2) Minimalistyczne elektro;
3( Niżę zrobię coś w rodzaju Royksopp (link).http://royksopp.com/
To tak dla uściślenia i podpowiedzi w temacie 61 czy 49.
1) urozmaicenie dotychczasowych miksow (rock/akustycznie/alternatywnie) nowymi brzmieniami'
2) Minimalistyczne elektro;
3( Niżę zrobię coś w rodzaju Royksopp (link).http://royksopp.com/
To tak dla uściślenia i podpowiedzi w temacie 61 czy 49.
- Soundscape
- Kontakt:
To tak dla uściślenia i podpowiedzi w temacie 61 czy 49....
Myślę, że 61 klawiszy powinieneś mieć dla świętego spokoju.
Ja np. nie jestem ani klawiszowcem, ani pianistą (gram ze słuchu, ćwiczę sam itd.). Zaczynałem mając 2 oktawy. Potem 5, dziś 4 (Nord Lead) i 5 (Juno-G). Planuję jednak wejść w posiadanie 88-u klawiszy ważonych, bo fajnie mi się na tym gra jeśli chodzi o brzmienia piano i el-piano.
Podsumowując - kup 61 klawiszy, na pewno Ci wystarczy przez dłuższy okres.
Pozdrawiam!
Myślę, że 61 klawiszy powinieneś mieć dla świętego spokoju.
Ja np. nie jestem ani klawiszowcem, ani pianistą (gram ze słuchu, ćwiczę sam itd.). Zaczynałem mając 2 oktawy. Potem 5, dziś 4 (Nord Lead) i 5 (Juno-G). Planuję jednak wejść w posiadanie 88-u klawiszy ważonych, bo fajnie mi się na tym gra jeśli chodzi o brzmienia piano i el-piano.
Podsumowując - kup 61 klawiszy, na pewno Ci wystarczy przez dłuższy okres.
Pozdrawiam!
Hmmm.... to ja chyba źle rozumię pojęcie "klawiszowiec", skoro masz tyle klawiszy, grasz na nich i planujesz kupić następne, bo dobrze się Tobie na nich gra.
UPDATE definicje
SET
definicja = '???'
WHERE
tag = 'klawiszowiec'
:)
Hmmm.... to ja chyba źle rozumię pojęcie "klawiszowiec", skoro masz tyle klawiszy, grasz na nich i planujesz kupić następne, bo dobrze się Tobie na nich gra.
UPDATE definicje
SET
definicja = '???'
WHERE
tag = 'klawiszowiec'
:)