Czy PreSonus AudioBox to najlepiej brzmiący interfejs USB do 1000zł?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
perfektsound
Re: Czy PreSonus AudioBox to najlepiej brzmiący interfejs USB do 1000zł?

Post autor: perfektsound » wtorek 19 maja 2009, 18:01

Fajny ten interfejs NI, ale jakoś nie mogę się doczytać, że przy jego zakupie można sobie wybrać pełną wersje dowolnego instumentu VST. "Interfejs dostarczony jest z programami: XPRESS KEYBOARDS, GUITAR COMBOS, TRAKTOR 3 LE i CUBASE LE".
Troche ponad 1000zl kosztuje także Terratec DMX 6Fire USB. Zero info na jego temat.

pzdr...

Dziwne ze nie mozesz tego doczytac, sklepy internetowe (oczywiscie zachodnie, nie polskie) trabia o tym na okraglo. Pierwsza informacja na stronie producenta o karcie:
http://www.native-instruments.com/index.php?id=audiokontrol1

Oczywiscie trzeba znac jezyk angielski ;) :

New: AUDIO KONTROL 1 now includes one of four NI synthesizers
The high-end audio interface is now a better value than ever thanks to the incredible bundle of software it comes with. Starting immediately, any AUDIO KONTROL 1 purchased online or at retailers includes a voucher entitling you to take your pick from MASSIVE, FM8, ABSYNTH 4, or PRO-53 synthesizers - an additional value of $229 / 199 €! Plus, you still benefit from the already-included software bundle...

Kupujesz karte, rejestrujesz sie na stronie producenta, wysylasz nr seryjny plus dowod zakupu karty (np skan) i w ciagu 5 dni dostajesz kod do sciagniecia ktoregos z PELNYCH syntezatorow NI: a ktory to juz sobie wybierasz, czy chcesz miec Massiva czy Absyntha itd itd. Do 15 maja dodatkowo dawali do Massiva dwa banki brzmien za friko, i z tego co pamietam z forum NI, ludzie laczyli te dwie promocje. W ten sposob za 1100 zł (przeliczajac z euro) mozna bylo miec: interfejs Audio Kontrol 1; Massive pelna wersja; dwa banki brzmien do Massive, ver.1 i ver.2 ,razem ponad 400 dodatkowych brzmien. Zreszta polecam strone NI, co chwila sa promocje, tylko maja one limit czasowy, np teraz do Kore dodaja 6 bankow brzmien itd.
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 19 maja 2009, 18:43

Tasiorowski, sugerowanie się oprogramowaniem w wersji LE jest głupotą, gdyż sam połknąłem ten haczyk i nabyłem XBoarda z Abletonem LE.
Co z tego, że mam upgrade do wersji 7 (wtedy), skoro i tak mogę zrobić góra cztery ślady?
Sorry, ale wersje LE są o kant d... potłuc i w żadnym wypadku NIE POWINNY wpływać na zakup sprzętu.

Naprawdę lepiej jest sobie sprawić ten kontroler z NI
Stay Psychedelic People!

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 19 maja 2009, 20:02

Fast track pro to totalny gniot, mam jeden i naprawdę jest słaby. W mikserze nawet nie możesz zmienić częstotliwości! **********************

W jakim mikserze? I chodzi ci o niemożliwość zmiany częstotliwości próbkowania w aplikacji karty? Ja z tym nie mam problemu.

Awatar użytkownika
Drudkh

Post autor: Drudkh » wtorek 19 maja 2009, 20:14

Dziwne ze nie mozesz tego doczytac, sklepy internetowe (oczywiscie zachodnie, nie polskie) trabia o tym na okraglo.
Dzięki za info. Sprawdzilem tylko na stronie AudioFactory. Wydawało mi się, że oficjalny dystrybutor na Polske będzie miał dokładne dane w opisie Audio Consol 1, tym bardziej, że fakt otrzymania pełnej wersji syntezatora VST za darmo jest konkretnym argumentem, aby ten interfejs kupić.
Wezme Audio Consol 1. Ceny tego interfejsu w polskich sklepach internetowych znacząco się różnią od siebie, +-100zł, może mi się uda co nieco wytargować
Ten Kubuś LE ma możliwość nagrania jednocześnie max czterech ścieżek audio?

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 19 maja 2009, 20:42

Nie wiem jak w Cubase, ale w Abletonie mogłeś mieć 4 ślady MIDI i 4 ślady Audio na CAŁĄ sesję.

A propos- uważnie lustruj ceny. Niektórzy dystrybutorzy potrafią ładnie wykulać klienta
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 19 maja 2009, 20:56

...Tasiorowski, sugerowanie się oprogramowaniem w wersji LE jest głupotą, gdyż sam połknąłem ten haczyk i nabyłem XBoarda z Abletonem LE.
Co z tego, że mam upgrade do wersji 7 (wtedy), skoro i tak mogę zrobić góra cztery ślady?
Sorry, ale wersje LE są o kant d... potłuc i w żadnym wypadku NIE POWINNY wpływać na zakup sprzętu.

Mylisz się.
Być może z Abletonem rzeczywiście jest gorzej, ale w Cubase LE na początek można całkiem sporo zrobić, a możliwość upgrade jest jednak cenna jeżeli ktoś myśli o poważniejszych zastosowaniach.

Ja np. kiedyś dostałem Sonara LE z Rolandem Juno-G, i potem udało mi się za _naprawdę_ dobrą cenę nabyć pełną wersję.

Dziś np. używam Cubase LE 4, który dostałem z Alesisem io26, do nagrań na laptopie z wykorzystaniem tego interfejsu. Do takiego celu nie potrzebuję nic lepszego.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 19 maja 2009, 21:27

Ten Kubuś LE ma możliwość nagrania jednocześnie max czterech ścieżek audio?...

Cubase LE4 obsługuje 8 wejść/wyjść stereo (16 mono).

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 19 maja 2009, 21:57

Ale często LE oznacza, że aplikacja jest ładnie skrojona- chcesz coś więcej, not available in LE version- powiedz, że tak nie jest
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » wtorek 19 maja 2009, 22:13

...Fast track pro to totalny gniot, mam jeden i naprawdę jest słaby. W mikserze nawet nie możesz zmienić częstotliwości! **********************

W jakim mikserze? I chodzi ci o niemożliwość zmiany częstotliwości próbkowania w aplikacji karty? Ja z tym nie mam problemu.
...
chodziło mi nie o mikser(w delcie był) a o aplikację karty - właśnie tak - niemożliwość zmiany częstotliwości próbkowania/rozdzielczości. To bywa uciążliwe.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 19 maja 2009, 22:38

...Ale często LE oznacza, że aplikacja jest ładnie skrojona- chcesz coś więcej, not available in LE version- powiedz, że tak nie jest ...

Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi.

Oczywiście że wersje LE mają mniej funkcji niż pełne, ale twierdzenie że "są o kant d... potłuc" jest sporą przesadą. Specyfikacje i opisy tych aplikacji są dostępne i przed zakupem można się dowiedzieć, co umożliwiają, a czego nie. Dostajesz je "za darmo" (w cenie sprzętu), a za pełną musisz zapłacić 2000 PLN lub więcej. Czego więc byś oczekiwał? Pełnej wersji za darmo?

A z drugiej strony wersje LE nadal są dla wielu zastosowań wystarczające (podałem konkretny przykład). Ponadto często uprawniają do bardzo korzystnych uaktualnień (podałem konkretny przykład).

Reasumując nie widzę powodu do nazywania głupotą tego, że ktoś bierze pod uwagę dołączane do kupowanego sprzętu programy.

ODPOWIEDZ