Zdejmowanie charakterystyki częstotliwościowej pomieszczenia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Zdejmowanie charakterystyki częstotliwościowej pomieszczenia

Post autor: DJOZD » piątek 01 maja 2009, 22:12

Panowie, wyżywacie sie na MB, kiedy facet dokładnie wie o czym pisze (i z pewnoscia nie wynika z ilosci przeczytanych ksiązek).
Można oczywiscie załozyc (raczej jest to fakt) że wszytsko jest możliwe (zakładając nieskonczonosc i warunkowość wszystkiego co jest złożone), nawet usuwanie w locie pogłosu - ale nie przy pomocy metod (albo wzorów ) opisanych powyżej, i nie przy pomocy wiedzy którą aktualnie dysponuje nauka. Nie przeczytałem nic co by nie odnosiło się do faktów.

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » sobota 02 maja 2009, 11:02

Kiedy więc możemy spodziewać z Twojej strony przedstawienia się działającej implementacji algorytmu Panie liloskar ?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 02 maja 2009, 23:49

...Kiedy więc możemy spodziewać z Twojej strony przedstawienia się działającej implementacji algorytmu Panie liloskar ?...
Prawdopodobnie jakiś rok po pojawieniu się systemu operacyjnego z syntetyczną inteligencją, która potrafiłaby tak jak nasz mózg odseparować pogłos od źródła by poprawnie zinterpretować docierające informację...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 03 maja 2009, 13:29

Na pewno zna Pan jedną z metod twórczego rozwiązywania problemów, która ma juz kilkadziesiąt lat a jej nienaruszalną zasadą w jej pierwszym etapie po sformułowaniu problemu do rozwiązania jest nieskrępowane zapisywanie często nawet szalonych pomysłów na tablicy. W tym pierwszym etapie zabronione jest krytykowanie przez któregokolwiek z uczestników zarówno pomysłów innych osób jak i własnych. Dopiero w następnym etapie, gdy tablica czy tablice są pełne różnych pomysłów następuje etap ich oceny i eliminacji.
Nie przypominam sobie, żebyśmy się umawiali, że na tym forum panuje zasada burzy mózgów. W odróżnieniu od b.m., którą organizuje się w zamkniętym gronie, to jest forum publiczne, czyta je mnóstwo ludzi a to niestety przyczynia się do rozprzestrzeniania w środowisku różnych bzdur i mitologii.

Na tym forum Pan MB skazuje na niebyt ( w sposób bardzo nieelegancki) pomysły innych uczestników forum i knebluje im usta (klawiaturę).
Czyżby?? A w którym momencie zablokowałem Ci możliwość pisania albo skasowałem Twoje posty? (zupełnie jakbym miał jakiekolwiek możliwości techniczne, żeby to zrobić)

2.Proszę przeczytać poniższy tekst :
[...]
System rozrywki domowej LIFESTYLE 18 s.III
[...]

3.Jak mi się wydaje , jest to system będący w sprzedaży, a więc realnie istniejący, działający w czasie rzeczywistym[...]
Dobrze, że przynajmniej masz świadomość, że to Ci się wydaje. Przytaczasz bełkot marketingowy firmy Bose, czyli największego szarlatana w branży audio. Miałem nieprzyjemność słuchać chyba już kilkanaście razy różnych systemów Bose i za każdym razem potwierdzały się opinie np. z rec.audio.pro: ta firma sprzedaje koszmarny chłam w ładnych obudowach, proponując naiwnym bogaczom totalnie wykastrowany dźwięk, nie mający nic wspólnego z prawidłowym brzmieniem.

PS. Nie jestem specjalistą od cyfrowego przetwarzania sygnałów, ale w szkole średniej skończyłem kierunek o specjalności elektronika a studia na kierunku fizyka, więc staram się myśleć stosunkowo racjonalnie.
Spróbujcie zajrzeć do książki:

"Cyfrowe przetwarzanie sygnałów"
autorstwa - A.V. Oppenheim i R.W. Schafer
wydawnictwo - WKŁ 1979
Różnica jest właśnie taka, że ja jestem specjalistą od DSP, mam z tej dziedziny doktorat, od wielu lat wykładam ten przedmiot na renomowanej uczelni i książki, które polecasz znam niemal na pamięć i dokładnie rozumiem ich treść. W odróżnieniu od Ciebie, który ich nawet nie przeczytałeś.

Ponieważ Pan MB nie uznaje żadnych autorytetów, a więc nawet autorytetu tych dwóch wybitnych specjalistów w swojej dziedzinie
A to już jest szczyt bezczelności. Trzeba mieć naprawdę niewyobrażalny tupet, żeby głosić bzdurne teorie i zasłaniać się autorytetem specjalistów, z których książek wynika, że te pomysły są nierealne.

Nie wiem, jak tam w Fizyce, ale w mojej dziedzinie istnieje zasada, że jeśli się głosi obrazoburcze tezy, to trzeba jej poprzeć dowodem, z którego czarno na białym wynika, że teza jest prawdziwa. Czekam więc na dowód.

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » niedziela 03 maja 2009, 22:51

...(MB) Muszę Cię rozczarować - ten "pomysł" jest bardzo naiwny i nie da się zrealizować. ....... Było o tym tysiące razy i dlatego temat jest jak najbardziej do skasowania.

( liloskar) Drogi Panie MB: Bez urazy, zapytam Pana, czy któryś z Pańskich przodków nie pracował w urzędzie cenzury w PRL. Uczestnicząc w tym forum nie można w zasadzie nic powiedzieć, ponieważ zachowuje się Pan jak cenzor. W zespołach, wielkich firm właśnie swoboda wypowiedzi, nawet nie do końca prawdziwych, może być i często jest początkiem genialnych wynalazków i odkryć.

======================
Święta racja. Kolega MB uważa, że skoro przeczytał kilka książek, to może zachowywać się arogancko. Gdyby go posłuchano, to temat zakończyłby się na jego wypowiedzi, a tak mogliśmy się jeszcze czegoś ciekawego dowiedzieć. Kolega MB mógłby jednak przeczytać jeszcze trochę książek z zakresu historii nauki, gdzie roi się od wynalazków, których nie powinno być, bo były niezgodne z teoriami i zdrowym rozsądkiem. Zawsze jednak znajdował się ktoś, kto tego nie wiedział i podszedł do problemu w sposób, jakiego nikt nie oczekiwał. Trochę pokory, bo inaczej wynazki będą, jak do tej pory, robili inni, a nie my....
W temacie MB: Parafrazując znane słowa: jeśli nie ma racji: udowodnijcie, a jeśli ma to czego się czepiacie?
Z tym panem jest problem taki: cholera jedna :) trzyma się argumentów i konkretów (jakbym wrócił na studia i wykłady z teorii pola:) ), więc zamiast śnić o jakichś wynalazkach, to skupcie się na podstawach.

I nie piszcie mi tu o adwokaturze etc, bo posty tego Pana to darmowe fragmenty z wykładów dla studentów i każde forum na którym udzielają się tacy ludzie jest warte uwagi.

ODPOWIEDZ