Rozwój oprogramowania 64-bitowego??

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
terynone
Rozwój oprogramowania 64-bitowego??

Post autor: terynone » piątek 20 mar 2009, 21:15

Witam wiele razy pojawialy sie tematy na forum odnosnie systemow 32 i 64 bitowych.Na 32 bitach wszystko niby jest ok pozatym ze nie wykorzystuja parametrów komputera ograniczenie do 2 gb na probramy i jeszcze kilka innych rzeczy. Natomias na 64 bitach oprogramowanie podobno nie dziala , i wlasnie tataj zadaje pytanie jak to jest w chwili obecnej z wtyczkami i programami DAW? jakie programy chodza na 64 bitach (sonar , cubase sx 3, Acid , Fl studio7,8,reaper Głownie mnie interesuja) i jak wtyczki (czy starsze wtyczki nie pojda na 64 bitach czy poprostu beda chodzic tak jak w systemie 32 bitowym?) a moze instnieje jakis przelacznik ktory pozwala na prace ze starymi wtyczkami itd? a moze vista tutaj jest najlepszym rozwiazaniem??
z gory dzieki za wypowiedzi i wskazowki

Awatar użytkownika
mr.X

Re: Rozwój oprogramowania 64-bitowego??

Post autor: mr.X » sobota 21 mar 2009, 01:23

Na Viście 64 bit można instalować programy 64 bitowe i 32 bitowe. Instalka sama wybiera właściwe program files . Bezproblemowo działa Ableton i Reaper i instalują się w program files 32 bitowym. W program files 64 bit bez problemu zainstalujesz Reapera w versji 64 bitowej ale do niego wypadałoby mieć jakieś VSTi tylko 64 bitowe. Zainstalowałem też Reapera 32 bit i Synth 1 na linuxie ubuntu 32 bitowym poprzez Wine i wineasio , działał bez problemu . Jutro spróbuje na linuxa 64 bit zainstalować Reapera 64 bitowego ale już oczywiście bez Synth 1. Jestem pewny że będzie ok.

Awatar użytkownika
terynone

Post autor: terynone » sobota 21 mar 2009, 12:45

czyli wyglada na to ze na viscie 64 moge zainstalowac wszystko nie wazne czy instalka aplikacja 32 czy 64 bitowa i wszystko bedzie chulac??

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 21 mar 2009, 13:18

...czyli wyglada na to ze na viscie 64 moge zainstalowac wszystko nie wazne czy instalka aplikacja 32 czy 64 bitowa i wszystko bedzie chulac??...

64-bitowe systemy nie są zamknięte na wyłącznie 64-bitowe aplikacje. Posiadają formę emulacji, w związku z czym większość 32bitowych programów działa bez problemów.

Mają one wciąż 32bitowe ograniczenie dostępu do pamięci, jednak, jak w przypadku XP jest to bodajże 1.4GB, tak na przykład pod XP x64, jest to już 3, do 4GB. Mówię z punktu widzenia praktycznego. W teorii, XP 32bitowy ogranicza sam z siebie dostęp pamięci do 1.4GB na aplikację - stąd różnica między XP 32bit a 64bit (podobnie z Vistą), który już tego ograniczenia nie posiada.

Ja od roku pracuję na Cubase 4 (32bit) pod XP x64, do zwykłego XP nawet nie myślę wracać. Dzięki pewnej sztuczce z FX Teleportem, opisanej na mojej stronie (www.piotrmusial.com/tutorials) mogę użyć nawet 3GB w Cubase, kolejne 3GB w FX Teleport, i tyle ile zostanie - w Vienna Ensemble. Wszystko zapisuje się i ładuje automatycznie w projekcie.

Pamiętaj też, że powstają sekwencery już natywnie 64-bitowe. Na przykład ostatnie Sonary czy Cubase 5. Takie sekwencery są przeznaczone przede wszystkim do VST 64-bitowych, których jeszcze jest stosunkowo niewiele, ale wszystko zmierza w dobrym kierunku. Te sekwencery posiadają również swój system emulacji, do odpalania wtyczek 32-bitowych. W mniej lub bardziej niezawodny sposób ;).

- Piotr

ODPOWIEDZ