Na gitarach i wzmacniaczach się nie znam ... domyślam się jednak , że każda brzmi inaczej - choć pospolity zjadacz chleba pewnie powie - gitara to gitara :)
Gdybym jednak miał wybrać jeden instrument - syntezator ... Wybór jest raczej niemożliwy. Mógłbym bardziej spojrzeć na to w kategorii ... " spaliło mi się studio i trzeba zacząć je odbudowywać" od czego zacząć ...

oczywiście to mocno przesadzone porównanie , ale nie wyobrażam sobie pracy na jednym "czegotoniemającym" instrumencie. Oczywiście przechodziłem taki okres w swoim życiu, pracując na Yamaszce W7 czy EX5, który mile wspominam - ale żeby się przekonać czy chcę podążąć tą drogą (muzyczną) jakoś trzeba było zacząć.
Wspominany VirusTI po dreszczach, wytrzeszczu oczu i uszu jaki u mnie wywołał na samym początku po czasie okazał się lipą

W chwili obecnej służy raczej za ozdobę, ale są brzmienia, których nie odtworzę na żadnym innym instrumencie! Dlatego też z niego nie zrezygnuję , pomimo tego że sięgam do niego sporadycznie.
To samo mogę powiedzieć o innych instrumentach ... każdy jest inny. I nie wyobrażam sobie ograniczenia do tylko jednego - konkretnego modelu.
Wiem, że jeśli szukam basu to szukam w minimoogu, prophecie czy Pulse ... czasem w JX8P czy Juno ( no dobra w Virusie też się zdarzy

)... Brassy - JX8P itd ... Bells .. D50 ,DX7 ... Każdy instrument najlepiej sprawdza się na pewnych brzmieniach z innymi sobie radzi ale to po prostu nie to.
Niby Virus taki wszechstronny, taki nafaszerowany bajerami ... Wielokrotnie szukałem godzinami presetów czy kręciłem własne od zera aby osiągnąc na nim prosty, ciepły pad ... taki zwykły , trzymający całość "za jaja" i nic ... choćbym nie wiem jak kręcił to nie było to ... Po czym odpalam Juno 106 czy JX8P i po 2 min. mam najpiękniejszy pad na świecie
Nie wyobrażam sobie pracy na jednym instrumencie ... Rozumiem , że większość początkujących nie ma możliwości/dostępu do większej ilości "gratów" i są skazani na przykładowego korga M3 ( tu piję do wątku który ostatnio był na forum) ... Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma

... Ale zakładając , że miałbym możliwość posiadania wielu instrumentów a musiał wybrać tylko jeden ... odpadam

nie ma takiego.
Gdybym miał jednak wybrać kolejność zakupu ...
Prophet '08 - bo analogowy , bo polifoniczny .... bo "grejt"
minimoog voyager - grejt , grejt, grejt ...
Virus TI - bo jedyna rzecz jakiej nie potrafi to śpiewać (jeszcze)

grejt
potem cała masa staroci ... D50 , Korg M1 (ktoś chce sprzedać?) DX7,Juno 106, AlphaJuno, ...
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...