Różnica między słuchawkami studyjnymi i dla DJa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
djthomasbacon
Różnica między słuchawkami studyjnymi i dla DJa

Post autor: djthomasbacon » piątek 06 mar 2009, 18:10

czesc

Zalozylem tego posta bo nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie na zadnym forum internetowym ktore znam wlacznie z tym, a mianowicie.

Jaka jest roznica miedzy sluchawkami studyjnymi a dla DJa. Chodzi mi konkretnie o modele Technics RP DH 1200 i AKG k 240.
Oto charakterystyki obu prduktow. Na pierwszy rzut oka(mojego) technicsy sa lepsze, ale moze sie myle ?

Technics AKG

pasmo przenoszenia 5-30000hz 15-25000hz
impedancia 50om 55om
max mox wejsciowa 3500mW 200mW
skutecznosc 107db 91db

Czy technicsy, ktore juz posiadam, moge uzywac z pozytywnym efektem do monitoringu mixu, nagrywania itp. czy konieczne bedzie kupenie tych AKG i dlaczego??

Czekam na opinie.

thedroid

Re: Różnica między słuchawkami studyjnymi i dla DJa

Post autor: thedroid » piątek 06 mar 2009, 19:32

kolosalna..

jak chcesz kupic sluchawki do djki to kup do djki, jezeli do produkcji to kup do produkcji, inne wymogi konstrukcyjne, inne wrazenia odsluchowe.

a na parametry tego typu co podales to nawet nie ma sensu patrzec bo byle pierdki z hipermarketu zjadaja powyzsze sluchawki na sniadanie z pasmem przenoszenia typu 3hz-35khz..

ascetic

Post autor: ascetic » piątek 06 mar 2009, 22:53

Jak powyżej - parametry słuchawek dużo nie mówią, rozejrzyj się po sklepie, prawie wszystkie mają takie same

Słuchawki dla DJ-a powinny być wygodne do pracy na "jedną słuchawkę". Przydatne też uwypuklenie basu, by można łatwiej zgrywać stopę. Dynamika też przydaje się, gdy troszkę hałasu wokół.

A realizacja? Raczej sprawdzanie błędów montażowych.

amis

Post autor: amis » sobota 07 mar 2009, 07:14

słuchawki dla dja powinny być głośne i izolujące od otoczenia... mam te technicsy i w klubie Ci się sprawdzą (tak jak pisał kolega wyżej - niestety kluby teraz bardzo często całkowicie przesadzają z poziomem głośności)... ale ani do produkcji ani nawet do zwykłego słuchania, moim zdaniem zupełnie się nie nadają... za dużo środka... nie znam tych AKG, mam też senki hd 200 które kocham za dzwięk ale na nich pograć można w domu, w klubie są za słabe...
www.psychologium.net

ODPOWIEDZ