...Nie no luzik ;) nie wiesz jaką kamerka krecili?
Ja ostatnio robiłem
to, wszystko z planu (tylko muza w domciu;), chętnie sam bym się kiedyś pobawił w dialogi w postsynchronach ale boje się że aktorzy już tak nie zagrają głosem jak na planie...
pozdr...
Mówiąc szczerze też się tego bałem ale wyszło całkiem nieźle. Z moich skromnych doświadczeń wynika że ważna jest atmosfera podczas nagrania oraz dźwięk z planu puszczony aktorowi jako wzorzec (nie wspominam oczywiście o video które aktor musi widzieć :) ). Później kilka prób trafienia w kłapy zgodnie z obrazem. Czasami trzeba podejść do jednej kwestii kilkanaście razy ale końcowy efekt bardzo często jest lepiej niż zadowalający.
Postsynchrony
www.blaviken.com
Re: Postsynchrony
...IMO kubus najlepiej sobie radzi z mpg1, videoCD. Wyglada kiepsko, ale nie przeszkadza w pracy....
Kubus dobrze razi sobie tez z .wma
Najlepiej poprosic po prostu montazyste, zeby wyplul Ci film w takim formacie, z ktorym Twoj program sobie dobrze sobie razi. Rozdzieleczosc niewielka, robocza (np. 300x300) zeby plik nie byl wielki, ustalic klatkaz i do roboty
Kubus dobrze razi sobie tez z .wma
Najlepiej poprosic po prostu montazyste, zeby wyplul Ci film w takim formacie, z ktorym Twoj program sobie dobrze sobie razi. Rozdzieleczosc niewielka, robocza (np. 300x300) zeby plik nie byl wielki, ustalic klatkaz i do roboty

Generalnie w filmie standardem jest (w mojej opinii: niestety) ProTools
Niestety - ale VocAlign sie przydaje, a w Pro-Toolsie dziala bezblednie
Mozliwosc ustawienia paru klipow w jednej sesji to tez dobra rzecz, choc tylko w HD...

Mozliwosc ustawienia paru klipow w jednej sesji to tez dobra rzecz, choc tylko w HD...
...Generalnie w filmie standardem jest (w mojej opinii: niestety) ProTools
Mozliwosc ustawienia paru klipow w jednej sesji to tez dobra rzecz, choc tylko w HD......
VocAlign to juz przeszlosc - teraz jest Elastic Time ;)
A wiele klipow ZTCP mozna wstawiac tez do LE, po wykupieniu DV Toolkit 2.

Mozliwosc ustawienia paru klipow w jednej sesji to tez dobra rzecz, choc tylko w HD......
VocAlign to juz przeszlosc - teraz jest Elastic Time ;)
A wiele klipow ZTCP mozna wstawiac tez do LE, po wykupieniu DV Toolkit 2.
Gliniarze z Meksyku
A tak off top - jaka kamerka ? Filtrowanie i efekty z After Effects ?
Pozdrawiam !
W najnowszym numerze naszego magazynu (03/2009) zamieszczamy baardzo obszerny wywiad z Kacprem Habisiakiem oraz Marcinem Kasińskim - właścicielami studia Dreamsound zajmującymi się profesjonalną postprodukcją dźwięku do filmów. Przypuszczam, iż wielu tu zgromadzonym otworzy on mocno szeroko oczy na ten temat, podobnie jak i mnie.
[addsig]
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS