Zapis nutowy w pdf - jak odsłuchać w edytorze MIDI?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
rimax
Zapis nutowy w pdf - jak odsłuchać w edytorze MIDI?

Post autor: rimax » poniedziałek 02 lut 2009, 10:43

Drodzy Państwo, czy jest ktoś w stanie udzielić odpowiedzi na postawione przeze mnie w tytule postu pytanie -BARDZO mi na tym zależy, z uwagi na moją małą biegłość w odczytywaniu skomplikowanych zapisów nutowych.
Przybliżając mój problem powiem tak, iż zastanawia mnie to czy utwory z zapie nutowym w formacie pdf można w jakiś sposób odsłuchać np. w programie finale notepad 2008, oczywiście nie musząc do tegoż programu nutka po nutce wklepywać danego zapisu nutowego?
Niestety wczoraj bezskutecznie próbowałem ten problem rozwiązać, mianowicie nutek z utworów jakie mam w formacie pdf nie daje się w żaden sposób skopiować i wkleić do notepada.

Czy może da się jakoś przekonwertować te pdf-y to innych formatów, z których można by potem przenieść ten zapis do notepada?
Może jest to jakaś naiwność z mojej strony, jednakże chciałbym sobie ułatwić życie.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
NoRd384

Re: Zapis nutowy w pdf - jak odsłuchać w edytorze MIDI?

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 02 lut 2009, 11:06

PDF
PDF to jakby "zdjęcie" i jedyną możliwością przekonwertowania jest specjalistyczne oprogramowanie, np:
- Adobe Acrobat
- Nitro PDF
- ABBYY FineReader
Nie mam zielonego pojęcia jak by to zadziałało na nutach ale wróże że raczej nic mądrego z tego nie wyjdzie. Nie wiadomo jak programy poradzą sobie z zapisem nutowym, a zapis po konwersji jest możliwy do plików tekstowych.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » poniedziałek 02 lut 2009, 11:22

...Drodzy Państwo, czy jest ktoś w stanie udzielić odpowiedzi na postawione przeze mnie w tytule postu pytanie -BARDZO mi na tym zależy, z uwagi na moją małą biegłość w odczytywaniu skomplikowanych zapisów nutowych.
Przybliżając mój problem powiem tak, iż zastanawia mnie to czy utwory z zapie nutowym w formacie pdf można w jakiś sposób odsłuchać np. w programie finale notepad 2008, oczywiście nie musząc do tegoż programu nutka po nutce wklepywać danego zapisu nutowego?
Niestety wczoraj bezskutecznie próbowałem ten problem rozwiązać, mianowicie nutek z utworów jakie mam w formacie pdf nie daje się w żaden sposób skopiować i wkleić do notepada.

Czy może da się jakoś przekonwertować te pdf-y to innych formatów, z których można by potem przenieść ten zapis do notepada?
Może jest to jakaś naiwność z mojej strony, jednakże chciałbym sobie ułatwić życie.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
...
Nie wiem jak z nutami, ale gdy ja mam tekst w AR to jest tam taka opcja "narzedzie zaznaczanie", zaznaczam fragment który mnie interesuje, kopiuje go i każdy edytor trkstu otwiera skopiowane fragmenty.

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 02 lut 2009, 11:36

Music OCR albo inaczej Optical Music Recognition. Inaczej moim zdaniem się nie da. PDF opiera się na PostScripcie i zapis nutowy jest tu kombinacją czcionki i grafiki.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 02 lut 2009, 11:50

...**********************
Music OCR albo inaczej Optical Music Recognition. Inaczej moim zdaniem się nie da. PDF opiera się na PostScripcie i zapis nutowy jest tu kombinacją czcionki i grafiki. ...
"Duże" Finale ZTCW ma opcję importu plików graficznych - potrafi "przeczytać" nutki.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Marceli

Post autor: Marceli » poniedziałek 02 lut 2009, 12:27

...Drodzy Państwo, czy jest ktoś w stanie udzielić odpowiedzi na postawione przeze mnie w tytule postu pytanie (...)
http://www.musitek.com/

rimax

Post autor: rimax » poniedziałek 02 lut 2009, 17:13

Drodzy Panowie dziekuję z odpowiedzi, pobrałem demo programu, który podał kolega Marcel i w szczególności do do Ciebie kieruję moje pytanie, pdf- a owszem program rozpoznał, jednakże nie daję sobie rady z z tym by wreszcie te nuty zagrały, jak więc to uczynić?!
Oczywiści w midi divice output ustawiłem synteztor windowsa.
Jeszcze raz gorąco dziękuję za zanteresowanie.
Pozdrawiam.
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 02 lut 2009, 17:46

... pobrałem demo programu, który podał kolega Marcel i w szczególności do do Ciebie kieruję moje pytanie, pdf- a owszem program rozpoznał, jednakże nie daję sobie rady z z tym by wreszcie te nuty zagrały, jak więc to uczynić?! Oczywiści w midi divice output ustawiłem synteztor windowsa...

Hej, toż tzw. pdf to raptem z grubsza też obrazek (nie wiedział?). Trzeba go dalej za pomocą owego programu przekonwertować na coś tam natywnego, potem ustawić dla każdej z pięciolinii kanał MIDi, a w nim w opcjach programu brzmienie, jego zakres, poziom... .

Myślisz, że samo się zrobi?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

rimax

Post autor: rimax » poniedziałek 02 lut 2009, 18:24

Panowie dałem radę i jeszcze raz wielkie dzięki w szczególności dla Ciebie Marcel, to jest to czego szukałem.
Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 02 lut 2009, 18:37

...Panowie dałem radę i jeszcze raz wielkie dzięki w szczególności dla Ciebie Marcel, to jest to czego szukałem...

Jak widać nie czytasz nawet magazynu na którego forum postujesz, nie ładnie
Zobacz sobie jeszcze tam. Kto wie, a może mocno się zdziwisz: www.neuratron.com/photoscore.htm
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ