Firewire w laptopie - wbudowne czy na Express Card

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mariusz1333
Firewire w laptopie - wbudowne czy na Express Card

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 08 sty 2009, 21:53

Troche nawiazuje do wątku bedacego na forum.Ale mam generalne pytanie które poskłada moje przyszłe klocki.
Napisałem do presonusa z pytaniem o laptopa - ich spec sugeruje uzywanie firewire na express card że pracuje "much better" niz wbudowana. Czy w takim razie darować sobie poszukiwanie Laptopa z FW i skoncentrowac sie na poszukiwaniu dobrej Express Card (jakiej)?

pz
mariusz

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Re: Firewire w laptopie - wbudowne czy na Express Card

Post autor: Tasiorowski » czwartek 08 sty 2009, 23:13

...Troche nawiazuje do wątku bedacego na forum.Ale mam generalne pytanie które poskłada moje przyszłe klocki.
Napisałem do presonusa z pytaniem o laptopa - ich spec sugeruje uzywanie firewire na express card że pracuje "much better" niz wbudowana. Czy w takim razie darować sobie poszukiwanie Laptopa z FW i skoncentrowac sie na poszukiwaniu dobrej Express Card (jakiej)?

pz
mariusz...
A to akurat zależy. Mam w laptopie (HP NX 7300 ) wbudowane firewire na chipie Texasa - i moje FIRESTUDIO chodzi na nim najpiękniej jak się da. Natomiast w moim PC mam kartę FW na chipe VIA - i zawsze działało ok, natomiast na najnowszych sterach muszę odpalać FIRESTUDIO zanim zastartuje system - wtedy się łączy i działa naprawdę stabilnie. Wracając do kart firewire - jeśli trafisz laptopa z wbudowaną kartą FW na chipe TEXASA - bierz go. Jeśli takiej nie ma, to wówczas bierz kartę na pcimci ale też jeśli sięda na chipe TI. NIe wiem, co w nim takiego jest, ale wszystko na nim działa łądnie, natomiast na VIA czy NEC bywa różnie i to nie tylko Presonus ma z tym problemy
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » piątek 09 sty 2009, 15:57

[ ]
. Wracając do kart firewire - jeśli trafisz laptopa z wbudowaną kartą FW na chipe TEXASA - bierz go. Jeśli takiej nie ma, to wówczas bierz kartę na pcimci ale też jeśli sięda na chipe TI. NIe wiem, co w nim takiego jest, ale wszystko na nim działa łądnie, natomiast na VIA czy NEC bywa różnie i to nie tylko Presonus ma z tym problemy
...
Czy ten sam model może mieć w różnych partiach różne chpsety?
Czy ktoś ma dostęp do jakiejś listy urzadzeń z TI??

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 09 sty 2009, 22:07

Co do Zewnętrznych kart FW to nie wiem czy kupisz w Polsce na innym Chipsecie niż Via. A co do texas Instruments to nie znajdziesz lepszego Chipsetu do tych celów.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » piątek 09 sty 2009, 23:11

...Co do Zewnętrznych kart FW to nie wiem czy kupisz w Polsce na innym Chipsecie niż Via. A co do texas Instruments to nie znajdziesz lepszego Chipsetu do tych celów.
Pozdrawiam!...
da się kupić, chociażby tutaj:

http://www.antag.pl/go/search/idx/2062702/go.htm
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

ODPOWIEDZ