Laptop i audio przez Firewire/USB2.0

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Gib
Re: Laptop i audio przez Firewire/USB2.0

Post autor: Gib » środa 07 sty 2009, 18:23

W książkach jak i na forach internetowych doświadczeni użytkownicy/zawodowcy nie widzą problemu w używaniu USB.

Większa przustowość umożliwia poprostu pracę z większą liczbą kanałów.

Zestawienie prędkości:
http://www.thomann.de/gb/onlineexpert_105_3.html

Reszta należy do bardzo dobrze napisanych sterowników. Stąd pakietowość usb jest do obejścia.

Myślę, ze takie firmy jak M-Audio czy Tascam nie wypszczają na rynek sprzętu, który nie spełnia podstawowych wymagań: staiblności i swobody pracy.

Takie uprzedzenie do USB widzę głównie na forach polskich, nie wiem skad to się wzięło. Może kwsetai mentalnośći ludzi: przyniść kartę ze sklepu i podłączyć, a za 5 min szukać pomocy na forum.

A co z poprawną konfiguracją całego sprzętu (komputera) oraz oprogramowania?...

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 07 sty 2009, 19:35

Myślę, ze takie firmy jak M-Audio czy Tascam nie wypszczają na rynek sprzętu, który nie spełnia podstawowych wymagań: staiblności i swobody pracy.

Nie wiem jak tascam, ale z Fast Track Pro (nie testowałem Ultra) są problemy ze stabilnoscią. Problem nawet nie w sterowniku, ile w konstrukcji i wrazliwosci na skoki napięcia. Ale to nie do końca wina USB. Dobre USB nawet 1.1 ma bardzo przyzwoitą jakość i niskie opóznienie - np. Novation nio 2/4 spisuje się znakomicie, a to tylko USB 1.1.

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » środa 07 sty 2009, 19:43

...Myślę, ze takie firmy jak M-Audio czy Tascam nie wypszczają na rynek sprzętu, który nie spełnia podstawowych wymagań: staiblności i swobody pracy.

Nie wiem jak tascam, ale z Fast Track Pro (nie testowałem Ultra) są problemy ze stabilnoscią. Problem nawet nie w sterowniku, ile w konstrukcji i wrazliwosci na skoki napięcia. Ale to nie do końca wina USB. Dobre USB nawet 1.1 ma bardzo przyzwoitą jakość i niskie opóznienie - np. Novation nio 2/4 spisuje się znakomicie, a to tylko USB 1.1.
...

Napisałem to w kontekscie montowania USB w sprzęcie tej klasy (przepustowośc, szybkośc portu). Wiadomo, że mogą sie pojawić w poszczególnych modelach jakieś wady.

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » środa 07 sty 2009, 22:13

Podczas różnych projektów moi znajomi narzekali ( co i sam widziałem ) na urządzenia z FireWire ?
Co do usb, wspomnianej przeze mnie Emu 0404usb osobiście, często pracując z nią nie widziłem żadnych. Nawet podczas podpięcia jej do kilku innych komputerów ( Pcetów też ).
Inny znajomy znowu posiada MAudio ( niepamiętam modelu ) ale na usb i ciągle coś mu tam nie pasuje - ale wydaje mi się, że to bardziej wina samego systemu aniżeli interfejsu czy sterowników.

brainmind

Post autor: brainmind » czwartek 08 sty 2009, 21:37

Z kontrolerami firewire do laptopów jest tak :

Więkkszość kontrolerów do laptopów do kontrolery które są tak zwanymi combami. Wpinamy kontroler i dostajemy nie transfer 400mb/s lecz 200mb/s. Gdyż dostępne na polskim rynku kontrolery na express card, pcimcia mają zazwyczaj dostępne dwa porty a do nich podpiety jest jeden kontroler. Na tą rzecz zwraca uwagę SSL na swojej stronie.
Bardzo dobre kontrolery produkuje firma Belkin np:
ja używam kontrolera Belkin model F5U505ea ale nie dostałem go w tylko kupiłem go w w Niemczech co najsmniejsze w sklepie Saturn. W polskim na próżno szukać.
Testu nie zrobię gdyż jego wynik nie byłby miarodajny.
Bo laptopa złożyłem od podstaw sam (sugerując się komponetami macbooka pro z lutego 2008r. Koledzyi z Politechniki Śląskiej
nieźle popracowali nad systemem operacyjnym.
Powiem tyle do tego kontrolera mam podpiętego alesisa IO-26,
ide do kolegi do drugiego gniazda przypinam duende, gitarzysta,gramofon,wtyczki,klawiatura sterująca latencja na 5ms.
Sesja nagraniowa żadnych trzasków, stabilnie, spokojnie.
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 08 sty 2009, 23:07

Ja zapytam się o najlepszy interfejs USB do 100 Euro lub FW do 200 Euro (nie będę liczył złotówek, bo w Polskich sklepach zdzierają koszmarnie, najlepszy chyba przykład to Terratec Phase 26 USB- dwukrotne!! przebicie ceny)
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » czwartek 08 sty 2009, 23:48

...Ja zapytam się o najlepszy interfejs USB do 100 Euro lub FW do 200 Euro (nie będę liczył złotówek, bo w Polskich sklepach zdzierają koszmarnie, najlepszy chyba przykład to Terratec Phase 26 USB- dwukrotne!! przebicie ceny)...

Nie ma czegoś takiego jak najlepszy. W tej klasie cenowej wybiera się takie urządzenie, jakie spełnia nasze oczekiwania i potrzeby.

pomoc:
http://www.recordingreview.com/soundcard/soundcard_wizard.php

ODPOWIEDZ