Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
midishiner
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: midishiner » poniedziałek 05 sty 2009, 21:23

Chciałem powiedzieć jeszcze że brzmienie C031 - Patagonia HS jest poprostu niesamowite... bajka, kocham taki sound, i skoro ten metalowy kurdupel potrafi takie dźwięki wydobywać z siebie to jakie w nim jeszcze tkwią przestrzenie soniczne... ehh i mamy "czysta" postów;)

pozdrawiam wszystkich Blo-aktywnych
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 05 sty 2009, 21:41

...Chciałem powiedzieć jeszcze że brzmienie C031 - Patagonia HS jest poprostu niesamowite... bajka, kocham taki sound, i skoro ten metalowy kurdupel potrafi takie dźwięki wydobywać z siebie to jakie w nim jeszcze tkwią przestrzenie soniczne...

Cieszę się, iż się udało.

Co do Patagonii to uwierz, iż jest to akurat jeden z najprostszych (w sensie konstrukcji na tej platformie) programów . Może właśnie dzięki temu taka w nim tkwi siła?
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 05 sty 2009, 23:34

Kochana Redakcjo !
Tym razem to ja mam pytanko (bo mnie, nie wiedzieć czemu, o to na priv wręcz pytają a ja akurat mocno nieBlofeldowy jestem ): czy rzeczywiście owy Blofeld potrafi łyknąć barwy wprost z microQ?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 06 sty 2009, 17:53

...czy rzeczywiście owy Blofeld potrafi łyknąć barwy wprost z microQ?

Proszę zajrzeć tam: Waldorf Blofeld - jak wgrać barwy z microQ?
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 06 sty 2009, 19:36

...Proszę zajrzeć tam: Waldorf Blofeld - jak wgrać barwy z microQ?...

Zajrzałem, przeczytałem, przyjąłem do wiadomości
REWELACJA!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

timerus

Post autor: timerus » wtorek 06 sty 2009, 22:50

......Proszę zajrzeć tam: Waldorf Blofeld - jak wgrać barwy z microQ?...

Zajrzałem, przeczytałem, przyjąłem do wiadomości
REWELACJA!
...
dokładnia, działa !!!

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 21 sty 2009, 16:30

Nie ma to jednak jak pogadać twarzą w twarz. Wizyta przedstawicieli naszego dystrybutora (Audiostacja) na stoisku Waldorfa w trakcie NAMM 09 pozwoliła na rozwianie kilku "mitów". Po dzisiejszej wizycie w ich siedzibie melduję :
- rzeczywiście, z modelem Blofeld KB (jego premierą rynkową) problemem była głównie klawiatura. Firma chciała troszkę wytanić, niemniej po wielu różnych podejściach do tej sprawy (wybadania produktów różnych tańszych producentów) skończyło się na tym, iż model ten będzie miał jednak klawiaturę Fatara, i to z wyższej półki - IHMO chwała im za to, choć wiąże się to oczywista z wyższą ceną ;
- możliwości małego Blofelda bez trudu będzie można rozszerzyć do poziomu modelu KB (mowa o wave table). Okazuje się tu, iż "maluch" i "duży" są sprzętowo tożsame (w temacie pamięci na próbki również), czyli w tego pierwszego wystarczy wgrać programową obsługę drugiego. Jest tu tylko jeden "problem": nowy firmware dla malucha będzie kosztował ok. 100 euro , za to w prosty sposób będzie mógł tego dokonać każdy użytkownik, bez wizyty w serwisie;
- aktualnie na edytor programowy do Blofelda nie ma co liczyć, tu firma poleca darmowe (dostępne już w sieci), z pełnym swym błogosławieństwem. Do rynkowej wersji KB też od razu nie ukaże się loader (program zawiadujący próbkami), pierwsze egzemplarze będą miały próbki załadowane fabrycznie;
- za góra 3 miesiące poznamy nowy produkt, mocno tłusty kilkugłosowy analog;
- jeśli ktoś ma w planach zakup modelu microQ pachnącego fabryką, to natychmiast powinien zamówić go u dystrybutora. Waldorf dorobi jeszcze kilkaset jego egzemplarzy i zamyka tę serię. Czemu lepiej zamówić u dystrybutora? Otóż temu, iż to jedyna chyba droga aby kupić go w normalnej cenie. Jak znam życie, to ostatnie nowe modele będą się sprzedawać na giełdach w kosmicznych wręcz cenach, a te z drugiej ręki też bardzo mocno podskoczą w notowaniach;
- firma Waldorf jest w trakcie konsolidacji (próbują zebrać w jedno mocno rozsiane 3 swe oddziały), stąd ta inercja w obsłudze użytkowników;
- o Strombergu na razie zapominamy.
[addsig]

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 21 sty 2009, 16:48

Jest tu tylko jeden "problem": nowy firmware dla malucha będzie kosztował ok. 100 euro

ykhm, no to pojechali...

- firma Waldorf jest w trakcie konsolidacji (próbują zebrać w jedno mocno rozsiane 3 swe oddziały), stąd ta inercja w obsłudze użytkowników;
to tłumaczy czemu nie mają czasu na nowy edytor czy inne dodatki lub strombergi wiem bo moja fima przeszła właśnie kolejną fuzję (drugą w ciągu ostatnich dwóch lat) i jest takie burdello że głowa boli,
tylko czemu programiści nie robią swej powinności?
[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 21 sty 2009, 17:04

Podziękowania za konkretne informacje.
Mam tylko jedno pytanie:

rzeczywiście, z modelem Blofeld KB (jego premierą rynkową) problemem była głównie klawiatura. [...] model ten będzie miał jednak klawiaturę Fatara, i to z wyższej półki - IHMO chwała im za to, choć wiąże się to oczywista z wyższą ceną ;

Czy wiadomo już orientacyjnie, kiedy możemy się spodziewać KB na rynku?
(O cenę nawet nie śmiem pytać...)

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 21 sty 2009, 17:14

...Czy wiadomo już orientacyjnie, kiedy możemy się spodziewać KB na rynku?
(O cenę nawet nie śmiem pytać...)...

Waldorf KB będzie w Polsce "już" za ok. 3 tygodnie, producent wreszcie wypuścił go na szeroki rynek. Niestety w świetle tego, co dzieje się ostatnio z naszą złotówą, od lutego będą obowiązywały już inne ceny (oczywiście nie tylko w Audiostacji ).
[addsig]

ODPOWIEDZ