Edytory nutowe

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Finito
Edytory nutowe

Post autor: Finito » czwartek 01 sty 2009, 19:29

Czy istnieje sekwencer, na którym można pisać swobodnie nuty przy wykorzystaniu oczywiście instrumentów wirtualnych?

Słyszałem np o Digital Performer i innych ale jakoś do mnie nie przemawiają. Wogóle nie ma w nich mowy o partyturach. A przy okazji chciałbym też by ten program miał możliwość wydrukowania partytur.
Finito

Awatar użytkownika
1521kuba

Re: Edytory nutowe

Post autor: 1521kuba » czwartek 01 sty 2009, 19:38

...Czy istnieje sekwencer, na którym można pisać swobodnie nuty przy wykorzystaniu oczywiście instrumentów wirtualnych?

Słyszałem np o Digital Performer i innych ale jakoś do mnie nie przemawiają. Wogóle nie ma w nich mowy o partyturach. A przy okazji chciałbym też by ten program miał możliwość wydrukowania partytur.
Finito...
Finale, znakomity program, albo jego okrojona - bezpłatna - wersja finale notepad. Mam, używam, polecam.
...moje drugie imię - oldschool...

R.B.

Post autor: R.B. » czwartek 01 sty 2009, 19:40

......Czy istnieje sekwencer, na którym można pisać swobodnie nuty przy wykorzystaniu oczywiście instrumentów wirtualnych?

Finito...
Finale, znakomity program, albo jego okrojona - bezpłatna - wersja finale notepad. Mam, używam, polecam....
albo sibelius !
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Finito

Post autor: Finito » czwartek 01 sty 2009, 20:13

.........Czy istnieje sekwencer, na którym można pisać swobodnie nuty przy wykorzystaniu oczywiście instrumentów wirtualnych?

Finito...
Finale, znakomity program, albo jego okrojona - bezpłatna - wersja finale notepad. Mam, używam, polecam....
albo sibelius !...
Tak, wiem Sibelius, Finale 2009 i inne. Tylko, ze własnie admin z polonizatorafinale radził mi inne sekwencery np. Samplitude. Jednak pierwsze słysze by te programy (samplitude, cubase, cakewalk) służyły do pisania nut!;-)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 01 sty 2009, 20:18

Jednak pierwsze słysze by te programy (samplitude, cubase, cakewalk) służyły do pisania nut!;-)

Osobiscie praktycznie nie korzystam z cubasowego Score, ale znam przynajmniej kilku ludzi wlacznie z aranzerem bigbandu, korzystajacym od lat z Cubase
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 01 sty 2009, 20:21

Jednak pierwsze słysze by te programy (samplitude, cubase, cakewalk) służyły do pisania nut!;-)

Hmm... ale co konkretnie rozumiesz przez "pisanie nut"?
A szczególnie przez: "pisać swobodnie nuty przy wykorzystaniu oczywiście instrumentów wirtualnych"?

Potrzebujesz sekwencera/DAW czy programu do składu i drukowania zapisu nutowego?

Finito

Post autor: Finito » czwartek 01 sty 2009, 20:46

...Jednak pierwsze słysze by te programy (samplitude, cubase, cakewalk) służyły do pisania nut!;-)

Hmm... ale co konkretnie rozumiesz przez "pisanie nut"?
A szczególnie przez: "pisać swobodnie nuty przy wykorzystaniu oczywiście instrumentów wirtualnych"?

Potrzebujesz sekwencera/DAW czy programu do składu i drukowania zapisu nutowego?
...
Przez pisanie nut rozumiem po prostu klikanie myszką na komputerowej pięciolini nutkami (jak w finale) - i to by mi wystarczyło, ale nie korzystałem jeszcze z virtualnych instrumentów. Dlatego nie wiem jak finale będzie się względem nich zachowywał. Nie wiem na ile te virtualne brzmienia będą "zgodnie" odzwierciedlały zapis nutowy. Tym bardziej ze na polonizatorze(forum) ktoś napisał o jakimś Latensie;-)

Potrzebuje programu na którym z łatwością (jak w finale) bede mógł wstawiać nuty (np. tworząc utwór symfoniczny), ale też takiego by generował (wirtualne instrumenty) autentyczny dźwięk. Bo sami rozumiecie, jakoś nie mam ochoty pracować na midach;-)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 01 sty 2009, 20:54

Potrzebuje programu na którym z łatwością (jak w finale) bede mógł wstawiać nuty (np. tworząc utwór symfoniczny), ale też takiego by generował (wirtualne instrumenty) autentyczny dźwięk. Bo sami rozumiecie, jakoś nie mam ochoty pracować na midach;-)

Jezeli wbijanie nutka po nutce, to dedykowany lepszy (Finale, sibelius).
A brzmienia mozesz ustawic, nie wiem jak dzis, bo nie siedze w temacie, ale byly Sibeliusy z playerem sampli Kontakt.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Finito

Post autor: Finito » czwartek 01 sty 2009, 21:04

...Potrzebuje programu na którym z łatwością (jak w finale) bede mógł wstawiać nuty (np. tworząc utwór symfoniczny), ale też takiego by generował (wirtualne instrumenty) autentyczny dźwięk. Bo sami rozumiecie, jakoś nie mam ochoty pracować na midach;-)

Jezeli wbijanie nutka po nutce, to dedykowany lepszy (Finale, sibelius).
A brzmienia mozesz ustawic, nie wiem jak dzis, bo nie siedze w temacie, ale byly Sibeliusy z playerem sampli Kontakt....
Dzieki ogólnie. Też tak myślałem, ale nie znam się na tych wszystkich wynalazkach na robienia muzy i dlatego troche mi się to zaczeło mieszać. Na finale kiedyś sporo pracowałem i jak ściągnąłem demo finale 2009 to od razu zobaczyłem jego możliwości - nie byłem jednak pewny. Zawsze to 1800 pln;-)) + zestawy wirtualnych instrumentów. Poza tym chyba czas pomyśleć o dobrej (szybkiej) karcie do robienia takich symfonicznych cudów.

A przy okazji...Mozesz/cie poradzić mi jakąś kartę, bo w tym temacie jestem zupełnym laikiem;-)

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 01 sty 2009, 21:23

A przy okazji...Mozesz/cie poradzić mi jakąś kartę, bo w tym temacie jestem zupełnym laikiem;-)
...

Zdaje się , że mylisz pojęcia . Nie szukasz szybkiej karty - dobrej może tak. Co do szybkości to raczej szybki komputer.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ