Roland MV-8800 procesor efektów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Andrzej1979
Re: Roland MV-8800 procesor efektów

Post autor: Andrzej1979 » wtorek 06 lis 2007, 18:34

...Powiedz jeszcze czy MV posiada funkcję FULL LEVEL/16 LEVELS i czy działa to tak samo jak w MPC ?...

...posiada.

obsqrny

Post autor: obsqrny » niedziela 11 lis 2007, 13:36

Siema, tak ma te funkcje jak napisal kolega wyzej, full level wiadomo najwyzsza wartosc volume, 16 level- 16 poziomow glosnosci roznaco do maximum, w mpc bylo tak ze ustawialo sie tak samo level 16 pitch, tu tez to jest tylko trzeba sobie ustawic to w innym menu, mozesz skopiowac dzwiek z ktorego kolwiek padu banku instrumentu patchu i wkleic z clipbordu na czysty patch i jednym przyciskiem rozlozyc go na 96 padow czyli wszystkie banki po 16 i mozesz mu przyp[isac wlasnie glosnosc lub pitch lub lfo filter, albo tez np tylko czesc tych padow a druga czesc inaczej.

TonyJazzu

Post autor: TonyJazzu » piątek 04 kwie 2008, 09:53

... Pytanie do użytkowników MV-8800/8000- jak oceniacie pokładowy procesor efektów, jak brzmią reverby i delaye, jak to wygląda z efektami kreacyjnymi. Niestety w ostatnim teście EIS nie za wiele o procesorze efektów napisano, ogólnie test taki trochę na łapu capu był...Przymierzam się do zakupu tego modelu, dlatego zależy mi na tej informacji...

1. odp na pytanie:
www.roland.co.uk/prodimages/info_4_mv8800.jpg

pod tym linkiem masz fotkę efektów które zostały użyte w MV, to da Ci ogólny obraz.

Właśnie dwa dni temu kupiłem MV-8800, miałem wcześniej MPC 2000 XL Se1, właściwie dalej mam ;) teraz przyszedł czas na rolanda, czemu? bo ma monitor, dzięki temu aranże i komponowanie jest dużo prostsze niż w AKAI. jak brzmi? masywnie tłusto i mocno, biblioteki brzmień naprawdę mają kopa, wystarczy posłuchać 808 jak brzmi na MV, to naprawdę poważna maszyna. Timing też na początku mi trochę namieszał, w akai quantyzacja następowała bezpośrednio po uderzeniu w pada, tu (byćmoże jescze nie doszedłem do tego) należy quantyzację zrobić jak w programowych sequencerach. czy 512 mb ramu to mało, hmmmm....
w demonstracyjnych utworach jest demo zajmujące okołóo 120 mb. Wystarczyło na wgranie wielu instrumentów, 4 sladów audio, jednym słowem kompletny numer. Oczywiśćie wszystko to kwestia tego jak pracujecie. w moim przypadku jako rejestrator wokali się nie sprawdzi. 4 raperów to minimum 8-16 sladów. oczywiście nie każdy z tych śladów trwa od początku do końca utworu, ale i tak zeżre mnóstwo pamięci.
podłaczony klawisz i tak trzeba gdzieś wpiąć żeby dźwięk się rozchodził. więc mikser komputer czy co tam używacie do łączenia wielu dźwięków nadal do histroii nie przejdzie.
pozdrawiam fanów MPC i MV bo to w sumie wszystko fani maszyn produkcyjnych MIDI.

[addsig]

symptom

Post autor: symptom » sobota 15 lis 2008, 07:24

emulacja space echo - rzadzi , jest naprawde dobra !!!
Cubase SX3 | Presonus FirePod | KRK Rockit 8 | Roland MV8800 | Korg Triton Extreme

ODPOWIEDZ