Behringerowcy FCB1010 łączcie się

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JacekH
Behringerowcy FCB1010 łączcie się

Post autor: JacekH » sobota 10 lip 2004, 00:35

Tu są moje wypociny

Wersja 1.0, jeszcze w staroangielskim - bo słałem na grupę FCB1010, lada moment spłodzę po polskiemu.

Help będzie później Teraz krótka instrukcja obsługi.

Trzeba to rozpakować, instalki nie ma, tylko plik do uruchomienia - wiec zawsze łatwiej wywalić to badziewie z komputera... Przy pierwszym uruchomieniu poprosi o konfigurację MIDI, program zapisze sobie to w rejestrze w HKey_Current_User\\Software\\JHSoft\\JH FCB1010 Editor, potem już o to nie pyta. Ale zawsze można kliknąć w MIDI Setup i zmienić.

Z FCB1010 tyłka sysexu wysyła się tak:

przy włączaniu trzeba przytrzymać Bank Down przez co najmniej 2s, potem dwa razy Enter (Bank Up) i klawisz 6 służy do wysyłania, klawisz 7 do odbierania sysexu.

W programie - jeśli istnieje zdefiniowany port wejściowy MIDI, trzeba kliknąć w Rx, a potem wysłać dump z FCB1010. Jak będzie wszystko OK, pojawi się dostępny przycisk OK. Teraz można anulować, albo zatwierdzić otrzymany dump.

Wybieranie przycisków - mychą, mychą też można pomachaćsobie wirtualnymi pedałami expression. Program zachowuje się mniej więcej jak samo urządzenie - wysyła wszystkie aktywne funkcje. TIP: można użyć go jako wirtualnego kontrolera MIDI, w połączeniu z MIDI Yoke do sterowania programami z soft synthami. Ciekawą funkcją jest zdefiniowanie tego samego numeru kontrolera dla CC1 i CC2. Wtedy przy pierwszym wybraniu presetu idzie komplet komunikatów i CC1, przy kolejnym wciskaniu wysyłane są tylko CC2, CC1, CC2 itd. Można wykorzystać to np. do nabijania tempa.

Przy aktywnym Auto store dokonane zmiany są automatycznie zachowywane przy przechodzeniu do innego presetu.

Ctr-C i Ctrl-V - standardowe funkcje, kopiuj/wklej.

Będę wdzięczny za uwagi i pomysły.

Oczywiście to freeware

Pozdrowienia,

Jacek

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Behringerowcy FCB1010 łączcie się

Post autor: JacekH » sobota 10 lip 2004, 00:42

A, linkę źle podałem - załapał się rozmiar ;)

Tak miało być, rozmiar to 314kB

Jacek

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 12 lip 2004, 00:31

Dodam tylko, że program ma już również polski interfejs.

Jacek

Spawel

Post autor: Spawel » środa 05 lis 2008, 15:01

...Dodam tylko, że program ma już również polski interfejs.

Jacek...

Witam,

Czy można prosić o instalkę tego edytora, gdzieś mi się zapodziała
Pozdrawiam,
Paweł
gitarzysta amator

ODPOWIEDZ