Sekcja dęciaków - jak uzyskać w miarę naturalne brzmienie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
skel
Sekcja dęciaków - jak uzyskać w miarę naturalne brzmienie?

Post autor: skel » niedziela 02 lis 2008, 20:23

cześć!

od dłuższego czasu próbuję uzyskać brzmienie sekcji dętej korzystając z różnorakich sampli, ale niestety nic nie brzmi tak, jak chcę. ideałem jest dla mnie brzmienie takie, jak na początku tej piosenki:

Tutaj

rozumiem, że to jest profesjonalne nagranie po tysiącu masteringów, ale czy jest jakiś sposób, żeby uzyskać w domu chociaż podobne brzmienie, nie zatrudniając całej sekcji dęciaków?

przeszukałem mnóstwo sampli typu "brass ensemble", ale brzmią po prostu sztucznie (jak z syntezatorów z lat 80.), ostatnio nawet sprawdziłem sample z Motifa 88 i też żadna rewelacja. a może sposobem jest nagrywanie pojedynczo melodii np. osobno puzonu, trąbek, saxu? tylko do tego też trzeba mieć dobre sample...

pozdrawiam

R.B.

Re: Sekcja dęciaków - jak uzyskać w miarę naturalne brzmienie?

Post autor: R.B. » poniedziałek 03 lis 2008, 10:16

...cześć!

od dłuższego czasu próbuję uzyskać brzmienie sekcji dętej korzystając z różnorakich sampli, ale niestety nic nie brzmi tak, jak chcę. ideałem jest dla mnie brzmienie takie, jak na początku tej piosenki:

Tutaj

rozumiem, że to jest profesjonalne nagranie po tysiącu masteringów, ale czy jest jakiś sposób, żeby uzyskać w domu chociaż podobne brzmienie, nie zatrudniając całej sekcji dęciaków?

przeszukałem mnóstwo sampli typu "brass ensemble", ale brzmią po prostu sztucznie (jak z syntezatorów z lat 80.), ostatnio nawet sprawdziłem sample z Motifa 88 i też żadna rewelacja. a może sposobem jest nagrywanie pojedynczo melodii np. osobno puzonu, trąbek, saxu? tylko do tego też trzeba mieć dobre sample...

pozdrawiam
...
Podaj jakis adres to wysle Ci podkllad ktory ja zrobilem . Jak sie spodoba i bedzie odpowiadac to powiem jak ja to zrobilem !
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 03 lis 2008, 11:15

...cześć!

od dłuższego czasu próbuję uzyskać brzmienie sekcji dętej korzystając z różnorakich sampli, ale niestety nic nie brzmi tak, jak chcę. ideałem jest dla mnie brzmienie takie, jak
Witam

Z moich doswiadczen wynika ze najlepiej wlasnie nagrywac po kolei i "z reki". Zadnej kwantyzacji itp., wtedy efekt jest najbardziej zblizony do zywej sekcji detej. Zywi muzycy nie graja idealnie rowno i to jest glowna talemnica. Natomiast styl big bandowy to bedzie juz znacznie trudniej osiagnac. Taka mala sekcja popowa to dosc prosta do udawania jest. Znacznie tez pomaga jesli kiedykolwiek miales do czynienia z zywa sekcja. Wtedy mozna wychwycic te wszystkie cechy ktore pozniej chcesz odwzorowac na samplach.
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 03 lis 2008, 11:22

a może sposobem jest nagrywanie pojedynczo melodii np. osobno puzonu, trąbek, saxu? tylko do tego też trzeba mieć dobre sample...

pozdrawiam
...
Czesc. Sposob o ktorym wspomniales to jest dobry trop. Sam kiedys robilem aranż latynowski, i aby osiągnąć zadowalające brzmienie koniecznie nagraj sekcje wielośladowo. Osobno sekcja saksofonów, puzonów i trombek.
Faktycznie z samplami ktore zawierają duzo roznych ujęć, kombinacji nie jest łatwo.
Mialem doczyneinia z biblioteką Dan Dean Brass, jest tam wiele kombinacji roznych ujęc puzonów, trąbek. Jak odpowiednio ich uzyjesz wielowarstwowo to dają rade. Ale takie biblioteki są dość drogie.

kemot

Post autor: kemot » poniedziałek 03 lis 2008, 11:40

Jeżeli idzie o samplery to jest takie vsti co prawda dedykowane raczej klasyce ale możliwe, że da radę. Nazywa się to to Synful Orhestra i o ile dobrze pamiętam była względnie tania. Mają tam jakiś sprytny sposób samplowania. To nie są tylko pojedyncze dźwięki w iluś tam warstwach tylko chyba całe frazy. Kiedy grasz to coś chyba patrzy sobie w te frazy i szuka czegoś podobnego co dostało przez midi. Chodzi o przejścia między dźwiękami. Trochę ten mój opis kulawo wysszedł ale jak patrzyłem demo to po oswojeniu się z tym całkiem to ciekawie brzmi.

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 03 lis 2008, 13:19

Myślę, że zainteresuje Cię Chris Hein's Horns Vol 2. Świeża biblioteka, dopiero co wyszła.

http://www.chrishein.net/

Jest jeszcze Broadway Bigband od Fable Sounds. Ale to ciut drogie ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » poniedziałek 03 lis 2008, 13:27

...Myślę, że zainteresuje Cię Chris Hein's Horns Vol 2. Świeża biblioteka, dopiero co wyszła.

- Piotr...
no nie złe, ale jedzie plastikiem tak czy siak - dużo zależy od pogłosu, zaobserwowałem że z naśladowaniem żywych instrumentów jest kiepsko nie zależnie od użytego instrumentu/sampli - nie wszystkie dźwięki/współdźwięki dobrze brzmią, czasami jedna melodia brzmi ok a inna marnie, pozostaje jedynie experymentować.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 03 lis 2008, 14:10

...Myślę, że zainteresuje Cię Chris Hein's Horns Vol 2. Świeża biblioteka, dopiero co wyszła.

- Piotr...
Ta biblioteka jest swietna, nie slyszalem lepszej. Na puzonach i trąbach jest super. Saksofon troche do kitu.

Z tego co slysze to kolega nie znajdzie niczego lepszego od tego.

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 03 lis 2008, 14:27

Bardzo dużo zależy od umiejętności edycji midi kompozytora/aranżera. To, że jedzie plastikiem to często efekt ich braku. Albo... braku cierpliwości, bo nad takimi instrumentami, no... trzeba trochę posiedzieć :). Pogłos to taki najprostszy poprawiacz. (albo - zasłona dymna :D)

Jeśli chodzi o Sax, to wydaje mi się, że w Broadway Big Bandzie jest niezły.

http://www.fablesounds.com/

Ma też niebawem pojawić się tenor od Samplemodeling:

http://www.sample-modeling.com/public_download/MrSaxT_VideoDemo.mov

Osobiście jednak sax solo omijałbym na razie szerokim łukiem ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » poniedziałek 03 lis 2008, 15:29

...cześć!

Tutaj

pozdrawiam
...
http://www.bigfishaudio.com/4DCGI/detail.html?721 moze to coś Ciebie zainteresuje.

ODPOWIEDZ