Programowe triggerowanie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
janos
Programowe triggerowanie

Post autor: janos » środa 02 cze 2004, 15:34

Czy istnieje taki program lub wtyczka, która by w czasie rzeczywistym, z podłączonych pod wejścia audio triggerów perkusyjnych, nagrywała prosto w ślady midi??

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Programowe triggerowanie

Post autor: JacekH » czwartek 03 cze 2004, 09:25

...Czy istnieje taki program lub wtyczka, która by w czasie rzeczywistym, z podłączonych pod wejścia audio triggerów perkusyjnych, nagrywała prosto w ślady midi??...

A gdzie podpinasz te triggery? Do programu? Przecież to sygnał audio, który trzeba przetworzyć na MIDI. Możesz to zrobić sprzętem zewnętrznym - czyli modułem z wejściami triggerów i taki moduł/konwerter na wyjściu da Ci już MIDI. Można też wgrać sygnał audio - każdy indywidualnie na osobną ścieżkę - do czego potrzebna Ci karta wielośladowa - a potem skorzystać chociażby z Drumagoga (wtyczka VST), która wygeneruje impulsy MIDI na podstawie śladu audio. Moja prościutka i darmowa wtyczka () też to zrobiMIDI Trigger też to zrobi, tyle, że dawno zarzuciłem projekt i ta wersja nie obsługuje dynamiki - czyli na wyjściu daje stałą wartość Velocity.

Jacek

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » czwartek 03 cze 2004, 16:38

A gdzie podpinasz te triggery? Do programu? Przecież to sygnał audio, który trzeba przetworzyć na MIDI. Możesz to zrobić sprzętem zewnętrznym...

właśnie o to mi chodzi. triggery bym podłączył do wejść audio karty i chciałbym znaleźć program, który w czasie rzeczywistym zamieni to na midi.

Wiem, że istnieją rozwiązania sprzętowe, ale chciałbynm jak najwięcej zaoszczędzić.

valhalla

Post autor: valhalla » niedziela 19 paź 2008, 11:10

ja mam tez podobny problem. czy oprócz tego drumagoga istnieje jeszcze jakiś program o podobnych właściwościach? i czy w nim można od razu dodawać sample które mają byc odtwarzane przy sygnale z triggera?
proszę o odpowiedź

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 19 paź 2008, 11:22

właśnie o to mi chodzi. triggery bym podłączył do wejść audio karty i chciałbym znaleźć program, który w czasie rzeczywistym zamieni to na midi.

Wiem, że istnieją rozwiązania sprzętowe, ale chciałbynm jak najwięcej zaoszczędzić....
Jesli chcesz najtaniej o poprostu skorzytaj z wtyczki o ktorej pisal kolega powyzej, lub wersji demo Drummagog ktora dziala przez 14 dni.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 19 paź 2008, 11:27

valhalla

Post autor: valhalla » niedziela 19 paź 2008, 11:29

a wtyczka ta może być używana w graniu na zywo?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 19 paź 2008, 15:47

...a wtyczka ta może być używana w graniu na zywo?...
tak, jest specjalny tryb niskiej latencji, gdzie dziala mniej dokladnie, ale z minimalnym opoznieniem
sa ludzie, ktorzy uzywaja tego na koncertach, sam sie zastanawiam zeby kiedys sprobowac :)

Awatar użytkownika
lichozlasu

Post autor: lichozlasu » niedziela 19 paź 2008, 22:07

A ja zasugeruje jednak rozwiazanie sprzetowe.
Alesis trigger I/O super urzadzenie.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » poniedziałek 20 paź 2008, 01:27

...A ja zasugeruje jednak rozwiazanie sprzetowe.
Alesis trigger I/O super urzadzenie....
Ło mamo, juz zapomniałem o tym problemie.

Otóż jest to darmowa wtyczka KTDrum Trigger, którą zapinam na kanale wejściowym w nuendo 3 (chyba jedyny porzytek z możliwości włączania wtyczek w TYM miejscu). Potem jedynie trzeba skompensować opóźnienie ręcznie, ale to prosta rzecz i trwa sekundkę :)

ODPOWIEDZ