Bramka szumów a lektor

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
slaw
Bramka szumów a lektor

Post autor: slaw » piątek 19 wrz 2008, 16:28

Witam

Chciałbym dowiedzieć się czy powszechnie używa się bramki szumów do edycji nagrań lektorskich. Ustawiłem bardzo krótki czas ataku i realese około 70 ms, tłumienie rzędu 30 dB , ale ni cholery nie moge dobrze ustawić progu zadziałania , w kilku miejscach tekstu prog "zawdza" o niektore cichsze oddechy i "szatkuje" je , brzmi to jakby jakis "drop". Zmniejszajac lub zwiekszajac prog pojawiaja mi sie takie problemy w innych miejsach. Ostatecznie ustawiłem próg bardzo nisko, ale wtedy nie ma mowy o wycieciu oddechów (tych niechcianych). Jakieś rady? Czy jesli nie chcem woogle wycinac oddechów to czy praktykowana jest bramka do wyciecia tych najnizszych szumów nie bardzo ingerujacych w glos lektora?

Aha jeszcze jedno, przy podnoszeniu ogolnego poziomu glosnosci (level maximizer - compresja + normalizacja) do jakiego poziomu standardowo powinnienem "podniesc" sygnał ,chodzi mi oczywiscie o RMS.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Bramka szumów a lektor

Post autor: smiechu » piątek 19 wrz 2008, 16:42

Jesli bramki uzywasz tylko zeby wyciac oddechy... to lepiej jest to po prostu zrobic recznie...
Jesli chodzi o szumy to uzywanie bramki jako odszumiacza w przypadku lektora moze nie zdac egzaminu... uzyj lepiej odszumiaczy np waves X-noise...

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » piątek 19 wrz 2008, 16:57

... uzyj lepiej odszumiaczy np waves X-noise......
...lub innego, rownie taniego narzedzia...
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » piątek 19 wrz 2008, 18:50

Jak już tak bardzo chcesz użyć bramki to puść próg zadziałania w automatykę (zautomatyzuj parametr), chodź jak powiedział Śmiechu lepiej to zrobić ręcznie, bo bramka jak bramka czasem jakieś wybrzmienie Ci ciachnie i nie będzie to ładnie brzmiało.
[addsig]
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
Bodhitto

Post autor: Bodhitto » piątek 19 wrz 2008, 19:46

...Witam

Chciałbym dowiedzieć się czy powszechnie używa się bramki szumów do edycji nagrań lektorskich. Ustawiłem bardzo krótki czas ataku i realese około 70 ms, tłumienie rzędu 30 dB , ale ni cholery nie moge dobrze ustawić progu zadziałania , w kilku miejscach tekstu prog "zawdza" o niektore cichsze oddechy i "szatkuje" je , brzmi to jakby jakis "drop". Zmniejszajac lub zwiekszajac prog pojawiaja mi sie takie problemy w innych miejsach. Ostatecznie ustawiłem próg bardzo nisko, ale wtedy nie ma mowy o wycieciu oddechów (tych niechcianych). Jakieś rady? Czy jesli nie chcem woogle wycinac oddechów to czy praktykowana jest bramka do wyciecia tych najnizszych szumów nie bardzo ingerujacych w glos lektora?

A nie lepiej użyć łagodniejszego expandera...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 19 wrz 2008, 19:46

Steinberg DeNoiser. Działa subtelnie, acz skutecznie.

slaw

Post autor: slaw » piątek 19 wrz 2008, 23:31

...Steinberg DeNoiser. Działa subtelnie, acz skutecznie....
Próbowalem DeNoisera i jest wlasnie troche za subtelny...akurat w tym przypadku jaki edytuje

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 20 wrz 2008, 09:12

wycinanie oddechow konczy sie nienaturalnym brzmieniem - juz lepiej lekko je zedytowac jak sa za glosne
no i postarac sie by tor generowal jak najmniejsze szumy

paul

Post autor: paul » sobota 20 wrz 2008, 10:08

Chciałbym dowiedzieć się czy powszechnie używa się bramki szumów do edycji nagrań lektorskich.

Nie uzywa sie.

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » sobota 20 wrz 2008, 15:13

Oczywiście, że się używa.

Głos lektorski z oddechami jest totalną amatorką.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

ODPOWIEDZ