BOX Electronics G-412 Vintage - jak sprawdza się w nagrywaniu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Michu
BOX Electronics G-412 Vintage - jak sprawdza się w nagrywaniu?

Post autor: Michu » piątek 12 wrz 2008, 19:04

Planuję zakup paczki gitarowej 4x12 na głośnikach Celestion Vintage 30. Niestety nie mam wystarczającej ilości pieniędzy na Mesę albo Engla. Mam za to okazję kupić bardzo tanio używanego BOXa g-412 vintage. Pytanie zatem do Was: jak wspomniana paczka BOXa sprawuje się przy nagrywaniu? Polecilibyście ją? Miał ktoś okazję na niej nagrywać? A może ktoś robił bezpośrednie porównania z paczkami Mesy bądź Engla? Podzielcie się, proszę, doświadczeniem :)

Mam zamiar używać jej do nagrywania głównie muzyki metalowej. Będzie chodziła z Peaveyem 6505.

Michał

Awatar użytkownika
smiechu

Re: BOX Electronics G-412 Vintage - jak sprawdza się w nagrywaniu?

Post autor: smiechu » sobota 13 wrz 2008, 02:53

...Planuję zakup paczki gitarowej 4x12 na głośnikach Celestion Vintage 30. Niestety nie mam wystarczającej ilości pieniędzy na Mesę albo Engla. Mam za to okazję kupić bardzo tanio używanego BOXa g-412 vintage. Pytanie zatem do Was: jak wspomniana paczka BOXa sprawuje się przy nagrywaniu? Polecilibyście ją? Miał ktoś okazję na niej nagrywać? A może ktoś robił bezpośrednie porównania z paczkami Mesy bądź Engla? Podzielcie się, proszę, doświadczeniem :)
Kumpel mial ta paczke i byl z niej bardzo zadowolony... ale...

...nie rozumiem czemu gitarzysci na sile pchaja sie w 4x12"?? ja wiem ze to fajnie wyglada i ze wzgledu na wieksza skrzynie ma delikatnie glebsze brzmienie... ale jest cholernie niewygodna i nieporeczna!O ile nie masz kumpla do pomocy i vana na kazdy koncert to jest to po prostu logistyczna masakra...
Lepiej jest zainwestowac w 2x12" na mocniejszych i lepszych głosnikach... Zapewniam Cie ze z dobrym wzmakiem spokojnie bedziesz slyszalny na probie z najglosniejszym bebniarzem... do tego o wiele latwiejsze w transporcie... a jesli po jakims czasie stwierdzisz ze 2x12" to za malo wystarczy dokupic jeszcze jedna taka sama paczke...
Ze studyjnego punktu widzenia?? 2x12" daje bardziej zwarte i klarowne brzmienie... a na sciezkach gitarowych i tak w wiekszosci wypadkow wycina sie doly na etapie miksu, wiec walory 4x12" znikaja...

To sa moje osobiste doswaidczenia gitarzysty/realizatora... mialem swego czasu pake 4x12" i dlugo zalowalem tego zakupu... dlatego sugeruje zebys sie jednak zastanowil nad tym zakupem...
Moze znajdziesz cos lepszego niz boxa w tej samej cenie tyle ze 2x12"??

Awatar użytkownika
Michu

Post autor: Michu » sobota 13 wrz 2008, 10:59

Kumpel mial ta paczke i byl z niej bardzo zadowolony... ale...

...nie rozumiem czemu gitarzysci na sile pchaja sie w 4x12"?? ja wiem ze to fajnie wyglada i ze wzgledu na wieksza skrzynie ma delikatnie glebsze brzmienie... ale jest cholernie niewygodna i nieporeczna!O ile nie masz kumpla do pomocy i vana na kazdy koncert to jest to po prostu logistyczna masakra...
Lepiej jest zainwestowac w 2x12" na mocniejszych i lepszych głosnikach... Zapewniam Cie ze z dobrym wzmakiem spokojnie bedziesz slyszalny na probie z najglosniejszym bebniarzem... do tego o wiele latwiejsze w transporcie... a jesli po jakims czasie stwierdzisz ze 2x12" to za malo wystarczy dokupic jeszcze jedna taka sama paczke...
Ze studyjnego punktu widzenia?? 2x12" daje bardziej zwarte i klarowne brzmienie... a na sciezkach gitarowych i tak w wiekszosci wypadkow wycina sie doly na etapie miksu, wiec walory 4x12" znikaja...

To sa moje osobiste doswaidczenia gitarzysty/realizatora... mialem swego czasu pake 4x12" i dlugo zalowalem tego zakupu... dlatego sugeruje zebys sie jednak zastanowil nad tym zakupem...
Moze znajdziesz cos lepszego niz boxa w tej samej cenie tyle ze 2x12"??...

Masz sporo racji, z tym że ja mogę mieć tą paczkę już za 1400zł z nowymi głośnikami Celestion Vintage v30. Prób nie gram, ma mi ona służyć tylko do nagrywania (więc odpada problem przenoszenia, itd.). Z tego co się orientuję, to tacy realizatorzy jak Sneap, Richardson, Madsen, Nordstrom i wiele innych nagrywają głównie na Mesach bądź Englach 4x12. Coś w tym musi jednak być ;) Choć opinii na temat wyższości 2x12 nad 4x12 i na odwrót jest wiele.
Mi chodzi głównie o jakość tej paczki BOXa. Czy może ona stawać jako konkurencja dla paczek Mesy i Engla 4x12 (na które choruję niestety, hahaha).

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 13 wrz 2008, 11:27

Masz sporo racji, z tym że ja mogę mieć tą paczkę już za 1400zł z nowymi głośnikami Celestion Vintage v30. Prób nie gram, ma mi ona służyć tylko do nagrywania (więc odpada problem przenoszenia, itd.). Z tego co się orientuję, to tacy realizatorzy jak Sneap, Richardson, Madsen, Nordstrom i wiele innych nagrywają głównie na Mesach bądź Englach 4x12. Coś w tym musi jednak być ;) Choć opinii na temat wyższości 2x12 nad 4x12 i na odwrót jest wiele.
Mi chodzi głównie o jakość tej paczki BOXa. Czy może ona stawać jako konkurencja dla paczek Mesy i Engla 4x12 (na które choruję niestety, hahaha).
To nie jest forum dla gitarzystow wiec watpie ze tutaj znajdziesz odpowiedz...

Mi nie chodzi o wyzszosc 2x12" nad 4x12" tylko o fakt ze w cenej tej 4x12" mozesz znalesc jakąs firmowa pake 2x12"... lub co nie jest glupim rozwiazaniem zrobic sobie paczke na zamowienie u MG... i poprosic o skopiowanie konstrukcji np. mesy... pol roku stal zestaw MG u mnie w studiu i bylem w ciezkim szoku jak ten sprzet miazdzy!!

Dalej rozumiem ze chcesz nagrywac gitary w profesjonalnych warunkach?? W dobrym pomieszczeniu, na dobrych mikrfofonach i preampach... no i do tego posiadasz dobrej klasy glowe gitarowa??

Awatar użytkownika
Michu

Post autor: Michu » sobota 13 wrz 2008, 12:35

To nie jest forum dla gitarzystow wiec watpie ze tutaj znajdziesz odpowiedz...

Mi nie chodzi o wyzszosc 2x12" nad 4x12" tylko o fakt ze w cenej tej 4x12" mozesz znalesc jakąs firmowa pake 2x12"... lub co nie jest glupim rozwiazaniem zrobic sobie paczke na zamowienie u MG... i poprosic o skopiowanie konstrukcji np. mesy... pol roku stal zestaw MG u mnie w studiu i bylem w ciezkim szoku jak ten sprzet miazdzy!!

Dalej rozumiem ze chcesz nagrywac gitary w profesjonalnych warunkach?? W dobrym pomieszczeniu, na dobrych mikrfofonach i preampach... no i do tego posiadasz dobrej klasy glowe gitarowa??...

Szukałem i niestety nie mogę znaleźć w cenie 1400zł dobrej paczki 2x12. A na tego BOXa muszę się decydować szybko. I nie wiem czy brać, czy czekać. Mesa kosztuje coś około 2k niestety, tak samo Engl. Inne marki raczej nie wchodzą w grę (mesa i engl są sprawdzone, to standard, więc...). Mógłbyś podać mi namiary na MG? Byłbym wdzięczny :)

Co do samej rejestracji. Pomieszczenie nie jest rewelacyjne, mikrofony to SM57, czyli standard, preampy z interfejsu Focusrite Saffire 26i/o, do dyspozycji tez SC10. Głowa to 6505 i Sidewinder MKIII.

Myślę, że 1400 za tego BOXa to śmieszna kasa (nowa 2950zł). Problem w tym, że nie mogę znaleźć opinii o tych paczkach. Ogrywałem taką u znajomego i podobało mi się. Problem tylko w tym, jak się ona będzie sprawdzać przy rejestracji. Tego niestety nie miałem okazji sprawdzić
Paki Orange na przykład wypadają znakomicie jak się na nich gra, przy rejestracji jednak wiele ludzi na nie narzeka...

Dzięki Smiechu za rady!! Ogólnie mówiąc - odradzasz, tak?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 13 wrz 2008, 12:55

Dzięki Smiechu za rady!! Ogólnie mówiąc - odradzasz, tak?
Pozdrawiam :)...
http://www.mgamp.com/ - stronka MG

Jesli masz 1400 i do mesy brakuje Ci paruset zlotych... to na prawde radze chwile odczekac, pozyczyc i miec cos konkretnego...
Do nagrywania nie porzebujesz oszalamiajacej mocy, wiec 2x12" jest o wiele bardziej elastyczne... mozna ja ustawiac na roznych wysokosciach i w roznych miejscach zeby znalesc optymalne ustawienie, z klockiem 4x12 jest juz gorzej... do tego jesli nie masz dobrego pomieszcznia to tak jak wspomnialem nie uda ci sie uchwycic walorow 4x12"...
Ja sam bardzo dlugo nie rozumialem na czym polga "lepsze" brzmienie sprzetu gitarowego z wyzszej polki... porownując lampowego Marshalla z tranzystorowym Randallem w sumie nie moglem sie zdecydowac ktore z nich dla mnie lepiej brzmi... dopiero w studiu pod mikrofonami sluchac ta gruba kase jaka sie wydało na sprzet... i to niestety sie sprawdza...

Ale to jest wylacznie moja opinia w tym temacie...

Awatar użytkownika
Michu

Post autor: Michu » niedziela 14 wrz 2008, 13:43

Dzięki Smiechu za Twoją opinię :)
Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia?

ODPOWIEDZ