Koordynacja syntha z klikiem (nova II)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Damien
Koordynacja syntha z klikiem (nova II)

Post autor: Damien » niedziela 03 sie 2008, 23:06

Mam Novą II. Jaki sprzęt muszę jeszcze posiadać aby wszystkie zagrania przy użyciu arpegiatora ładnie skoordynować z kapelą. Rozumiem że drumer musi grać do klika, który poda tempo także do syntha (albo na odwrót). Chodzi także o to, iż kiedy włacze sobie dany program, który sobie będzie coś tam odgrywał, by nie powstała kicha spowodowana tym iż spóźniłem się z naciśnięciem klawisza o 0,05 sek. Co proponujecie?

Damien

Re: Koordynacja syntha z klikiem (nova II)

Post autor: Damien » wtorek 05 sie 2008, 18:59

Jakieś propozycje? Ratujcie!

scalar

Post autor: scalar » środa 06 sie 2008, 09:29

Ja mam 8 częściowy multitimbral i 4 wyjścia stereo z klawisza.
Z moim klawiszem rozwiązał bym to tak, że patche z arpeggiami umieścił bym w performace`ach, przy czym drugą partię multitimbralu ustawił bym też na ten sam kanał midi co pierwszą na której są te arpeggia.
Drugą partię mutitimbralu dodatkowo skierował bym na drugie wyjście stereo.
Ostatni krok to umieszczenie na drugiej części mutitimbralu patcha z arpeggiem np na jakimś drum kicie, gdzie pojedynczy hi-hat na 4 by uderzał.

Aktywując arpeggio na 1 części multi. aktywujesz zsynchronizowane arppegio na 2 części multi. ale każdy leci przez inne wyjście audio.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

Damien

Post autor: Damien » niedziela 10 sie 2008, 02:31

Dzięki za odpowiedź. To też jest rozwiązanie. Chodzi jeszcze o to iż mam mnóstwo sampli które także powinny być odtworzone pod czas koncertu według jakiejś tam kolejności (i tu także jest konieczna koordynacja do klika) Może jest jakiś tani zewnętrzny sekwencer, który do Novej II wysyłałby aktualne tempo a do drumera klika? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ