Nagrywanie basa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
pykon
Re: Nagrywanie basa

Post autor: pykon » czwartek 10 lip 2008, 23:07

............Najprawdopodniej to wina akustyki pokoja, ale równie dobrze może to być błąd odsłucha...wtedy właśnie tak dziwnie będzie słychac Twojego basa......

No to bingo - ani to nie jest kwestia odsłucha, ani pomieszczenia, w którym to rzekomy rezonans miał się pojawić. Udało mi się wyilozować tę częstotliwość w której poziom sygnału jest najbardziej nieliniowy i bogatym w piki jest on. Temże sygnałem wyizolowanem tem, com go wcześniej wyekualizował był, wysterował ja kompresora co by te piki precz wyciął.

Słowem - za wielkie wzbudzenia odpowiada bas, a konkretniej - jak mniemam - przetworniki. Czyli czeka mnie wymiana, a to wyzwanie, bo Mayones mnogo lat ma oj mnogo, jeszcze Zak się nazywa. Sęk w tym, że właśnie wrócił z renowacji u producenta, któren to był stwierdził, że na tych starych "nawijanych" pickupach gra super.

Trza mi będzie wynieść jaki markowy sprzęt zez sklepu i podłączyć do domowego studia, albo szukać przetworników...

Czyli liczyć na przetworniczy cót.

Żeby nie było że jest nudno.

A tak na marginesie to chyba rzeczywiście lepiej zainwestować w instrumenty zamiast wysiadywać przed kompem i czyścić ścieżki z rezonansowych atrakcji, dudnień, wzbudzeń etc.

Żaden instrument nie wprowadza mi w miksie takiego bajzlu jak bas. Ktoś ma inne zdanie?

Powinienem to wiedzieć wcześniej

Pozdrawiam @ll
Nagrywam i miksuję głównie siebie.
Czasem robię wyjątki :-)
Fiksum Dyrdum na MySpace

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 10 lip 2008, 23:31

Dałbyś radę napisać to po polsku ? Zrozumiałem może 4 słowa.

We wcześniejszych postach nie rozumiałem "basa" ale tutaj ... ?
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » piątek 11 lip 2008, 00:21

...Dałbyś radę napisać to po polsku ? Zrozumiałem może 4 słowa.

We wcześniejszych postach nie rozumiałem "basa" ale tutaj ... ?
...
Już tłumaczę kolegę:

Kolega wyilozował tę częstotliwość w której poziom sygnału był najbardziej nieliniowy i bogatym w piki był on (ten którego wcześniej wyekualizował właśnie) w związku z tym nie jest to wina pokoja ani odsłucha tylko jednak basa a konkretnie przetworniku który w nim jest.

Awatar użytkownika
pykon

Post autor: pykon » piątek 11 lip 2008, 01:03

Mowa!
Nagrywam i miksuję głównie siebie.
Czasem robię wyjątki :-)
Fiksum Dyrdum na MySpace

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 11 lip 2008, 16:31

No to ja też coś poradzę - zupełnie serio:

Skoro już doszliście do wniosku, że to wina GITARY BASOWEJ w całości lub jej części, czyli przetworników, to ja radzę przed zakupem nowej gitary pożyczyć od kogolwiek inną i sprawdzić. Po co wydawac kasę na coś co nie naprawi sytuacji? No chyba, że szukasz pretekstu by sobie nową gitarę sprawić

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » piątek 11 lip 2008, 16:42

kup se fender jazz basa

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 11 lip 2008, 17:54

to co kolega opisuje to mi raczej wyglada nie na [pickup (mialem w zyciu kilkanascie basow i sie z tym nie spotkalem, miedzy innymi rozne luny i yolany).

Czy napewno nagrywa ze wszystkimi potencjometrami na zero?

Czy w sluchawkach tez jest ten pick?

czy jest on na jednej nucie?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 11 lip 2008, 18:13

ja jeszcze dopasam merytorycznie - czesto zbyt wysoko ustawione struny powoduja, ze niskie dzwieki sa ciche (struny daleko od przetownikow), a wyzsze dzwieki glosniejsze (struny docisniete do wyzszych czesci gryfu przyblizaja sie do przetwornika)
[addsig]

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 12 lip 2008, 03:42

Admin się często czepia do wątków usuwają je w całości, albo konkretne w nich zawarte komentarze, ale tutaj jakoś nie raczył zajrzec/ Panie Adminie co śpimy?, czy Pan też ma problem z ustawianiem "Basa"?
[addsig]

ascetic

Post autor: ascetic » sobota 12 lip 2008, 10:29

Może Pan admin ma poczucie humoru.

ODPOWIEDZ