Społeczność producentów muzycznych w Polsce

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
bkz
Społeczność producentów muzycznych w Polsce

Post autor: bkz » niedziela 25 maja 2008, 20:41

Hej,
wraz z rosnącą liczbą for dyskusyjnych i społeczności internetowych zaciekawiło mnie to czy istnieje jakieś zgromadzenie polskich producentów muzycznych. Chodzi mi o ludzi doświadczonych, pracujących w studiach dżwiękowych, piszących i realizujących własne kompozycje, czuwających nad polskimi celebrities. Jest w internecie kilka takich for, ale dotyczą one muzyki klubowej / dance tworzoną przez ludzi, którzy pobrali z internetu FL Studio kilka tygodni wcześniej i na tym opiera sie ich "produkowanie". Ja osobiście pracuję w małej krajowej wytwórni Pop/Hip Hop/Klubowa, ale nie można tego garażową nazwać, bądż co bądż trafia to do TV i radii na całą Polskę. I przyznam, że byłoby miło gdyby istniało miejsce, w którym mógłbym się wymienić spostrzeżeniami z kolegami po fachu. Ktoś coś wie?

Dzięki z góry

Awatar użytkownika
_marek

Re: Społeczność producentów muzycznych w Polsce

Post autor: _marek » niedziela 25 maja 2008, 23:22

...Hej,
wraz z rosnącą liczbą for dyskusyjnych i społeczności internetowych zaciekawiło mnie to czy istnieje jakieś zgromadzenie polskich producentów muzycznych. Chodzi mi o ludzi doświadczonych, pracujących w studiach dżwiękowych, piszących i realizujących własne kompozycje, czuwających nad polskimi celebrities. Jest w internecie kilka takich for, ale dotyczą one muzyki klubowej / dance tworzoną przez ludzi, którzy pobrali z internetu FL Studio kilka tygodni wcześniej i na tym opiera sie ich "produkowanie". Ja osobiście pracuję w małej krajowej wytwórni Pop/Hip Hop/Klubowa, ale nie można tego garażową nazwać, bądż co bądż trafia to do TV i radii na całą Polskę. I przyznam, że byłoby miło gdyby istniało miejsce, w którym mógłbym się wymienić spostrzeżeniami z kolegami po fachu. Ktoś coś wie?

Dzięki z góry...
Nie wiem czy dokładnie o to CI chodzi, ale co widzisz na dole strony..? Podpowiem: 3 link od lewej i na szarym tle piękny napis "POLSKIE STOWARYYSZENIE REALIZATORóW DźWIęKU". W sumie realizator niekoniecznie producent ale może Ci się przyda do czegoś.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » poniedziałek 26 maja 2008, 07:34

bądż co bądż trafia to do TV i radii na całą Polskę.
--------------------------------------------------------------------

nie chce byc upierdliwy ale to,, RADII'' to bład podczas szybkiego pisania, czy braki w wykształceniu?

bkz

Post autor: bkz » poniedziałek 26 maja 2008, 16:09

......Hej,

Dzięki z góry...
Nie wiem czy dokładnie o to CI chodzi, ale co widzisz na dole strony..? Podpowiem: 3 link od lewej i na szarym tle piękny napis "POLSKIE STOWARYYSZENIE REALIZATORóW DźWIęKU". W sumie realizator niekoniecznie producent ale może Ci się przyda do czegoś....
No wlasnie to nie to samo. Producent bardzo czesto jest w 90% odpowiedzialny za caly wyglad piosenki (kompozycja, aranżacja itp). Rola realizatora niestety bardzo czesto sprowadza sie jedynie do poprawnego nagrania i masteringu gotowego i opracowanego pod wzgledem aranzu utworu.

@mr.X - błąd w wykształceniu

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » wtorek 27 maja 2008, 02:47

.........Hej,

Dzięki z góry...
Nie wiem czy dokładnie o to CI chodzi, ale co widzisz na dole strony..? Podpowiem: 3 link od lewej i na szarym tle piękny napis "POLSKIE STOWARYYSZENIE REALIZATORóW DźWIęKU". W sumie realizator niekoniecznie producent ale może Ci się przyda do czegoś....
No wlasnie to nie to samo. Producent bardzo czesto jest w 90% odpowiedzialny za caly wyglad piosenki (kompozycja, aranżacja itp). Rola realizatora niestety bardzo czesto sprowadza sie jedynie do poprawnego nagrania i masteringu gotowego i opracowanego pod wzgledem aranzu utworu.

@mr.X - błąd w wykształceniu
...
Próbujesz nas czegoś nauczyć, czy sam sobie publicznie tłumaczysz tę oczywistą różnicę? Na tym forum na pewno znajdzie się wielu "polskich producentów muzycznych". Tylko że oni nie ograniczają się do pisania z "kolegami po fachu". Bywają też złośliwi i zostawiają ironiczne posty.
:)

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 27 maja 2008, 04:09

No wlasnie to nie to samo. Producent bardzo czesto jest w 90% odpowiedzialny za caly wyglad piosenki (kompozycja, aranżacja itp). Rola realizatora niestety bardzo czesto sprowadza sie jedynie do poprawnego nagrania i masteringu gotowego i opracowanego pod wzgledem aranzu utworu...
Trochę mylisz pojęcia, bo za bardzo siedzisz w realiach polskiego rynku. Nie będzie nigdy "zgromadzenia" producentów. Ani tu ani na świecie.

Wyobraź sobie, że masz wyprodukować nową płytę Van Halen (przykład pierwszy z brzegu). Jak im powiesz, że będziesz wywracał do góry nogami 90% ich twórczości a Twój realizator umie tylko poprawnie nagrać i zmasterować utwór to umarłeś na "dzień dobry"
Jestem przystojny i młody

ODPOWIEDZ