Jestem klawiszowcem, gram przede wszystkim na żywo. Do tej pory miałem do czynienia tylko z następującymi syntezatorami :Korg M1, Korg MS2000 Korg 707 Yamaha DX7. Nie miałem więc styczności z żadnym samplerem (na pokładzie komputera też nie używałem tego typu urządzeń). Od razu uprzedzam, że nie mam obeznania w tych sprawach i być może moje pytania a raczej oczekiwania wobec sprzętu zabrzmią dość dziwnie. Zastanawiam się nad kupnem samplera, który spełniałby moje oczekiwania. Oto kilka operacji, które chciałbym móc wykonywać przy pomocy samplera.
1. Chciałbym móc wgrać do pamięci samplera nagrane wcześniej próbki żywych instrumentów dętych, (najczęściej jakiś woodwind, góralskie piszczałki itp.). Wbrew pozorom nie chodzi mi o wykreowanie bardzo realistycznego brzmienia tych instrumentów, raczej chciałbym uzyskać rezultat, w którym byłaby w znacznym stopniu słyszalna sztuczność dźwięków odtwarzanych przez sampler - najprawdopodobniej uzyskałbym coś w tym rodzaju przez obniżanie-podwyższanie tej samej próbki w samplerze, wyzwalałbym
dźwięki za pomocą jakiejś klawiatury midi rzecz jasna.
2. Chciałbym żeby sampler był czuły na dynamikę gry klawiatury - czyli po prostu odtwarzałby próbki ciszej - głośniej - chyba wszystko jasne.
3. Używałbym samplera też do odtwarzania etnicznych wokali, które wpuszczałbym do Korga MS2000 i grał nimi przez vocoder. Jeśli odtworzę daną próbkę bez ingerencji vocodera, chciałbym grać nią tak jak wymienionymi w p. 1 próbkami, z tym, żeby tempo próbek nie zwiększało się/zmniejszało w zależności od wysokości dźwięku.
Chodzi mi przede wszystkim o wykorzystanie samplera z klawiaturą i vocoderem, w sposób, w jaki robił to Joe Zawinul w późniejszych fazach twórczości z Syndicatem.
Myślałem nad jakimś starszym samplerem, np Akai S3000XL - tani, z charakterystycznym brzmieniem, + HD SCSI... brzmi ciekawie. czy taki sampler spełni w/w wymagania?
bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość zarazem

pozdrawiam!